Výběr soudců a justičních funkcionářů by měl být neveřejný, žádá předseda Nejvyššího soudu

Výběr justičních kandidátů, soudců a funkcionářů by měl být bez účasti veřejnosti. V rámci připomínkového řízení k návrhu novely příslušné vyhlášky Ministerstva spravedlnosti (MSp) to požaduje předseda Nejvyššího soudu (NS) Petr Angyalossy. Zavedení jediné přihlášky zase sklidilo kritiku z Ústavního soudu (ÚS).

Pouze rok praxe stačil justici k tomu, aby si vynutila změny vyhlášky, která upravuje systém výběru budoucích soudců či funkcionářů soudů. Primárně předsedové krajských soudců měli problém s tím, že vyhláška umožňovala, aby uchazeči mohli podávat více než jednu přihlášku do výběrových řízení na justiční kandidáty a soudce. To vedlo k tomu, že předsedové soudů do poslední chvíle nevěděli, s kým z uchazečů mohou počítat, pokud ti uspěli v předchozím výběrovém řízení u jiného soudu.  MSp jim proto vyšlo vstříc a podle novely vyhlášky, která právě prošla připomínkovým řízením, bude moci uchazeč o místo justičního kandidáta či soudce podat do vyhlášených řízení pouze jedinou přihlášku. O podrobnostech nové vyhlášky již Česká justice informovala.

Ne všichni v justici však novinky přivítali. Například generální sekretář Ústavního soudu Vlastimil Göttinger vytýká návrhu, že sice usnadňuje práci vyhlašovatelům výběrových řízení, ale má negativní dopad jak na uchazeče, tak i na cíl vyhlášky, kterým by měl být výběr těch nejlepších kandidátů. Uchazeči se logicky hlásí do co největšího počtu výběrových řízení, aby uspěli po náročném procesu příprav a nelze vyloučit ani situaci, kdy některý z nich bydlí na pomezí dvou krajských soudů. Jako alternativní řešení vidí centrální písemný test a jednotlivými krajskými soudy zajišťovaný ústní pohovor. „Navrhovaná úprava místo toho postupuje cestou restrikce. To bude ve výsledku nutit uchazeče přijímat…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Dimun