Nejvyšší soud: Vlastník budovy nese odpovědnost za škodu, i když údržbu svěří profesionálům

Vlastnictví zavazuje a v případě odpovědnosti za škodu, způsobenou zřícením budovy nebo její části, to platí absolutně. Vlastník budovy totiž tuto odpovědnost má i přesto, že sám nic nezanedbá a na její údržbu si dokonce najme profesionály a odborníky. K takovému závěru dospěl nedávno Nejvyšší soud (NS), který posuzoval případ ženy, která se zranila při pádu dřevěného schodiště.

Nedobré vzpomínky má pravděpodobně na golfové hřiště v Hluboké nad Vltavou Rakušanka, která sem před pěti lety vyrazila s dalšími členkami svého golfového klubu. Při společném focení se totiž pod nimi zřítilo dřevěné schodiště vedoucí do restaurace uvnitř areálu. Žena utrpěla zranění, které si vyžádalo ošetření v nemocnici. Následně žena uplatnila náhradu způsobené újmy přes 5 tis. Eur.

Policie, která celou událost vyšetřovala, věc odložila. Schodiště bylo sedm let staré, majitel ho udržoval dvakrát ročně speciálním nátěrem, přičemž dva měsíce před událostí dokonce provedl jeho prohlídku najatý specialista na dřevostavby.

Vlhkost a hniloba

Přizvaní znalci uvedli, že k pádu schodiště došlo v důsledku degradace dřeva vlivem vlhkosti, která byla ovlivněna nevhodným konstrukčním uspořádáním. A navíc samotný hnilobný proces a degradace dřeva nebyly pro laiky dlouho pozorovatelné.

Okresní soud žalobu na náhradu způsobené újmy zamítl. Věc posoudil podle § 2924 NOZ jako odpovědnost žalovaného za škodu z provozní činnosti a dospěl k závěru, že provozovatel areálu se této odpovědnosti zprostil.

Ke stejnému závěru pak dospěl i odvolací soud. Shledal, že provozovatel nechal vypracovat projekt na schodiště odbornou firmou, která ho také zhotovila, schodiště bylo následně zkolaudováno a náležitě udržováno. Provozovatel si dokonce najal k jeho kontrole profesionála a podle jeho pokynů, prostřednictvím svých zaměstnanců, prováděl jeho údržbu. Nelze tedy po něm spravedlivě požadovat, aby konal více. Odpovědnosti za škodu se proto podle § 2924 věty druhé NOZ zprostil. Odvolací soud zároveň vyloučil aplikaci § 2938 NOZ, a to vzhledem k tomu, že konstrukční vada schodiště vznikla ještě za účinností „starého“ občanského zákoníku, který neobsahoval odpovědnost za škodu vzniklou zřícením budovy…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Dimun