Založila odbory jako ochranu před vyhazovem, přesto dostala výpověď. Zastal se jí až Nejvyšší soud

Právo sdružovat se v odborech je chráněno Listinou práv a svobod i mezinárodními smlouvami a soudům proto nepřísluší, aby přihlížely k tomu, zda byla odborová organizace založena účelově. K takovému závěru dospěl Nejvyšší soud (NS) v případu, v němž posuzoval spor o zrušení pracovního místa sestry a zároveň předsedkyně odborů v domově pro seniory v Kyjově. Nalézací i odvolací soud přitom dospěly k opačnému závěru a její výpověď posvětily.

Žena, o níž ve sporu jde, pracovala v domově pro seniory dvacet let jako dietní sestra a později jako nutriční terapeutka. Nikdy během této doby nepociťovala potřebu se odborově organizovat. Změna nastala v roce 2017, kdy se vedení domova rozhodlo její místo zrušit, údajně kvůli úsporám.

Dva měsíce předtím ovšem žena iniciovala založení odborové organizace a stala se její předsedkyní. Když pak ředitelka domova požádala odborovou organizaci o souhlas s jejím propuštěním, neboť její místo bylo organizační změnou zrušeno, odboráři se nepřekvapivě postavili proti. Ředitelka domova však přesto sestru odborářku propustila.

Žalobě soud nevyhověl Ta se bránila žalobou na neplatnost výpovědi. Žalobě ovšem nevyhověl ani příslušný okresní soud, ani soud odvolací. Oba soudy naopak shledaly věcné důvody pro její propuštění, tudíž nešlo po vedení domova v tomto případě spravedlivě požadovat, aby ji nadále zaměstnával. Soud prvního stupně konkrétně uvedl, že „v dané věci pak nebylo možné po žalované spravedlivě žádat, aby pracovní pozici nutričního terapeuta v zařízení nadále zachovávala, a to jen z důvodu, že konkrétní osoba, která tuto pracovní pozici aktuálně zastává, je členem odborového orgánu“. Pokud pak žalobkyně uvedla, že odbory založila na základě problematických vztahů s ředitelkou domova, s jejímiž…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Dimun