Ilustrační foto: PxHere

Další kritika německé reformy. Ambulantní specialisté nechtějí, aby jejich péči přebíraly nemocnice

Spolkový svaz lékařů systému zákonného zdravotního pojištění (KBV) a Ústřední asociace německých specialistů (SpiFa) se ostře vymezily vůči té části nemocniční reformy z dílny Spolkového ministerstva zdravotnictví, která počítá s větším otevřením nemocnic pro ambulantní péči. Jde o reakci na vyjádření spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha, které zaznělo na pondělním nemocničním summitu, který proběhl v Berlíně. Informace přinesl odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

„Samozřejmě, že potřebujeme také ambulantní léčbu. V mezinárodním srovnání máme u nás až příliš mnoho služeb poskytováno prostřednictvím lůžkové péče, kterou lze ambulantně poskytovat hospodárněji. Nelze ale požadovat, aby tuto ambulantní péči ve větší míře zajišťovaly nemocnice. Nemocnice  nelze ´ambulancianizovat´,“ ohradil se vůči plánům spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha (SPD) šéf Spolkového svazu lékařů systému zákonného zdravotního pojištění (KBV – Kassenärztliche Bundesvereinigung) Andreas Gassen.

Podle něho není možné zcela nekriticky až neomezeně otevřít nemocnice dokořán ambulantní péči. To prý neodpovídá realitě zdravotní péče. „Ambulantní péče není nástrojem k záchraně každé nemocnice, ať je jakkoli malá a ekonomicky neudržitelná. Potřebujeme sice mnoho, ale nikoli všechna stávající lůžková zařízení,“ zdůraznil Gassen deník Deutsches Ärzteblatt.

Nemají prostory ani personální kapacity

Předseda KBV zároveň varoval, že „nekritické“ rozšíření ambulantní péče rovněž bude signálem pro mladé mediky, že si nemají volit tuto profesní dráhu. „Stěží pak najdeme mladé kolegy, kteří budou za daných podmínek ochotni se pro profesi lékařů rozhodnout. A to si myslím, že si v Německu nikdo nepřeje,“ dodal Andreas Gassen.

K plánům Karla Lauterbacha zaujala kritické stanovisko také Ústřední asociace německých specialistů (SpiFa – Spitzenverband Fachärzte Deutschlands). Lauterbach se prý projevil jako „nemocniční lobbista, který prosazuje komplexní ambulantní péči poskytovanou specializovanými lékaři v nemocnicích na úkor rezidentních specialistů“.

Asociaci SpiFa vadí, že namísto spoléhání se na spolupráci a provázanost dříve samostatných oborů a sektorů „ministr zřejmě preferuje jeden sektor na úkor druhého“. Pokud by prý došlo na realizaci Lauterbachových plánů, pak by veškerá následná léčba po ambulantních operacích musela probíhat v nemocnicích. „Jak to má být finančně, personálně a prostorově zajištěno, zůstává úplnou záhadou,“ cituje deník Deutsches Ärzteblatt asociaci SpiFa.

Trojice rebelujících spolkových zemí

Jedná se o další kritiku na adresu spolkového ministra zdravotnictví Lauterbacha kvůli jeho plánované nemocniční reformě. K ní se již delší dobu řadí také zástupci spolkových zemí, kde v místních vládách zasedají opoziční strany, tedy zejména křesťanští demokraté (CDU).

Trojice spolkových zemí – Severní Porýní-Vestfálsko, Bavorsko a Šlesvicko-Holštýnsko – se nechala vypracovat odborný posudek ústavnosti reformních plánů spolkového ministra zdravotnictví Lauterbacha. Posudek má už na jaře předložit augsburský profesor práva Ferdinand Wollenschläger, jak informoval odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek (CDU) si chce nechat prověřit, zda spolková vláda chtěla reformou zasáhnout do plánování nemocniční péče, které je v kompetenci spolkových zemí. Podle Holetschka totiž existuje podezření, že doporučení vládní (spolkové vlády, pozn. red.) komise k reorganizaci financování nemocnic šlo daleko nad rámec toho, co je ústavně přípustné.

Ministr zdravotnictví Severního Porýní-Vestfálska Karl-Josef Laumann (CDU) zdůraznil, že trojice spolkových zemí má zájem na tom, aby reforma proběhla úspěšně, ale ne za cenu toho, že by spolkovým zemím omezila manévrovací prostor. „Posudek má objasnit, kde spolková vláda podléhá omezením při provádění nemocniční reformy,“ uvedl Laumann pro deník Deutsches Ärzteblatt. Podle něho by se spolkové země neměly stát pouhým prováděcím orgánem spolkového ministra zdravotnictví.

Šéfka zdravotnického rezortu Šlesvicka-Holštýnska Kerstin von der Deckenová (CDU) pak zdůraznila, že existují rozdílné představy o kvalitě a intenzitě spolupráce se spolkovou vládou na nemocniční reformě. „Strukturální změny plánované spolkovou vládou mají obrovský dopad na plánování nemocnic ve spolkových zemích a mají významné dopady na jejich náklady,“ upozornila.

Zdeňka Musilová