Foto: Firmy.cz

Hradecký kraj zahájí modernizaci rychnovské nemocnice za 880 milionů

Modernizaci a dostavbu krajské nemocnice v Rychnově nad Kněžnou za 880 milionů korun zahájí kraj předáním staveniště v pátek 17. března. Samotné práce by měly začít v pondělí 20. března přípravou staveniště, konkrétně kácením zeleně. Novinářům to dnes řekli zástupci hejtmanství. Veřejnou zakázku získalo sdružení společností Geosan Group a Strabag, které stavbu provede za 756 milionů korun bez DPH. Zbývající prostředky půjdou na zajištění stavby, vybavení a zdravotnickou technologii.

„Předpokládaný harmonogram výstavby je rok 2023 až 2025, celkové náklady jsou 880 milionů korun. V polovině roku 2025 bychom měli mít rychnovskou nemocnici dostavěnou a zmodernizovanou. Co se týče zajištění zdravotnické péče, tak pacientů se práce nedotknou, z hlediska uživatelského komfortu ano,“ řekl hejtman Martin Červíček (ODS). Podle něj se v areálu po dobu prací například změní systém parkování.

Na projekt kraj dostane dotaci 300 milionů korun z ministerstva pro místní rozvoj, kterou rozloží do dvou let. Letos obdrží kraj 200 milionů korun a v roce 2024 zbylých 100 milionů korun. Většina těchto prostředků půjde na samotnou stavbu. Z dalších dotačních programů získá kraj na vybavení asi 130 milionů korun.

Stavební práce spočívají ve vybudování nového pavilonu urgentního příjmu, tedy pětipodlažní přístavby pavilonu dětského oddělení, interny, gynekologie a porodnice, takzvaného DIGP. V přístavbě pavilonu DIGP bude také zázemí pro záchrannou službu, sanitáře, zobrazovací metody, ambulance chirurgické, ortopedické, interní se zázemím nebo oddělení odběrů. Projekt počítá i s rekonstrukci tří podlaží současného objektu DIGP, především hlavního vstupu do objektu. Obě budovy budou propojeny, čímž vznikne jeden multifunkční celek.

Vznikne také nový objekt medicinálních plynů, energocentrum, projekt počítá i s úpravou zpevněných ploch, komunikací a inženýrských sítí a vybudováním více než 200 parkovacích míst.

Podle vedení kraje je dostavba a modernizace rychnovské nemocnice klíčovým projektem pro další rozvoj regionu. Nemocnice spadá pod Oblastní nemocnici Náchod a zajišťuje zdravotnickou péči oblasti s více než 80 000 obyvateli. Modernizace rychnovské nemocnice je jednou z nejdůležitějších investic v rozvoji průmyslové zóny Solnice-Kvasiny na Rychnovsku, kde působí automobilka Škoda Auto, uvedl kraj. Od modernizace nemocnice si slibuje i to, že sníží zatížení Fakultní nemocnice Hradec Králové, kam velká část obyvatel Rychnovska za zdravotní péčí dojíždí.

Kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá i rychnovská nemocnice.

-čtk-