Ilustrační foto: Pixnio

Jak dostat do povědomí klinické doporučené postupy a jak je aktualizovat. Pohled odborných garantů

V rámci projektu Klinické doporučené postupy (KDP) vzniklo mezi lety 2018 a 2022 celkem 41 dokumentů za celkovou sumu 96,5 milionu korun. O některých problematických aspektech tohoto projektu jsme vás již informovali. Nyní se blíže podíváme na to, jak se KDP daří implementovat v praxi a seznamovat s nimi lékaře. Zaměříme se i na to, kdy a kým by v budoucnu mohly být aktualizovány.

Některé odborné společnosti zaujaly ve snaze seznámit s novými KDP lékaře vyloženě aktivní postoj. „Kromě toho, že jsou dostupné na portálu KDP, jsme je zveřejnili také na webových stránkách České diabetologické společnosti a publikovali je i v časopisu Diabetes, metabolismus, endokrinologie a výživa. Lékařům jsme je představili také na řadě sympozií a seminářů,“ uvedl předseda České diabetologické společnosti Martin Prázný. Ten zmiňuje, že plynulému zavádění do praxe přispěly nemalou měrou i zdravotní pojišťovny: „Domnívám se, že minimálně KDP týkající se pump a senzorů se podařilo implementovat do praxe velmi efektivně i za významného přispění plátců péče, kteří principy zdůrazněné v těchto KDP prakticky beze zbytku akceptovali.“

„Projekt KDP je nový, zavádění do praxe nebylo jeho vyslovenou součástí,“ upozornil Jan Maňák, který byl za Českou gastroenterologickou společnost ČLS JEP vybrán jako garant KDP Těžká akutní pankreatitida. Postup seznamování lékařů s KDP se ovšem zdá i jemu jasný: „Obecně jsou všechny KDP zveřejněny na stránkách projektu a měly by být postupně zveřejňovány ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví. Velkou úlohu v seznamování odborné veřejnosti mají také odborné kongresy, na nichž jsou doporučené postupy prezentovány,“ uvedl Maňák.

Myslet i na lékaře jiných odborností

Klinické doporučované postupy vzniklé v rámci projektu byly publikovány mezi lety 2019 a 2022. U některých tudíž logicky mohla při jejich implementaci sehrát negativní roli pandemie. Takový osud potkal třeba KDP Časný kolorektální karcinom (klinická stádia I. a II.) – diagnostika a léčba. „Vzhledem k tomu, že toto KDP vzniklo těsně před vypuknutím pandemie covid-19, byla jeho distribuce a zavádění do praxe výrazně limitována. Nicméně, bylo by vhodné, aby se KDP staly součástí klinické praxe právě pro praktické pokyny stran efektivní diagnostiky a léčby. Ideálně by propagace KDP měla probíhat formou publikací v odborných časopisech nebo formou prezentací na kongresech odborných společností,“ konstatoval Miroslav Zavoral, předseda Společnosti pro gastrointestinální onkologii, která byla garantem tohoto KDP.

Podle Martina Semeše, prezidenta České neurochirurgické společnosti ČLS JEP by v jeho oboru proces implementace neměl být příliš náročný, protože doporučení v KDP odpovídají postupům stávající praxe. „Jsme teprve na počátku procesu zavedení těchto KDP do praxe. Na druhou stranu je třeba zmínit, že již doposud byla současná klinická praxe v souladu s publikovánými doporučeními, čili nelze říci, že by se jednalo o nějaké zásadní změny v neurochirurgické klinické praxi. Jedním z úkolů nejbližší doby je zpracovaná témata více přiblížit odborné veřejnosti,“ vysvětlil Semeš.

Česká hepatologická společnost ČLS JEP zaznamenala, že se jí garantované KDP Časná diagnostika a léčba chronické virové hepatitidy C (HCV) setkává s pozitivní reakcí i u lékařů jiných odborností. „Vzhledem ke svému charakteru otevírá text KDP dveře k lékařům mnoha odborností, jichž se problematika HCV týká. Přijetí snah a cílů v dokumentu vyjádřených je ze strany ostatních odborností velmi pozitivní,“ sdělil předseda této odborné společnosti Radan Brůha. Podle něj se vyplatilo to, že na takovou možnost autoři KDP mysleli. „Dokument zohledňuje různorodost jednotlivých odborností a proto praktičnost a jednoduchost navrhovaných opatření byly jedním ze základních kritérií při přípravě KDP,“ uvedl Brůna.

Ten upozornil i na to, že odborné společnosti nemusí mířit informace o nových KDP jen na lékaře, ale i na laickou veřejnost: „Distribuce KDP probíhá všemi představitelnými kanály – internet, konference, doporučené postupy. Také laická veřejnost je jedním z cílů všech PR aktivit.“

Krátké souhrny často postačí

Při seznamování lékařů s klinickými doporučenými postupy, které v rámci projektu vznikly, může nicméně hrát negativní roli často velmi velký rozsah výsledných dokumentů. Nejdelší KDP Dekubity, má 585 stran. Osm KDP má přes 200 stran, 14 KDP přes 150 stran. A podle některých zástupců odborných společností to může představovat problém pro lékaře, kteří by podle KDP ve svém oboru chtěli postupovat. Ani nemluvě o případech, kdy se doporučeným postupem bude chtít řídit lékař jiné odbornosti. „Lékaři si stěžují na velký rozsah jednotlivých KDP a preferovali by stručnější a přehlednější podobu případných dalších nově vytvořených KDP,“ uvedl předseda České chirurgické společnosti Zdeněk Kala.

„Opravdu si nedovedu představit kolegy v klinické praxi, že budou chtít studovat tolik stránek,“ komentoval délku KDP Tomáš Šebek, zakladatel platformy nezávislých odborníků Ministr zdraví.

Z tohoto důvodu sáhli tvůrci některých KDP k vytvoření stručných několikastránkových souhrnů. Jejich nastudování by mělo lékaři jako základ stačit. „Samotné doporučené postupy jsou poměrně rozsáhlé a pro běžného lékaře v praxi obtížně použitelné. Proto jsme v každém doporučeném postupu vytvořili souhrn, který je naopak velmi přehledný a nabízí jasné instrukce, jakým způsobem by měl lékař dané situaci postupovat,“ vysvětlil Prázný.

Souhrn pro šest KDP, která garantovala, připravila i Česká kardiologická společnost. „Na dvou stránkách je uvedené vše podstatné, co z KDP vyplývá pro každodenní klinickou praxi,“ uvedl místopředseda této odborné společnosti Miloš Táborský, který osobně garantoval tři z nich.

Zůstane harmonogram aktualizací částečně jen na papíře?

Až čas ukáže, jak se budou nově vzniklé KDP postupně měnit. Není totiž zcela jasné, jak často a zda vůbec budou již zpracované KDP aktualizovány a zda tato povinnost zůstane v praxi plně na bedrech garantů, tedy odborných společností, či zda se toho nějak systémově chopí třeba ministerstvo zdravotnictví.

U každého KDP je sice termín aktualizace definován, že ale ve výsledku může harmonogram aktualizací zůstat jen na papíře, se obává například Martin Prázný. „Aktualizace KDP jsou sice plánované, nicméně nejsem úplně optimistický k tomu, zda se podaří plánovaný harmonogram aktualizací dodržet. Zpracování KDP bylo časově velmi náročné a je nutné si uvědomit, že v odborných společnostech se musíme věnovat také jiným úkolům. Řadu aktuálních odborných otázek jde totiž vyřešit i méně rozsáhlým procesem, než je tvorba KDP podle specifické metodiky,“ uvedl Prázný.

Podle něj to ovšem není primárně zodpovědnost odborných společností: „Protože se v případě KDP jednalo o společný projekt Agentury pro zdravotnický výzkum a Ministerstva zdravotnictví, respektive ÚZIS, domnívám se, že zodpovědnost, samozřejmě sdílená s odbornými společnostmi, je převážně na těchto institucích,“ uvedl předseda České diabetologické společnosti.

„Odpovědnost nenesou odborné společnosti. Odborné společnosti jsou pouze vypracovatelé odborné náplně doporučených postupů,“ souhlasil i Miroslav Zavoral.

„Velmi bychom uvítali, abychom se mohli podílet i na aktualizacích KDP, které jsou naprostou nutností,“ potvrdil zájem o další práci České chirurgické společnosti na KDP Zdeněk Kala.

Některé odborné společnosti nicméně s pravidelnou aktualizací již napevno počítají. „Aktualizaci KDP Časná diagnostika a léčba chronické virové hepatitidy C bude provádět kolektiv autorů KDP (tedy především Česká hepatologická společnost ČLS JEP) v intervalu dva roky,“ sdělil Radan Brůha.

„Naše odborná společnost se hrdě hlásí k tomu, že bude vždy aktualizovat v souladu s nejnovějšími poznatky a v souladu s tím, co vychází na evropské a americké úrovni. A to i v případě, že by projekt KDP nepokračoval v gesci ministerstva zdravotnictví,“ řekl za kardiology Miloš Táborský. Například na aktualizacích KDP Diagnostika a léčba akutního a chronického srdečního selhání už se aktivně pracuje, uvedl.

Na to, že k aktualizaci může dojít dokonce i dříve, v případě, pokud se objeví nové důkazy, které některá doporučení mění, upozornil předseda České urologické společnosti ČLS JEP Roman Zachoval. „Podnět pro aktualizaci může přijít z odborné lékařské společnosti či třeba z profesní organizace,“ uzavřel Zachoval.

O stanovisko k aktualizaci a udržitelnosti projektu KDP jsme opakovaně žádali i ministerstvo zdravotnictví, to se však do vydání článku nevyjádřilo.

Jakub Němec