Stát rozšiřuje okruh osob povinných hlásit transakce lidí o insolvenční správce a obchodníky s dranými kameny

O insolvenční a restrukturalizační správce, obchodníky s drahými kovy a kameny a provozovatele off-line loterií chce stát rozšířit skupinu osob povinných ztotožnit klienty, vést jejich seznamy a hlásit jejich transakce Finančnímu a analytickému úřadu. Jde o následek zákona o preventivní restrukturalizaci. Ministerstvo spravedlnosti se ptá, kdo je v insolvenčním řízení klientem, když je správce ustanoven soudem proti vůli stran. Správci však podle ministerstva už nyní hlásí dobrovolně.

Novelu zákona o opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a terorizmu navrhuje ministerstvo financí.

Resort chce rozšířit seznam tzv. povinných osob, které jsou podle tzv. AML zákona už nyní povinné identifikovat a registrovat klienty a hlásit jejich transakce státu, o insolvenční a restrukturalizační správce. Seznam povinných má v bodě n) nově znít takto: n) osoba oprávněná vykonávat činnost insolvenčního správce (dále jen „insolvenční správce“) nebo osoba oprávněná vykonávat činnost restrukturalizačního správce (dále jen „restrukturalizační správce“).

Další povinnou osobou se podle návrhu stane „obchodník s drahými kovy nebo drahými kameny podle přílohy č. 1 k tomuto zákonu při obchodu v hodnotě 10 000 EUR nebo vyšší“ a „provozovatele loterie nebo binga, které nejsou provozovány dálkovým přístupem prostřednictvím internetu, nebo provozovatele tomboly“. Úplný návrh včetně důvodové zprávy a připomínkového řízení je zde. Kvůli tzv. praní špinavých peněz a financování terorismu jsou už nyní na seznamu povinných osob všechny profese, které umožňují lidem nakupovat a prodávat, financovat či provádět jakékoli transakce od bankovních zaměstnanců, prodejců nemovitostí, přes prodejce cenných papírů či pojišťováků až po starožitníky, zastavárníky nebo jednoduše každého…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová