Zdenka Němečková Crkvenjaš . Foto: ODS

Výbor pro zdravotnictví si zvolil za předsedkyni Němečkovou Crkvenjaš. Novým místopředsedou bude Fifka

Šéfkou sněmovního zdravotnického výboru byla dnes ráno zvolena Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS). Nyní by ji ještě měla potvrdit Sněmovna. V čele tak vystřídá Bohuslava Svobodu, který na post rezignoval poté, co se stal pražským primátorem. Ten zůstane řadovým poslancem. Novým místopředsedou výboru byl zvolen Petr Fifka (ODS).

Zdravotnický výbor dnes vybral do svého čela Zdenku Němečkovou Crkvenjaš. Nominoval jí klub občanských demokratů. V tajné volbě byla jedinou kandidátkou. Němečková dostala hlasy 21 přítomných poslanců, dva byli proti.

Do funkce musí Němečkovou Crkvenjaš potvrdit sněmovní plénum. Zatím je pověřen řízením výboru místopředseda Tom Philipp (KDU-ČSL).

Zdenka Němečková Crkvenjaš doposud zastávala post místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru. Vedle něj zasedá také ve výboru pro životní prostředí. 46letá Němečková Crkvenjaš pracuje od roku 2001 v Popáleninovém centru Fakultní nemocnice Ostrava, které se v roce 2017 změnilo na Kliniku popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie. Od té doby zde působí jako přednostka.

Němečková Crkvenjaš je bývalou členkou TOP 09. V komunálních volbách v roce 2010 byla díky preferenčním hlasům za tuto stranu zvolena zastupitelkou města Ostravy, o čtyři roky později ale post neobhájila. V roce 2019 vstoupila do ODS a v krajských volbách v roce 2020 byla zvolena na kandidátce Koalice ODS a TOP 09 zastupitelkou Moravskoslezského kraje a následně se stala radní kraje pro životní prostředí. O rok později kandidovala v Moravskoslezském kraji za SPOLU na 5. místě kandidátky, díky preferenčním hlasům ale skončila druhá a stala se poslankyní. Zasedá také ve správní radě VZP.

-mk-