Ilustrační foto: Pixabay

Pfizer a Moderna čelí další žalobě kvůli koronavirovým vakcínám. Alnylam po nich chce nespecifikovanou sumu

Spor mezi farmaceutickými firmami Pfizer a Moderna na jedné straně a Alnylam Pharmaceuticals na druhé straně vstupuje do dalšího dějství. Americká biotechnologická společnost Alnylam podala na dvojici zmíněných firem třetí žalobu, v níž se domáhá náhrady za údajné zneužití patentu při vývoji vakcín proti SARS-CoV-2. První dvě společnost Alnylam podala už loni na jaře a v létě. Celý případ mapuje agentura Reuters.

Biotechnologická společnost Alnylam Pharmaceuticals podala ve státě Delaware k federálnímu soudu další žalobu na své konkurenty, společnosti Pfizer a Moderna. Důvodem je domáhání se náhrady škody za zneužití jednoho z patentů při vývoji vakcín proti koronaviru, jak tvrdí právě společnost Alnylam.

Alnylam se domáhá blíže nespecifikované sumy, která má být vyčíslena jako určitý podíl z prodejů vakcín Comirnaty (dodala společnost Pfizer v součinnosti se společností BioNTech) a Spikevax (dodala společnost Moderna). Pfizer a Moderna díky dodávkám těchto očkovacích látek jen v loňském roce utržily dohromady přes 55 miliard dolarů (asi 1,2 bilionu korun).

Informaci o pokračování kauzy přinesla agentura Reuters s tím, že ani jedna z dotčených stran se k nejnovější žalobě dosud nevyjádřila. Společnosti Pfizer a Moderna se vůči nárokům Alnylam Pharmaceuticals postavily odmítavě již dříve poté, co na ně společnost Alnylam podala dvě žaloby už v průběhu loňského roku.

Pfizer i Moderna nároky Alnylamu soustavně odmítají

Společnost Alnylam Pharmaceuticals staví své nároky na tvrzení, že určitou technologii potřebnou pro vývoj mRNA vakcín vyvinula už před více než deseti lety. Konkrétně se jedná o technologii LNP (lipid-nanoparticles), které jsou schopné doručovat účinnou látku na určené místo. Alnylam dále tvrdí, že společnosti Moderna o své technologii důvěrně podala informace v roce 2014, protože v té době s ní údajně jednala o potenciální spolupráci.

Jak už bylo řečeno, jedná se o třetí žalobu, kterou Alnylam Pharmaceuticals na Pfizer a Modernu podala. Ta první přišla loni v březnu a opírala se o prakticky stejnou argumentaci, a sice, že technologie LNP patří Alnylamu, a že bez ní by nebylo možné mRNA vakcíny vůbec vyvinout.

Společnost Pfizer i BioNTech, s níž Pfizer na vývoji mRNA vakcíny spolupracoval, loni požadavky Alnylamu odmítly s tím, že jsou neoprávněné. Společnost Moderna reagovala, že vakcíny proti koronaviru na americký trh dodávala v rámci programu, který financovala americká vláda, tudíž se na ni ani žaloba Alnylamu nemůže vztahovat. Letošní třetí žaloba se dá tedy chápat jako pokračování požadavků Alnylamu, aby mu soud přiznal určitou část z tržeb, které Pfizeru a Moderně z dodávek vakcíny na trh plynuly.

Dohoda o snížení dodávek vakcín do EU

Společnosti Pfizer a BioNTech koncem minulého týdne zároveň oznámily, že se se zástupci Evropské unie dohodly na dodatku ke smlouvě na dodávku vakcín proti koronaviru do zemí sedmadvacítky. Dodatek vyplývá z tlaku na Brusel ze strany jednotlivých vlád členských zemí EU, jelikož se dramaticky snížila poptávka po posilujících dávkách očkování proti SARS-CoV-2. Některé evropské země dokonce musely nezanedbatelné počty očkovacích dávek zničit.

Upravená smlouva odpovídá „vyvíjejícím se potřebám“, uvedla v prohlášení komisařka Evropské unie pro oblast zdravotnictví Stella Kyriakidesová. Podle ní na Komisi už déle než dva měsíce členské státy EU naléhají, aby byla dojednána příslušná změna smlouvy. Komise zároveň uvedla, že některé členské země sedmadvacítky vyjednaný dodatek nechtěly přijmout, a tak pro ně bude i nadále závazné současné znění smlouvy. Agentura Reuters uvedla, že by se mělo jednat o Polsko a Maďarsko.

Původní smlouva byla podepsána v květnu 2021 a zavazovala EU, že do konce roku 2023 nakoupí 900 milionů dávek od společností Pfizer/BioNTech s opcí na dalších 900 milionů dávek. Nejméně polovina z prvních 900 milionů dávek z tohoto kontraktu ale ještě nebyla dodána, protože poptávka loni klesla. Zároveň ze strany EU nebyla využita ani opce.

Evropská komise ani společnosti Pfizer/BioNTech nespecifikovaly, na jak velkém snížení dodávek příslušné vakcíny se obě strany dohodly. Agentura Reuters se ale dokazuje na důvěryhodný zdroj, který je s jednáním obeznáme, podle něhož by se počet dodaných dávek měl snížit asi o třetinu. Členské státy sedmadvacítky však podle tohoto zdroje budou muset farmaceutickým firmám zaplatit určitý poplatek za každou zrušenou dávku. Ani Pfizer/BioNTech ani Evropská komise však nechtěly tyto informace komentovat, uvedla agentura Reuters.

Zdeňka Musilová