"Chci znát pravdu o očkování, lékaři lžou. Chraňme naše děti a jejich budoucnost," říká zvolený americký prezident Donald Trump (vlevo), usvědčený podvodník a bývalý lékař Andrew Wakefield mu nadšeně přikyvuje. Hloupost získává na síle. Foto: Koláž ZD

Trump je pro odpůrce očkování spojenec. Nadšeně jej podporuje i usvědčený podvodník Wakefield

Na přízeň Bílého domu se těší nejrůznější antivaxx aktivisté. Doufají, že by mohl změnit očkovací systém v USA. Nadšení z nového amerického prezidenta neskrývá ani Andrew Wakefield, který je pro odpůrce očkování „bojovníkem za pravdu“. Právě on na základě manipulací s údaji o pouhých 12 dětech přišel s teorií, že očkování způsobuje autismus. I když na základě vědomého falšování dat přišel o lékařskou licenci a byl usvědčen jako podvodník, díky Donaldu Trumpovi se může znovu dostat na výsluní.

 

Očkování způsobuje autismus, právě tomuto mnohokrát spolehlivě vyvrácenému tvrzení věří nejen odpůrci očkování po celém světě, ale také nastupující americký prezident Donald Trump. Už během své předvolební kampaně šířil nesmyslné konspirační teorie o očkování. S jeho blížícím se nástupem do Bílého domu odpůrci očkování získávají ještě větší část veřejného prostoru, a to včetně usvědčeného podvodníka a někdejšího lékaře Andrewa Wakefielda. Ten nijak neskrývá své nadšení z toho, že se novým americkým prezidentem člověk, který podle svých slov chce znát „pravdu o očkování“. „Poprvé po dlouhé době se cítím velmi dobře ohledně tohoto (pozn. redakce problematiky očkování a naší práce), protože Donald Trump není zavázán farmaceutickému průmyslu,“ sdělil Wakefield v telefonickém rozhovoru pro americký magazín STAT, který se zaměřuje právě na oblast medicíny a vědy, a upozornil setkání Trumpa s Wakefieldem a několika dalšími představiteli antivaxx hnutí. To proběhlo letos v srpnu, tedy během závěrečných měsíců vyostřené předvolební kampaně. „Viděl jsem, že má obrovský zájem, opravdový zájem, a je otevřený k tomuto tématu, takže to bylo nesmírně osvěžující,“ pochvaloval si Wakefield. Ten Trumpovi předal také kopii kontroverzního dokumentu Vaxxed postaveného na konspiračních teoriích, který zdiskreditovaný lékař produkoval. Budoucí americký prezident podle dalších účastníků setkání se zájmem slíbil, že jej shlédne.

Podle magazínu STAT i dalších médií, včetně Trumpem vlastněných Fox News, která informace o tomto setkání přejala, jde o důkaz toho, jak blízko nastupující prezident má k antivaxx hnutí. „Nově zvolený prezident USA řekl, že věří v to, že vakcíny jsou škodlivé a opakovaně chybně tvrdil, že způsobují autismus. To jen nejen nepravdivé, ale také nebezpečné,“ napsal magazín Business Insider poté, co vyšlo najevo, že se Trump sešel s Wakefieldem. Pro odpůrce očkování je Trumpovo vítězství spojeno s nemalými nadějemi. „Oni doufají, že se Trump stane „prorokem“, díky němuž ostatní uslyší jejich názory,“ shrnuje STAT s tím, že vůdci antiočkovacího hnutí nyní napjatě očekávají, zda se jim podaří desítky let trvající veřejnou politiku USA v oblasti očkování. Díky spojenectví Trumpem jsou k tomuto cíli blíž než dříve. Ti, kteří se snaží podkopávat důvěru v očkování, vidí v Trumpovi spojence, který je stejně jako oni ochotný ignorovat vědecké studie a říct: „Je pravda, že očkování způsobuje autismus, protože si věřím, že tomu tak je,“ popsal magazínu STAT Paul Offit, vedoucí oddělení pro infekční choroby v Children’s Hospital of Philadelphia.

Lžu a budu lhát dál. No a co?

Pro pochopení toho, proč Wakefieldova podpora Trumpa, znamená problém, je potřeba se vydat o pár let zpátky to historie a podívat se na to, kde se vlastně vzala teorie o tom, že očkování způsobuje autismus. V roce 1998 byla v prestižním lékařském žurnálu Lancet publikována studie, kterou vedl právě zmiňovaný Andrew Wakefield, v té době chirurg a gastroenterolog. Studie byla provedena na pouhých 12 dětech a na základě vzpomínek některých rodičů došla k tomu, že očkování vakcínou MMR má časovou souvislost s negativní změnou ve vývoji dítěte. Sám Wakefield pak začal prohlašovat, že očkování vakcínou MMR je rizikové a rozhodně jej nedoporučuje. Následně však vyšlo najevo, že se dopustil hned několika závažných pochybení. Nejen, že přijal peníze od právníků rodičů, kteří byli přesvědčeni o tom, že jejich děti poškodilo právě očkování vakcínou MMR, a současně si nechal patentovat vlastní vakcínu, nic z toho však ve studii jako konflikt zájmů neuvedl. Současně prováděl u zkoumaných dětí řadu invazivních zákroků, aniž by měl schválení etické komise, a zejména záměrně zkreslil zjištěné údaje. Žurnál Lancet jeho práci stáhl s tím, že byla „naprosto nepravdivá“. „Wakefield jednal nečestně a nezodpovědně, a jednal též s bezohlednou lhostejností s dětmi zapojenými do své studie prováděním zbytečných a invazivních testů,“ konstatoval během vyšetřování britský General Medical Council, který po vyšetřování Wakefieldových činů rozhodl o odebrání jeho lékařské licence. Stalo se tak právě proto, že manipuloval s daty. Pro odpůrce očkování se pak stal „mučedníkem“ a zároveň hlasatelem „pravdy“. I když žádná z následujících mnoha desítek studií, do nichž byly zahrnuty miliony dětí, Wakefieldovy závěry nepotvrdila, tyto nepravdivé informace stále ovlivňují chování rodičů. Znovu a znovu se také objevují další konspirační teorie postavené právě na Wakefieldových nepravdivých tvrzení.

Sám Wakefield dodnes tvrdí, že očkování způsobuje autismus, a sám sebe považuje za experta na tuto problematiku, byť nemá lékařskou licenci ve Velké Británii ani v USA, kde žije a úspěšně podniká. „Mnoho lidí v Evropě a USA stále věří, že očkování způsobuje nemoci a zdravotní problémy, včetně autismu. Navzdory oficiálním lékařským doporučení, že vakcíny jsou bezpečné a jejich podání životně důležité, mnoho rodičů má stále obavy ohledně očkování svých dětí. Tato víra je silně zakořeněná v myslích mnoha lidí, včetně celebrit jako je Jim Carry,“ konstatuje Business Insider a upozorňuje na zprávu výzkumného centra Pew Research Center z roku 2015. Podle tohoto průzkumu každý desátý Američan věří, že vakcíny nejsou bezpečné, a právě mezi těmito lidmi byli Trumpovi voliči. Ten už během prezidentské kampaně šířil různé konspirační teorie ohledně očkování bez ohledu na fakta. „Zdravé malé dítě jde k doktorovi, kde do něj narvou spoustu vakcín, necítí se dobře, mění se – AUTISMUS. Je mnoho takových případů!“, tweetoval v roce 2014. Své postoje od té doby nijak nezměnil. Například v roce 2015 během televizní debaty, která se odehrála v době, kdy republikánská strana vybírala nejvhodnějšího kandidáta na prezidentský post, prohlásil, že děti jsou očkovány „dávkami pro koně“. „Stalo se to ze dne na den lidem, kteří pro mě pracují. Dvouleté krásné dítě bylo očkováno, o týden později dostalo hroznou horečku, bylo opravdu hodně nemocné a teď je autistické,“ tvrdil Trump, který podle svých slov chce znát „pravdu o očkování“. Lékaři podle něj „lžou“. „Chraňme naše děti a jejich budoucnost,“ tweetoval. Podle nového amerického prezidenta se autismus stal „epidemií, která se úplně vymkla kontrole“. Svými halasnými výroky tak přispěl k šíření již mnohokrát vyvrácené lži, že očkování je příčinou autismu.

Přijde Centers for Disease Control and Prevention o svou nezávislost?

Spojenectví mezi Trumpem a odpůrci očkování může mít zcela konkrétní důsledky. Podle magazínu STAT představitelé antivaxx hnutí doufají, že se jim přes Trumpa podaří ovlivňovat federální politiku v oblasti očkování, byť není pravděpodobné, že by se jim podařilo zcela zbourat současný systém očkování. Budou se však snažit jej nabourávat a využívat svůj vliv na Trumpa. „Podle expertů v oblasti veřejného zdraví je nepravděpodobné, že by Trump spolu s aktivisty změnili doporučené očkovací schéma nebo jiné řízené postupy ve federální politice očkování. Důkazy, že vakcíny jsou bezpečné a účinné jsou tak jednoznačné, že by takový krok vyvolal obrovské pobouření mezi vědci a mnohými politiky na obou stranách politického spektra,“ shrnuje STAT. Bílý dům až doposud hájil plošné očkování jako jeden z významných nástrojů podpory veřejného zdraví. Američtí prezidenti také nebyli těmi, kdo šíří spekulativní teorie o očkování, které se nezakládají na pravdě. „I kdyby se nezměnila federální politika, není pochyb, že poroste přesvědčení některých rodičů, že vakcíny jsou škodlivé, a proto odmítnout nechat očkovat své děti,“ dodal Offit.

Trump má navíc v plánu zrušit Afforadable Care Act, tedy současná pravidla umožňující financování zdravotní péče i pro nemajetné Američany, což by mohlo ovlivnit i oblast očkování. Pro chudé rodiny se může očkování stát finančně nedostupným, protože se octnou mimo systém primární zdravotní péče, včetně třeba návštěv pediatra. Pokud k tomu dojde, pak podle Sandra Galea, děkana School of Public Health at Boston University bude pro tyto lidi zdravotní péče příliš drahá, a tak nedosáhnou ani na pravidelné očkování. Tuto část Trumpova předvolebního programu má realizovat nově jmenovaný ministr zdravotnictví Tom Price, někdejší chirurg a senátor za stát Georgia, který je současně členem konzervativní organizace Association of American Physicians and Surgeons. Ta mimo jiné vydává žurnál publikující různé nevědecké názory, včetně toho, že očkování způsobuje autismus.

Nejzásadnější je otázkou je to, jak Trump bude zasahovat do činnosti úřadu Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Ten po odborné stránce spolurozhoduje o tom, jak bude vypadat veřejná politika v oblasti očkování. Mimo jiné stanovuje priority v oblasti očkování na základě epidemiologické situace napříč USA. Antivaxx hnutí je CDC už dlouho trnem v oku, protože rozhoduje na základě vědeckých informací, nikoliv podle nepodložených konspiračních teorií. Pro odpůrce očkování je to důkazem, že za provakcinačním postojem politiků je „spiknutí farmaceutických firem“. Wakefield sám se nijak netají tím, že by chtěl dosáhnout dvou konkrétních cílů. Jednak dostat rozhodování o očkování politice mimo vliv „zkorumpovaného CDC“ a současně změnit současný systém rozhodování soudů pro případ, že se objeví podezření, že dítě bylo poškozeno očkování. Nyní tyto spory řeší civilní soudy a mimo jiné se zabývají tím, zda konkrétní zdravotní problémy dítěte mohou skutečně souviset s očkováním, a to na základě lékařsky a vědecky podložených informací. Pokud ano, získají rodiče dítěte odškodnění. Wakefield stejně jako další odpůrci očkování požadují, aby byla tato pravomoc soudům odebrána a rozhodování probíhalo „nezávisle“, což pod jejich představ znamená i to, že by rodiče měli získat odškodnění i v případě, že se pouze domnívají, že zdravotní problémy jejich dítěte byly způsobeny očkováním. Wakefield by tak mohl dosáhnout toho, že by se jeho tvrzení „očkování způsobuje autismus“ stalo přijatelným faktem, bez ohledu na skutečnost, že vědecké důkazy ukazují pravý opak.

Ludmila Hamplová