Bude odbor protidrogové politiky spadat pod ministerstvo zdravontictví? Podle Vojtěcha ještě není jasno. Foto: koláž ZD

O změnách v protidrogové politice není rozhodnuto, uvedl Vojtěch

O případném přesunu odboru národního protidrogového koordinátora z Úřadu vlády na ministerstvo zdravotnictví není rozhodnuto, bude se o tom ještě jednat. Při včerejších sněmovních interpelacích to řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Reagoval tak na dotazy Ivana Bartoše (Piráti) a Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), kteří označili zamýšlenou změnu za nebezpečnou a špatnou.

 

„Mám pocit, že se odehrává bouře ve sklenici vody,“ řekl Vojtěch. Diskuse se podle něho otevřela v souvislosti s myšlenkou, zda by Úřad vlády neměl sloužit výhradně jako servisní organizace pro vládu a premiéra a věcné agendy by neměly přejít pod příslušná ministerstva.

Vojtěch uvedl, že bude o záměru v pondělí jednat s Asociací neziskových organizací. Premiér Andrej Babiš (ANO) by se měl v této věci podle ministra sejít s protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem. Vobořil se podle něho proti záměru kategoricky nestaví. Chce, aby v případě přesunu přešla na ministerstvo celá agenda i s lidmi, což je možné akceptovat, podotkl Vojtěch.

„Určitě nechceme nic bourat,“ zdůraznil ministr a připomněl, že ministerstvo zdravotnictví už nyní agendu některých závislostí vede. Podotkl taky, že většina států Evropské unie má protidrogovou politiku pod zdravotnictvím a jen menšina pod premiérem.

Odbor protidrogové politiky by měl podle dřívějších informací ČTK spadat pod ministerstvo zdravotnictví od dubna. Zatím není jasné, jakou by měl mít podobu a zda by v jeho čele dál zůstal Vobořil.

Odbor protidrogové politiky prosazuje vyvážený přístup, který zahrnuje represi, prevenci a léčbu. Pod Vobořilovým vedením začal klást větší důraz i na řešení problémů s legálními drogami a hazardem. Vobořil dlouhodobě poukazuje na nadměrné pití alkoholu v Česku, kritizuje hlavně snadný přístup dětí k alkoholickým nápojům. Postavil se před časem proti návrhu na snížení DPH u piva, s nímž přišel Babiš. Už před podzimními sněmovními volbami Vobořil řekl, že pokud zůstane ve funkci, bude prosazovat zvýšení daní na alkohol.

-čtk-