„Děkuju“, říká v jednom ze spotů kampaně pro zvýšení dárcovství malá Natálie, která je po transplantaci jater. Foto: Kampaň na podporu dárcovství orgánů

Neberte si své orgány do nebe, vyzývá kampaní IKEM

Každý může pomoci – neodmítejte darování orgánů. Tak zní heslo kampaně, kterou právě spouští pražský IKEM. Dva spoty, jeden zaměřený na potenciální živé dárce ledviny, shlédnout můžete zde, druhý na možnost dárcovství po smrti, k vidění zde, ukazují příběhy lidí, kteří mohou vést díky darovanému orgánu plnohodnotný život.

V Česku je každoročně kolem dvou stovek mrtvých dárců, polovinu z nich má právě IKEM. Jeden dárce přitom může zachránit život až pěti lidem, kteří čekají na transplantaci. Ačkoliv u nás platí předpokládaný souhlas s darováním, lékaři se vždy ještě ptají rodiny, zda k dárcovství svolí – a ne vždy úspěšně pochodí.

„V některých případech udávají jako důvod víru. Většina náboženství ovšem darování orgánů chápe jako akt lásky k bližnímu a tuto aktivitu podporuje,“ podotýká docentka Eva Pokorná z Oddělení odběru orgánů a transplantačních databází IKEM. Z toho důvodu převzal nad včera konanou konferencí na téma víra a dárcovství záštitu kardinál Dominik Duka. Ten také v neděli, v den Památky zesnulých, odslouží od 10.00 svatou mši zádušní v katedrále sv. Víta, Vojtěcha a Václava na Pražském hradě, která vzdá úctu všem dárcům orgánů i jejich rodinám.

Dalším důvodem, proč rodina někdy odmítne odběr orgánů, je šok z úmrtí blízkého. Lékaři pak podle přednosty Transplantcentra IKEM Pavla Trunečky toto rozhodnutí respektují – v opačném případě by to totiž mohlo dárcovství obecně poškodit, což by se mohlo projevit např. v Národním registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů. V tom je v současnosti zapsáno kolem 1500 lidí.

Protože kvůli stárnutí populace i lepší medicíně přibývá lidí, kteří čekají na transplantaci (aktuálně jich je 1100, nejvíce jich přitom potřebuje novou ledvinu, dále srdce a játra), rozšiřuje se i spektrum možných dárců. Nejobvyklejším dárcem je dnes člověk nad 50 let, který měl krvácení do mozku. Rozhodně tedy neplatí, že dárci orgánů jsou hlavně motorkáři – lidí po úrazech lebky bylo loni mezi dárci jen 22 procent.

„V Česku už prakticky nemáme věkovou hranici pro dárce orgánů. Není výjimkou, že se jimi stanou i lidé mezi 70 až 80 lety, nevylučujeme ani nemocné s hypertenzí, diabetem nebo po cévních mozkových příhodách. U nich je ale nutné dělat mnohem složitější vyšetření, aby byla zajištěna správná funkce darovaných orgánů,“ doplňuje Eva Pokorná.

Potenciál má ČR i ve zvyšování počtu živých dárců. Těch v posledních letech přibývá – zatímco v roce 2010 proběhlo v IKEM pouze 14 transplantací ledvin od živého dárce, loni jich bylo už 65. Celkem tak živí dárci tvoří pětinu všech dárců ledvin v ČR. Podle šéfa Koordinačního střediska transplantací (KST) ale ještě je co zlepšovat. „Jsou země, které mají až 50 procent dárcovství ze živého,“ řekl v rozhovoru pro Zdravotnický deník profesor Miloš Adamec.

„Zatímco dříve se pro darování ledviny svému blízkému rozhodli hlavně příbuzní jako rodiče, sourozenci nebo třeba bratranci či sestřenice, nyní mohou ledvinu darovat i manželé, druh či družka nebo i přátelé. Transplantujeme i dvojice, které nemají stejnou krevní skupinu. Snažíme se pomoci tam, kde to medicína a etická pravidla umožní,“ popisuje profesor Ondřej Viklický, přednosta Kliniky nefrologie IKEM.

Na včerejší tiskové konferenci IKEM poděkoval rodičům, kteří na začátku roku tragicky přišli o dítě a rozhodli se pro dárcovství orgánů. Foto: IKEM
Na včerejší tiskové konferenci IKEM poděkoval rodičům, kteří na začátku roku tragicky přišli o dítě a rozhodli se pro dárcovství orgánů. Foto: IKEM

Kampaň, která by měla podpořit všechny typy dárcovství, by měla být k vidění i v televizi. „O zařazení spotů do pravidelných relací jednáme s ČT. Kampaň bude dlouhodobá, plánujeme různé akce a aktivity na podporu dárcovství mířené jak na laickou, tak na odbornou veřejnost. To vše v horizontu následujících minimálně šesti měsíců. Využívat budeme i nástrojů sociálních sítí a virálního marketingu,“ popsala pro Zdravotnický deník mluvčí IKEM Veronika Velcová.

Právě medializace je podle ředitele KST Adamce to, co transplantace a dárcovství potřebují. „Lidé totiž mají rádi transplantace, ale už méně se mluví o darování orgánů. Když jsem byl v Americe, každý týden tam běžely televizní pořady na styl daruj orgány. Bez toho to nejde. Je třeba, aby v televizi zaznělo, jak jsme na tom ve srovnání se zahraničím, aby tam bylo například setkání rodiny, jejíž blízký daroval orgány, s transplantovaným, nebo třeba aby se věnovali olympiádě transplantovaných či jiným společenským aktivitám. Veřejnost by měla stále vidět, že je to dobrý program, který vrátí lidi do života,“ zdůrazňuje Miloš Adamec.

V ČR bylo na konci loňského roku 6403 žijících lidí, kteří podstoupili transplantaci orgánů (4287 po transplantaci ledviny, 1094 jater, 683 srdcí, 257 slinivek a 82 plic). Polovina z tohoto počtu, celkem 3793, byla transplantována v IKEM.

Michaela Koubová