Není na poslancích, aby říkali řediteli, koho má a koho nemá odvolat, říká k doporučením poslance Hovorky k Nemocnici Na Homolce ministr zdravotnictví Němeček. Foto: Tomáš CIkrt.

Není to na politickou exhibici, reagoval na Hovorkovy interpelace ministr

Poslanec za KDU ČSL Ludvík Hovorka včera ve sněmovně atakoval ostrými dotazy ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Chtěl například vědět, jak je možné, že navrhuje zavést jako nový výkon – a tedy i proplácet – léčebné použití kmenových buněk, když jde ještě stále jenom o experiment. Příprava příslušné vyhlášky je však paradoxně v gesci Hovorkova stranického kolegy náměstka ministra zdravotnictví Toma Philippa. Ministr Němeček Zdravotnickému deníku řekl, že on si materiál teprve podrobně prostuduje a definitivní rozhodnutí může být úplně jiné. Návrh totiž čeká kolečko vnějšího připomínkového řízení.

 

Poslanec Hovorka měl včera v dolní komoře parlamentu napilno. Chtěl interpelovat premiéra a pak ještě dvakrát i ministra zdravotnictví.  Ve frontě na předsedu vlády se nakonec interpelace nedočkal, protože už na něj nevyšla řada. Mohl alespoň přednést své připomínky ministru zdravotnictví Němečkovi. Ten však nebyl přítomen, neboť zrovna jednal se svými kolegy ministry visegrádské čtyřky v Bratislavě a tak odpoví poslanci Hovorkovi písemně. Témata interpelací však „na dálku“ okomentoval pro Zdravotnický deník.

Poslanec Hovorka slovy „Vážený pane nepřítomný ministře“ otevřel dvě témata: kromě zmiňovaných kmenových buněk i situaci Nemocnici Na Homolce.

Homolku šetří policie, nový ředitel ale „koná“

„Činnost a hospodaření dceřiných firem v Nemocnici Na Homolce je masivní trestněprávní problém a já jsem čekal, že v této věci učiníte rázné kroky,“ začal zhurta L. Hovorka a připomněl obcházení zadávání veřejných zakázek nákupy přes dceřiné firmy, jejichž existence v nemocnici byla tolerována vládami už od roku 1996. „Podle odhadů je z nemocnice ročně vyváděno minimálně 700 mil. korun,“ tvrdí poslanec. A nelíbí se mu, že nově jmenovaný ředitel Ivan Oliva ponechal ve funkcích všechny členy dosavadního managementu, včetně bývalého ředitele a stejně tak i lidi, kteří jsou v dceřiných firmách. Poslanec Hovorka proto ministrovi radí, aby nařídil svolání mimořádných valných hromad s následnou výměnou statutárních orgánů, dále pak provedení forenzního auditu a přípravu zániku kritizovaných firem. Na závěr se zeptal, zda ministr podá trestní oznámení na konkrétní osoby ve věci porušování pravidel při správě cizího majetku.

Ministerstvo zdravotnictví v reakci na vystoupení poslance Hovorky pro Zdravotnický deník uvedlo, že rezort spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení ve všech kauzách týkajících se Nemocnice Na Homolce. Na žádost protikorupční policie jí vydalo všechny relevantní dokumenty vztahující se ke kontrole, kterou v nemocnici samo provádělo. Další postup, včetně eventuálních dalších podání se nyní zvažuje. Ministerstvo tvrdí, že nemůže nijak ovlivnit další policejní postupy ani postup prověřování v trestním řízení jakkoliv komentovat, protože trestní řízení je neveřejné. Komentář prý přísluší příslušnému policejnímu orgánu,  respektive dozorovému státnímu zástupci.

„Neměli bychom zasahovat do vyšetřování, myslím, že to není na politickou exhibici,“ doplnil oficiální stanovisko pro náš deník sám ministr. „Ředitel Oliva je ve funkci několik týdnů a každý má dostat svých sto dní hájení. Vím, že koná bez velkých gest tak, aby nemocnici nedestabilizoval. Postupně mění strukturu řízení i tým kolem sebe. Není na jednotlivých poslancích, aby říkali řediteli, koho má a koho nemá odvolat. A jestli to chce dotyčný pan poslanec dělat, tak ať jde nemocnici řídit. Odpovědnost je na manažerovi a po něm budu chtít výsledky v dohledné době, čili v průběhu příštího roku,“ řekl nám Svatopluk Němeček.

Kmenové buňky v seznamu? V gesci lidoveckého náměstka

„Z veřejně dostupných zdrojů a z informací od kolegů poslanců jsem získal informace o tom, že nová vyhláška „Seznam výkonů s bodovými hodnotami“ bude obsahovat dva nové výkony, a to odběr a aplikace autologních kmenových buněk při ischemické chorobě dolních končetin. Údajně se jedná o společný podnět angiologické a diabetologické společnosti,“ uvedl své druhé vystoupení lidovecký poslanec. Veřejně dostupnými zdroji zřejmě myslel článek na webu aktuálně.cz, který vyšel „shodou náhod“ v tentýž den a kde jeho blízký spolupracovník, právník Ondřej Dostál, varuje, že zařazení této léčby do seznamu výkonů by mohlo být v rozporu se zákonem, právě proto, že jde o experimentální léčbu.

„Můžete, prosím, sdělit, jaké je odůvodnění zavedení hrazení takto nákladné léčby? Podle dostupných informací má tento výkon být ohodnocen asi sto tisíci bodů, což se rovná úhradě ze zdravotního pojištění přibližně sto tisíc korun za jeden výkon?“ otázal se ve sněmovně Ludvík Hovorka a doplnil celou sadu otázek, korunovaných slovy: „A nejedná se o výkon, který má zajistit příjmy pro nově vzniklé vědeckotechnické centrum 4MEDi – Centrum buněčné terapie a diagnostiky v Ostravě?“ Poslancovo vystoupení vyznělo tak, že podezírá ministra, že si výkony dal do vyhlášky, aby pomohl ostravskému centru. Ministr to ale odmítá. „Nemám k tomu detailní informace, návrh připravoval pan náměstek Philipp. Když se to objevilo v médiích, ptal jsem se a bylo mi řečeno, že jde o návrh dvou odborných společností, který byl prozatím akceptován,“ vysvětlil Zdravotnickému deníku ministr Němeček. Tom Philipp je přitom zástupcem KDU-ČSL na ministerstvu, tedy stejné strany, za níž poslancuje Ludvík Hovorka. „Návrh se teprve zpracovává a bude odeslán do vnějšího připomínkového řízení. V žádném případě není řečeno, že to tak definitivně bude. Pokud se ukáže, že je v rozporu s platnými zákony, tak ho samozřejmě stáhneme. Nicméně na druhou stranu jde o návrh odborných společností a je to také léčba, která vyvolala značný zájem nemocných i veřejnosti. Je třeba zvažovat obě strany mince,“ uzavřel ministr.

Tomáš Cikrt