Na seznamu léků, u nichž VZP nasmlouvala slevy, je nyní 79 přípravků. Fotokoláž ZD

Pozitivní listy: VZP už letos ušetřila miliardu

Úspora 1,4 miliardy korun za rok a půl fungování. Takové jsou dosavadní výsledky zavedení pozitivních listů u VZP, která tak jen za letošek ušetřila miliardu. V současnosti je na listech zapsáno 79 kódů léčiv, jež se každý půl rok aktualizují. Seznam vysoutěžených léků s nejnižšími cenami přitom už používá i Svaz zdravotních pojišťoven. Ten má momentálně na listech 57 přípravků.

 

„Peníze VZP obratem vrátila do kvalitnější péče o své klienty. Byly použity například na úhradu vysoce inovativních léčiv, v jejichž zavádění do praxe patří VZP dlouhodobě k průkopníkům v českém zdravotnictví,“ uvedl pro Zdravotnický deník mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Podle zkušeností největší zdravotní pojišťovny z listů neprofitují jen pojištěnci, ale i ti, jejichž přípravky jsou na nich zapsány. Zanesení do seznamu totiž zvýší podíl na trhu zhruba o deset procent.

„Předepisování léků na pozitivních listech přitom pojišťovna lékařům nenařizuje, ale pouze doporučuje. Pokud je to z medicínského hlediska odůvodněné, lékař může předepsat jiný lék, který na listu není,“ doplňuje Tichý s tím, že přípravky na pozitivních listech jsou pro pacienty vždy bez doplatku. Pokud lékař předepíše alespoň v polovině případů v dané lékové skupině přípravek uvedený na pozitivním listu, VZP mu navýší lékový rozpočet o čtvrtinu. V případě, že předepisuje pouze tento prostředek, nepočítají se léky do limitu, jehož překročení je penalizováno. Přípravky na pozitivním listu má lékař označeny už v systému v počítači.

VZP používá pozitivní listy od loňského března, kdy na ně zařadila prvních pět přípravků. V pololetí ji pak následoval i Svaz zdravotních pojišťoven. U něj právě nyní běží výzva k předkládání cenových nabídek. Držitelé registrací, kteří mají zájem o to, aby se jejich přípravek ocitl na pozitivním listu platném po první polovinu příštího roku, se mohou hlásit do 5. listopadu. Ve výzvě svaz uvádí celkem 17 léčivých látek, které by se na listu měly ocitnout primárně. Jak budou ve finále pozitivní listy vypadat, zveřejní 5. prosince.

Podmínky pro přípravky zařazované na pozitivní listy jsou podobné jak u VZP, tak u Svazu zdravotních pojišťoven. V dané lékové skupině musí být alespoň tři držitelé rozhodnutí o registraci, léčiva jsou zaměnitelná (nejen léčivou látkou, ale i způsobem podání, lékovou formou a sílou) a vydávají se na recept. VZP pak žádá, aby sleva byla minimálně 15 procent nebo znamenala úsporu v dané lékové skupině alespoň 50 milionů korun. V některých případech se sleva může vyšplhat dokonce až na 30 procent.

„Základním kritériem přípravku je dostupnost. Musí být smluvně garantována schopnost zajištění minimálně 40 procent pokrytí trhu,“ požaduje také Svaz zdravotních pojišťoven.

Podle dřívějších odhadů VZP by v budoucnu měly pozitivní listy ušetřit pojišťovně až dvě miliardy za rok.

-mk-

 

pozitivní listy  obr1