Ministr Němeček může být spokojen, zdá se, že poslední verze úhradové vyhlášky není zdaleka tak kontroverzní jako verze předcházející. Foto: Tomáš Cikrt

Úhradová vyhláška: na platy bude, potvrzují velké nemocnice

Po několika opravách dospělo ministerstvo zdravotnictví s úhradovou vyhláškou do fáze, kdy ji alespoň část nemocnic a ambulancí akceptuje. Včera ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) zveřejnil poslední verzi, ve které si přilepšily zejména nemocniční ambulance. Ředitelé velkých nemocnic potvrzují, že právě tato změna umožní navýšení platů spolu s rozpočtem na úrovni letošního roku.

 

„Úhrady se netvoří zrovna jednoduše, protože jsme po našich předchůdcích zdědili systém, který je v rozvalu. Spouštíme proto nový projekt, který jsme nazvali DRG Restart – podle toho stávajícího se totiž reálně nedalo platit, aniž by to poškodilo tu či onu skupinu poskytovatelů. Proto jsme při tvorbě úhradové vyhlášky museli poměrně komplikovaně vymýšlet systém, který zajistí finance pro příští rok především na navýšení platů o pět procent,“ popsal úskalí tvorby úhradové vyhlášky šéf resortu Svatopluk Němeček po včerejším jednání s Asociací krajů ČR.

„Bylo tu několik verzí, kdy jsme reagovali především na připomínky asociací nemocnic, kde ne všechno se od začátku právě kvůli komplikovanosti povedlo. Drtivé většině připomínek jsme vyhověli. Ještě ve čtvrtek jsme se s týmem, který úhradovou vyhlášku připravuje, rozhodli posílit objem financí pro nemocnice – v návrhu jsme zvýšili koeficient pro financování nemocničních ambulancí o dalších 2,5 procenta, což je přínos 650 milionů korun pro nemocnice navíc. Celková částka pro lůžková zařízení se tak bude blížit čtyřem miliardám, takže za situace, kdy na platy je potřeba zhruba 3,1 miliardy, by to už neměl být problém. Se zástupci krajů jsme se navíc dohodli, že když vznikne individuálně v některých zařízeních problém daný historicky, jsme připraveni si s pojišťovnami sednout a situaci řešit,“ dodal Němeček.

Velcí spokojeni, malí váhají

Poslední verzi pozitivně kvitují velké nemocnice. „Úhradová vyhláška pro příští rok může zaplatit zvýšené mzdy, což je klíčové. Byl jsem spokojený i s předchozím zněním, ale teď jsem ještě spokojenější,“ pochvaluje si ředitel pražského Motola Miloslav Ludvík.

Méně nadšený je šéf královéhradecké nemocnice, i podle něj je ale v pátek zveřejněný návrh vyhlášky únosný. „S posledním nastavením už plus mínus souhlasíme. Upravil se ještě ambulantní sektor, což pro nás znamená přiblížení se k nule, byť odspoda, a jsme schopni společně s rezervním fondem vyjít. Tato verze je tedy přijatelná, k žádnému excesu by nemělo dojít. Na platy bude,“ konstatuje ředitel FN Hradec Králové Roman Prymula.

S vyjádřením si dávají načas malé nemocnice, které chtějí vše nejdřív vidět na papíře. „Zástupci nemocnic na pátečním jednání s náměstkem Tomem Phillipem souhlasili, že již není časový prostor k dalším diskusím o vyhlášce. Připomněli veřejný příslib ministra zdravotnictví, že vyhláška zaručí zhruba tříprocentní nárůst úhrad pro každou nemocnici. Předali náměstkovi návrh AČMN na doplnění vyhlášky, který bez dalších změn ve vyhlášce ve třech odstavcích garantuje každé nemocnici minimálně tříprocentní zvýšení úhrad oproti roku 2014 nezbytné k pětiprocentnímu zvýšení mezd včetně předběžných měsíčních úhrad. Zástupci také upozornili, že bez právní garance minimálního tříprocentního zvýšení úhrad ve vyhlášce AČMN doporučí nemocnicím, které nejsou příspěvkovými organizacemi, aby od 1. ledna 2015 mzdy nezvyšovaly,“ uvedl v prohlášení Asociace českých a moravských nemocnic její výkonný ředitel Stanislav Fiala s tím, že na úterý 2. prosince je svoláno mimořádné zasedání krizového štábu nemocnic, pacientů a odborů.

Ambulantní specialisté : jenom některé body

Jednání se pohnula i co se týče ambulantního sektoru. „Ministerstvo ustoupilo ve dvou bodech – posunulo mantinely regulací ze sta na 102 procent a zdravotnické prostředky, které schválí revizní lékař, budou mimo regulace. Prezident ČLK Milan Kubek také s panem ministrem vyjednal, že se posune množství bývalých třicetníkových bodů, které půjdou do úhradového vzorce,“ shrnuje úspěchy předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko, podle něhož se návrh vyhlášky posunul dobrým směrem.

Kde se naopak nepodařilo prosadit změnu, je hodnota bodu, která se nepohnula ani o haléř. Lékaři se také obávají limitu na úhradu zrušených regulačních poplatků, který bude na úrovni roku 2013. „Lze se důvodně obávat, že pacienti v rámci zrušení regulačních poplatků změní své chování v četnosti a intenzitě návštěv u lékařů včetně ambulantních specialistů. Stanovený limit tedy povede k poklesu ceny naší práce. Nebude-li odstraněn, bude to znamenat, že zrušení regulačních poplatků zaplatíme my,“ uvedlo už ve stanovisku k první verzi vyhlášky sdružení.

„Naplnit se dále nepodařilo dva požadavky na navýšení hodnoty bodu pro oční chirurgy a rentgen. U očních chirurgů proti sobě stojí lékaři a pojišťovny, přičemž ministerstvo mezi ně nechce vstupovat a je ochotné akceptovat pouze dohodu – ta ale asi pro rok 2015 nebude možná,“ podotýká Zorjan Jojko.

O některých bodech se pak sdružení bude muset dohodnout přímo s pojišťovnami. Do vyhlášky ministerstvo odmítá zařadit např. to, že pojišťovna nebude regulovat více než pět procent zdravotnických zařízení. Nemožné je pak podle ministerstva dát do úhradovky to, aby pojišťovny během prvního kvartálu poslaly ambulantním lékařům jejich referenční hodnoty týkající se regulací a úhrad výkonů. „Ministerstvo tvrdilo, že to jsou hodnoty, které máme a nepotřebujeme je dostávat od pojišťovny. Jenže jak se seznamy výkonů pořád mění a referenční období se vždycky přepočítává podle aktuálního seznamu výkonů, tak je nemáme. Když jsem to konečně vysvětlil, bylo mi řečeno, že k tomu nemůžou přiřadit žádnou sankci – a když neuvedou sankci, tak to tam naprázdno nemůžou ani nepsat. Paralelně jsme proto začali jednat s pojišťovnami, abychom tato ustanovení zkusili doplnit,“ dodává Jojko.

Praktici musí spoléhat na pojišťovny

S pojišťovnami už po neúspěšné komunikaci s ministerstvem jedná také Sdružení praktických lékařů v čele s Václavem Šmatlákem. Praktičtí lékaři přitom byli jedni z mála, kdo se v létě s pojišťovnami domluvil v dohodovacím řízení – úhradová vyhláška se však mnoha bodů nedržela. Šéf Sdružení zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček ale ve čtvrtek na České televizi přislíbil, že se bude držet vlastních smluv, byť půjdou nad rámec úhradové vyhlášky. Podobný přístup už potvrdil i Zorjan Jojko v případě České průmyslové zdravotní pojišťovny.

Michaela Koubová