Zatímco homosexuální a bisexuální muži se v ČR nechávají většinou testovat pravidelně, heterosexuálové na testy příliš nechodí. Prevenci podporuje mimo řady dalších institucí také americká CDC. Foto: CDC

Testy na HIV si dávají dělat hlavně muži, kteří mají sex s muži

Testy na HIV si v Česku nechávají dělat hlavně muži, kteří mají homosexuální sex, zatímco heterosexuálové s rizikovým chováním je opomíjejí. Včera to řekl novinářům David Jilich z infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce. V pondělí byl světový den boje proti AIDS. Letos bylo do konce října 208 nových onemocnění. HIV pozitivních může být mnohem víc, řada lidí o nákaze neví a test nemají. Podle průzkumu vědí Češi o HIV/AIDS polovinu toho, co by měli, a jsou zatíženi řadou předsudků a mýtů. 

 

„Homosexuální muži o riziku dobře vědí, a proto se dávají testovat i opakovaně. Mezi novými případy letos bylo 186 mužů, přes 70 procent homosexuálové, a 22 žen. Můžeme se domnívat, že za nepoměr mezi pohlavími může i podcenění rizika mezi heterosexuálními partnery,“ uvedl Jilich.

Ze zkušeností kliniky, na níž Jilich působí, plyne, že homosexuální muži jsou daleko více otevřeni testování než heterosexuální majorita. „Když se nově odhalených pacientů ptám na dobu předchozího negativního testu, u mužů majících sex s muži jsou to dost často jednotlivé měsíce. Když se ptám příslušníka heterosexuální majority, ať už je to muž nebo žena, tak ne vždy, ale často řekne, že nikdy v minulosti test udělaný neměl,“ řekl.

V Česku se každoročně dělá milion testů na HIV, z nich 100 tisíc na žádost pacienta. Vyšetřených je však méně, protože zejména homosexuální muži se dávají testovat opakovaně.

Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS sleduje infekci od roku 1985. Viditelný nárůst eviduje od roku 2002, kdy bylo u občanů ČR a cizinců s dlouhodobým pobytem nově zjištěno 50 infekcí, loni 235. Letos do konce října bylo 208 nových případů, loni za stejnou dobu 197 a předloni 183.

Nárůst podle Jilicha ovlivnily nedostatečná prevence a malá ostražitost populace. „V podstatě každý, kdo měl v životě jeden jediný nechráněný pohlavní styk, tak byl potencionálně vystaven riziku nákazy,“ varoval. Pro zastavení nárůstu epidemie je podle něj klíčová prevence, osvěta a propagace testování.

Důležitá je i spolupráce nakažených s lékaři AIDS centra. Při správné léčbě mohou vést téměř normální život. Pokud přijdou s již rozvinutou nemocí AIDS, vyhlídky jsou horší. Léčbu plně hradí zdravotní pojištění.

Od konce osmdesátých let se výsledky léčby významně zlepšily. „Zatímco tehdy bylo přežití v řádu několika měsíců až pár let, tak včas odhalená a správně léčená HIV infekce se dnes považuje za faktor, který nezkracuje délku života,“ řekl Jilich.
Od počátku testování v říjnu 1985 do konce října 2014 bylo v ČR zjištěno 2330 HIV pozitivních, z nich občanů ČR bylo 1838 a cizinců s dlouhodobým pobytem 492. Nemoc se rozvinula u 423 nakažených, zemřelo jich 219.

Podle agentury SC&C panují v české populaci, a to i mezi zdravotníky, o přenosu HIV/AIDS předsudky a mýty, například že se infekce přenáší líbáním či bodnutím hmyzu. Podle agentury Ipsos přes 60 procent Čechů nepovažuje za zásadní, zda má jejich nový partner pohlavní chorobu. Třetina se neodváží zeptat, zda je HIV pozitivní a jen jedno procento si troufne vyžádat od něj test na pohlavní choroby.
-čtk-