"Jsou to naše peníze, peníze podnikatelů. Nemám rád, když někdo mluví o penězích, které mu nepatří," uvedl šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, který prosazuje normální komerční pojištění. Foto: Utah Labour Comission

Úrazové pojištění rozdělilo odbory a zaměstnavatele

Tripartita se dnes neshodla na tom, jak by mohlo v Česku v budoucnu vypadat úrazové pojištění. Zatímco podle odborů by je měla spravovat nová veřejná pojišťovna, podle zástupců zaměstnavatelů by to měly být komerční pojišťovny. Modely projedná koaliční rada, rozhodne pak vláda. Novinářům to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kabinet měl odpoledne jednat o návrhu na zrušení sporného zákona o úrazovém pojištění. Tripartita jednala letos naposled, příští rok se sejde 2. února.

 

„Zase jsme se nedohodli (na úrazovém pojištění). Jsou to naše peníze, peníze podnikatelů. Nemám rád, když někdo mluví o penězích, které mu nepatří,“ uvedl šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Zaměstnavatelé podporují pojištění u komerčních pojišťoven.
Odbory naopak prosazují jedinou veřejnou pojišťovnu, která by vznikla. „Vláda má mít dohled nad prostředky, nemá úrazové pojištění komercionalizovat, má zřídit jednu veřejnou pojišťovnu s tripartitní správou,“ uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Vláda zřídila k úrazovému pojištění zvláštní komisi. Jejích devět členů posuzovalo čtyři modely – zajištění u komerčních pojišťoven, v nové veřejné pojišťovně, v České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) a ve zdravotních pojišťovnách. Ve všech variantách by se pojišťoval zaměstnavatel, financování by bylo průběžné.

Komise se na jednom řešení neshodla. Pro komerční pojišťovny hlasovalo šest členů. Pro pět byly přijatelné plně, pro jednoho částečně. K ČSSZ se kloní sedm členů – tři plně a čtyři částečně. Nová veřejná pojišťovna měla plnou podporu dvou a částečnou čtyř členů. Zdravotní pojišťovny dostaly dva hlasy. Ministerstvo práce podle podkladů pro tripartitu doporučuje, aby úrazové pojištění měly na starosti buď komerční pojišťovny, nebo ČSSZ.
Nyní se zaměstnavatelé pojišťují u dvou komerčních pojišťoven – České Pojišťovny a Kooperativy, případné odškodné se pak platí z tohoto pojištění. Česko má sice zákon o úrazovém pojištění, který začal platit v roce 2006, ale zatím stále není účinný. Jeho účinnost se odkládala už čtyřikrát, a to naposledy letos na rok 2017. Podle odkládané normy by úrazové pojištění měla zajišťovat Česká správa sociálního zabezpečení. Pojistné by vybírala jako odvody ze mzdy. Lidem po pracovním úrazu či s nemocí z povolání by pak hradila rentu.

Se zrušením tohoto zákona počítá návrh novely zákoníku práce, který by měla dnes odpoledne projednat vláda. Podle Sobotky o návrzích budoucí podoby bude jednat koaliční rada. Ministryně práce pro ni připraví podklady. Pak rozhodne kabinet. Premiér řekl, že na přípravu nové normy je příští rok.

Tripartita bude mít dva měsíce pauzu. Znovu se sejde 2. února. Na každém příštím zasedání by se měla zabývat stavem čerpání peněz z evropských fondů. Česko letos přijde podle Sobotky zhruba o 19 až 20 miliard korun. Odboráři příští rok s vládou a zaměstnavateli chtějí jednat třeba o růstu platů, migraci či o tom, aby se zas proplácely první tři dny nemocenské.
-čtk-