Hipoterapie může pomoci nejen dětem v nemocnici, ale také mladším i starším psychiatrickým pacientům. Foto: Wikipedie

Živé mini koně v nemocnici? V Chicagu dětem zlepšují náladu

Na lékařské vizity se zvláště dětští pacienti v nemocnicích nijak zvlášť netěší, návštěvy dvou dočasných členů týmu jedné chicagské nemocnice však vyvolávají nadšení. Vedení Rushovy univerzitní nemocnice se rozhodlo, že na dětském oddělení „zaměstná“ pár miniaturních koní, kteří mají pomoci v léčbě malých pacientů. Přinejmenším tím, že jim zlepšují náladu. 

 

Mystery a Lunar, vysocí sotva metr, obcházejí v těchto dnech nemocné děti s jediným úkolem: přispět k jejich vyléčení. „Dlouhodobě provozujeme terapii s pomocí zvířat a viděli jsme ohromný přínos, který mohou zvířata mít pro většinu dětí – už jen ta radost, kterou jim přinesou,“ komentovala koňskou terapii Robyn Hartová z dětského oddělení nemocnice.

Takřka všechny děti reagují na zvířata, která jsou velikostí podobná poníkům, ale vypadají spíše jako zmenšeniny klasických koní, s nadšením a úsměvem. „Jsou tak milí, nikoho nesoudí, a jsou sladcí,“ prohlásila sedmnáctiletá epileptička Emily Pietschová, když hladila hlavu hnědáka Lunara.

Některé nemocnice používají jako součást dětské terapie například psy, nasazení koní přímo uvnitř nemocnice však podle AP není dosud známo.

Závěry některých výzkumů založených většinou na výpovědích pacientů tvrdí, že zvířecí terapie může například přispět ke snížení bolesti či krevního tlaku. Skeptická část vědců je naproti tomu přesvědčena, že používání zvířat nemá kromě okamžitých účinků na psychiku jinak žádný vliv na léčbu. Kritici navíc tvrdí, že koně a další zvířata mohou do nemocnic zavléci lidem škodlivé parazity. To se však podle lékařů používajících terapeutická zvířata dosud neprokázalo.

-čtk-