Ilustrační foto: Flu Canada

Chřipkových onemocnění přibývá, epidemie se blíží. Ještě stále je možné dát se očkovat

Akutních nemocí dýchacích cest včetně chřipky minulý týden v Česku přibylo, nemocných je ale stále méně než před svátky. Situaci v Česku lze hodnotit jako zvolna počínající chřipkovou epidemii, ačkoli odezva v nemocnosti není zatím příliš výrazná, uvádí národní referenční laboratoř na webu Státního zdravotního ústavu.

 

Nárůst počtu nemocných eviduje zejména západní část Evropy, plošná epidemie je v Nizozemsku, Portugalsku, Švédsku a Británii. Regionální epidemii hlásí Německo a Itálie. Ostatní státy uvádějí sporadický výskyt.

Proti chřipce se v ČR stále ještě dá očkovat, očkování končí, až když hlavní hygienik vyhlásí epidemii. Odborníci také radí posilovat imunitu a bránit se viróze či nachlazení životním stylem a zdravou stravou.

Očkovat by se měli zejména lidé nad 65 let a pacienti s chronickou nemocí srdce a cév, dýchacích cest, ledvin, jater či diabetici, lidé po odstranění sleziny, po transplantaci krvetvorných buněk či s poruchou imunity. Na očkování by měli pomýšlet také příbuzní vážně nemocných pacientů a zaměstnanci pracující ve větších kolektivech. Právě jejich očkování znamená ochranu i pro okolí.

Epidemie v ČR obvykle začíná v druhé půli ledna, případně na přelomu ledna a února. Obvykle onemocní milion lidí, v souvislosti s chřipkou zemře 2000 osob, z nich přímo na chřipku stovka, ostatní na komplikace chřipky a zhoršení dlouhodobé chronické nemoci.
-čtk-