První pětiminutovka #timetotalk proběhla 6. února; vzhledem k ohlasu budou následovat další. Foto: Time to Talk

#timetotalk: Sociální sítě lidem pomáhají mluvit o duševním zdraví

Pod hashtagem #timetotalk, „čas mluvit,“ si může každý uživatel sociálních sítí najít pět minut času na hovor o duševních potížích, které ho trápí. Skoro polovina lidí přiznává, že se jim na sociálních sítích o těchto problémech mluví snáz než z očí do očí.

 

Mladá žena jménem Rebecca Brownová trpí málo známou obsedantně kompulzivní poruchou, trichotillománií, která ji ponouká věnovat zvýšený a ne vždy žádoucí zájem svým vlasům. Před nějakým časem začala o tomto problému denně mluvit na svém účtu na sociální síti YouTube. Dnes ji sleduje skoro čtvrt milionu uživatelů a její časosběrné video, dokumentující její vývoj ve vztahu k chorobě, kterou trpí, si přehrálo přes deset milionů lidí. Můžete se něj podívat zde:

.

Záběry pokrývající šest a půl roku času se staly jedním z nejsledovanějších videí věnovaných problematice duševního zdraví. Brownová se v této oblasti stala svého druhu průkopnicí: Nevadí jí svěřovat se se svým duševním zdravím anonymnímu internetovému davu. Pomáhá jí to a současně to dává dalším lidem odvahu svěřit se také. Důkazem budiž videoblog Rebeccy Brownové věnovaný trichotillománii TrichJournal.

Vedle Rebeccy Brownové zná svět internetu samozřejmě i další masivně sledované lidi, kteří se věnují problematice duševního zdraví. Třeba mladá žena vystupující v prostředí internetu jako Zoella, se díky svým videoblogům o panických atakách stala dokonce ambasadorkou neziskové organizace Mind. Na jeden takový blog se můžete podívat zde:

 Čas mluvit, čas ke změně

Obliba účtů na sociálních sítích, které se věnují problematice duševního zdraví, neunikla především neziskovým a nevládním organizacím. Jedna z nich, anglická Time to Change, se rozhodla zahájit projekt Time to Talk. První akce proběhla na internetu dne 6. února. Pod hashtagem #timetotalk měli lidé možnost pět minut mluvit o svých duševních problémech – a jak se ukázalo, jedná se o nabídku, která vychází vstříc poptávce. Akce pořádaná ve spolupráci s oborovým blogem deníku The Guardian Let’s Talk Mental Health zaujala statisíce uživatelů a všechno nasvědčuje tomu, že se bude co nevidět opakovat.

Jak totiž ukázal průzkum uskutečněný Time to Change, pro skoro polovinu zejména mladých lidí je snazší o duševních problémech mluvit na sociálních sítích než tváří v tvář. Podle Time to Change se jedná o důležité zjištění. Množství mladých lidí totiž díky interakci v anonymním prostředím sociálních sítí může zjistit, že vůbec nějakou duševní chorobou trpí.

„Dobře vím, jak mně samotné pomohlo mluvit o svých problémech,“ říká dnes dvaadvacetiletá Brownová. „Nebýt odezvy, kterou jsem získala, asi bych ani nezjistila, že trpím pojmenovanou a řešitelnou poruchou a považovala bych se za méněcennou bytost. I přes to je ale patrné, že se stále nepovedlo vykořenit stigmatizaci lidí s duševními problémy.“

Řešení psychických trablů prostřednictvím internetu, třeba právě s odborníky spojenými s už zmíněným blogem Let’s Talk Mental Health podporují i další „celebrity.“ Patří mezi ně třeba Laura Lejeunová, která svůj videoblog spustila kvůli nespokojenosti s výsledky i průběhem psychoterapie, kterou navštěvovala od svých patnácti do dvaceti let.

„Není sporu o tom, že tento způsob řešení duševních obtíží může být a v mém případě také je efektivní,“ říká Lejeunová o online terapii před širokým auditoriem. „Člověk ale musí být zodpovědný a rozlišovat, zda může některé čistě soukromé věci sdělovat statisícům lidí.“

V internetově gramotném prostředí anglosaského světa se to zatím daří. Jak by to šlo v Česku už je pochybné, ale nemusí nás to nijak trápit. Žádná akce srovnatelná s #timetotalk u nás totiž neexistuje.

Ondřej Fér