Úhradová vyhláška je postavena podle ministerstva zdravotnictví tak, že umožňuje zvýšit platy o pět procent ve všech nemocnicích. Přinutit může, ale jen ty, které přímo řídí. V ostatních si peníze musí vybojovat odboráři sami. Foto: Morguefile

Většina nemocnic zvyšuje od ledna platy, na zbývající tlačí odboráři

Platy svým zaměstnancům od ledna zvýšila většina českých nemocnic. V některých ale o růstu mezd stále jedná vedení s odboráři, další nemocnice ještě čekají na výši záloh od pojišťoven. Přidávat lidem s ohledem na loňské zvýšení mezd neplánují některé soukromé nemocnice. Zjistila to ČTK. Vláda schválila zvýšení tarifních platů od ledna o pět procent, peníze by na to měly dát v úhradách zdravotní pojišťovny. Platy by měly stoupnout v nemocnicích státu, krajů, měst, církví i v soukromých zařízeních. 

 

Podle úhradové vyhlášky musejí zdravotní pojišťovny platit letos nemocnicím o tři procenta víc než loni. Platby za leden dostanou ale nemocnice až koncem února. Úhradová vyhláška má pro letošní rok na zdravotní služby přidat deset miliard korun. Celkem by letos na zdravotní péči v Česku mělo jít 239 miliard korun.

Tarifní část platu od ledna stoupla o pět procent zaměstnancům fakultních a dalších státních nemocnic. Ke zvýšení obvykle přistoupily také krajské nemocnice. Třeba jihočeské nemocnice zřizované krajem ale zvednou platy o pět procent až od února a března. „Během ledna nebyla dosud zřejmá výše úhrad od pojišťoven a všechny jihočeské nemocnice vyplácely mimořádné odměny v závěru roku 2014,“ řekl ČTK předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha. Až v březnové výplatě mohou s pětiprocentním zvýšením mezd počítat také zaměstnanci nymburské nemocnice.

Na platby zdravotních pojišťoven čekají také nemocnice, které zatím zvýšily mzdy zaměstnancům o méně než pět procent. Třeba v Kadani a Žatci od ledna vzrostly platy jen o tři procenta. „Další úprava je plánovaná na březen, až uvidíme, jak v realitě budou vypadat kroky a platby od zdravotních pojišťoven,“ řekla ČTK hlavní ekonomka žatecké nemocnice Blanka Henrychová.

Až od února a o méně než pět procent vzrostou platy v krajské nemocnici v České Lípě. Jedním z důvodů je to, že vedení nemocnice není přesvědčené o tom, že peníze od pojišťoven postačí. „Navýšení od pojišťoven je 2,6 procenta, my po kolektivním vyjednávání přistoupíme k zvýšení o 3,8 procenta,“ uvedl mluvčí nemocnice Petr Pokorný. Až podle plateb zdravotních pojišťoven chtějí zvýšit mzdy také krajské nemocnice v Karlových Varech a Chebu.

Jinde naopak platy už od ledna zvýšili výrazněji, než stanovila vláda. Například vedení Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem rozhodlo o růstu tarifních platů zdravotníků v průměru o šest procent. Růst se ale netýká lékařů, kteří do nemocnice jen docházejí a nemají plat podle tarifu, řekla ČTK mluvčí nemocnice Markéta Smutná. Ještě výraznější růst o téměř 11 procent od ledna zavedla městská nemocnice v Jilemnici. „Chceme se dostat na úroveň okolních velkých nemocnic,“ uvedl ředitel Jiří Kalenský. Peníze zdravotních pojišťoven pokryjí zvýšení zhruba ze třetiny. O devět procent zvyšuje podle mluvčí Evy Milerové platy Městská nemocnice Privamed v Plzni.

V moravských nemocnicích společnosti Agel se zatím vedení s odboráři při kolektivním vyjednávání na zvýšení mezd neshodlo. V platnosti tak zůstává mzdový růst sjednaný pro minulý rok. „Vzájemnou dohodu komplikuje zveřejněná úhradová vyhláška platná pro rok 2015, která nenaplnila očekávání původně deklarovaného nárůstu úhrad od zdravotních pojišťoven oproti roku 2014,“ uvedla mluvčí společnosti Radka Miloševská. Agel podle ní usiluje o to, aby mzdy byly letos zvýšeny o něco více než o procento, jak to vyplývá ze zatím platné kolektivní smlouvy.

O kolektivní smlouvě se stále vyjednává třeba také v městské nemocnici v Sušici nebo v zařízeních v Sokolově a Ostrově, které provozuje soukromá společnost Nemos. Tam se mají mzdy zvýšit nejpozději od 1. dubna, v součtu s růstem z loňska to bude zhruba o pět procent.
Nemocnice Královéhradeckého kraje od 1. ledna zvýšily tarifní platy minimálně o pět procent. U profesí s nejnižším příjmem, třeba dělníků či uklízeček, se po dohodě s odboráři zvýšení pohybuje mezi 7,5 až osmi procenty. V nemocnicích Pardubického kraje zvýšili o tři procenta mzdy pro lékaře a o pět procent pro nelékařské zdravotnické pracovníky a ostatní skupiny.
Již loni vzrostly mzdy v soukromé Česko-německé horské nemocnici ve Vrchlabí na Trutnovsku. „V létě jsme přidali 2,5 procenta, od listopadu pět,“ řekl ředitel nemocnice Vladimír Dryml. Nárůst neplánuje ani mělnická a neratovická nemocnice, jejíž zaměstnanci byli podle mluvčí Dagmar Dvořákové již loni placeni lépe než jejich kolegové ve státním sektoru po letošním zvýšení.
-čtk-