Ačkoliv Kreml tvrdí, že léky s 50procentní slevou budou jen pro veterány či invalidy, podle právníků opatření umožňuje výklad, podle něhož by byli zahrnuti i politici. Foto: Wikipedie

Chtěl Putin léky zadarmo pro členy vlády a parlamentu, soudce či prokurátory?

Zaměstnanci prezidentského aparátu, členové vlády a poslanci ruského parlamentu mají dostávat léky s padesátiprocentní slevou nebo úplně zdarma. Dekret, který vyvolal údiv mezi ruskými poslanci, podle včerejší zprávy listu Izvestija podepsal počátkem týdne prezident Vladimir Putin. Státní pokladnu má ročně stát nové opatření deset miliard rublů (přes čtyři miliardy korun). Kreml sice tvrzení deníku popřel, nicméně list trvá na svém, jakkoli se omluvil, že nepožádal prezidentova mluvčího o vyjádření.

 

Praxe rozdělování léků zdarma nebo se slevou v Rusku platila i dříve, vztahovala se ale jen na léčbu některých nemocí a na vyhrazené okruhy obyvatel. Byli mezi nimi váleční veteráni, invalidé, lidé postižení katastrofou jaderné elektrárny v Černobylu nebo zaměstnanci bezpečnostních složek. Nyní se má, obdobně jako v sovětské éře, okruh vyvolených rozšířit do nejvyšších kruhů ruské státní správy. Na léky zdarma budou mít právo kromě členů vlády a parlamentu i soudci, prokurátoři a diplomaté, šéfové republik, krajů a oblastí nebo zaměstnanci volebních komisí. Opatření se vztahuje i na členy jejich rodin. Celkem prý jde o desítky tisíc lidí.

Podle Izvestijí lze očekávat bouři nevole. V situaci, kdy například platy poslanců dosahují až 400.000 rublů měsíčně (170.000 korun), by měl stát podle listu pamatovat spíš na sociálně slabé vrstvy obyvatelstva, na matky s dětmi, seniory a důchodce. Průměrný plat se loni v září v Rusku pohyboval kolem 31.000 rublů (zhruba 12.000 Kč).

„Do seznamu zvýhodněných se dostávají příslušníci politické elity, kteří by se bez takových výhod mohli obejít. Vyvolá to napětí ve společnosti,“ řekl ruskému listu Viktor Něčiporenko z katedry státních služeb Ruské hospodářské akademie.

Souhlas s Putinovým dekretem nepanuje ani v parlamentu. „V krizové situaci, do níž se dostalo ruské hospodářství, je třeba pomýšlet spíš na nemajetné,“ řekl agentuře Interfax poslanec Michail Jemeljanov ze strany Spravedlivé Rusko. Zpráva prý zaskočila i poslance hlavní kremelské strany Jednotné Rusko, kteří se chtějí na ministerstvo zdravotnictví obrátit s žádostí o vysvětlení.

Kreml zprávu o bezplatných lécích pro hodnostáře popřel. „Informace, kterou rozšířil list Izvestija, je naprosto nespolehlivá,“ prohlásil mluvčí kremelské správy Viktor Chrekov. Vůbec se prý nezavádějí nějaká nová privilegia, ale šlo pouze o to, aby i kremelská zařízení mohla poskytovat zvýhodněné služby a bezplatné léky těm pacientům, kteří podle dosavadních předpisů na ně měli nárok, tedy veteránům, invalidům, záchranářům z Černobylu a hrdinům SSSR a Ruska, maximálně však 120 lidem. Podobně i Putinův mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že o lécích zdarma za deset miliard pro státní úředníky „nemůže být ani řeči“.

Na výhrady Kremlu zareagoval šéfredaktor Izvestijí, který upozornil na názor právníků, že prezidentův dekret připouští dvojí výklad. A na rozdíl od Chrekova a Peskova přinejmenším část lékárníků uviděla v normě zavedení nových kategorií zvýhodněných občanů.

-čtk-