Google vyvíjí kontaktní čočky schopné ze slz diagnostikovat široké spektrum chorob. Ilustrační foto: Wikipedia

Co umí změřit chytré kontaktní čočky a další malé velké zprávy

Google vyrábí chytré kontaktní čočky. Telefon zjistí HIV. Léky se budou testovat na umělém srdci. Brouk v hlavě, vlastně tasemnice. Šňupejte čokoládu.

 

 

 

Technologický gigant Google se pustil do vývoje diagnostických kontaktních čoček

Google ve spolupráci s farmaceutickou společností Novartis zahájil vývoj kontaktních čoček určených vedle vylepšení špatného zraku také pro detekci nádorů, k indikaci léků nebo pro zjišťování hladiny cukru v krvi u lidí trpících cukrovkou.

V čočkách má být nainstalované miniaturní zařízení, které změří hladinu glukózy v slzách a pomocí bezdrátového čipu pošle zjištěné hodnoty do externího externí zařízení. Ze slz lze zjistit hladinu cukru, i řadu onemocnění lépe než z krve, napsal web Live Science.

“Naším snem je využívat nejnovějších poznatků a technologií v oblasti miniaturizace elektroniky a tím přispívat ke zkvalitnění životů miliónů lidí,“ uvedl spoluzakladatel společnosti Google Sergey Brin. “Díky spolupráci se společností Novartis se tento sen stává skutečností.“

 

Chytré telefony umí diagnostikovat HIV, otázka je jak průkazně

Tým vědců z Department of Biomedical Engineering kolumbijské univerzity představil technologii, která by měla za pomoci chytrých telefonů diagnostikovat nákazu virem HIV. Informovala o tom agentura Reuters.

Zatím je v provozu pouze mobilní laboratoř ve Rwandě, která dosud otestovala šestadevadesát osob se slušnou jednadevadesátiprocentní úspěšností. Falešně pozitivně diagnostikovaných případů bylo víc než neplatných testů, kdy se závažnou infekci nepodařilo odhalit, což svědčí o poměrně velké spolehlivosti nové metody. AIDS patří k nejčastějším příčinám smrti na černém kontinentu. Standardní diagnostické metody, které zjišťují HIV pozitivitu, jsou sice spolehlivější, ale na výsledky se čeká řadu týdnů. Pro nakažené je ale včasná diagnóza velmi důležitá – a nová technologie se nabízí v ceně o málo vyšší než třicet dolarů za stažení aplikace.

 

Na kalifornské univerzitě vyvinuli umělé srdce určené k testování léků

Bioinženýr Kevin Healy a jeho kolegové z kalifornské univerzity vyvinuli silikonové platformy porostlé sítí buněk lidské srdeční svaloviny. Získali tak funkční model lidské srdeční tkáně použitelný jako nástroj pro testování nových léků na srdce a oběhovou soustavu.

Nový typ umělého srdce bude využíván pro testování léků. Ilustrační foto: Wikipedia
Nový typ umělého srdce bude využíván pro testování léků. Ilustrační foto: Wikipedia

Nový orgán představuje zajímavý milník ve vývoji rychlejších metod testování toxicity nově vyvíjených léků. Projekt lidského srdce financovala Tissue Chip for Drug Screening Initiative, mezinárodní iniciativa založená vládní americkou vládní agenturou National Institutes of Health (NIH), za účelem vývoje čipů se 3D lidskými tkáněmi.

Healy uvedl, že při používání zvířecích modelů v testování léků dochází k velkému počtu omylů a že zvířecí modely nejsou ve zjišťování účinků nových léků na lidi zcela spolehlivé. Testy nových léků na lidech bývají zase eticky problematické, ale modely lidských tkání a orgánů by tento nepříznivý stav mohly zvrátit.

 

Po sedmi letech vyšetřování lékaři zjistili, že muž má v hlavě tasemnici

Sedm let od roku 2008 trvalo všem možným lékařům než zjistili pravou příčinu trvalých bolestí hlavy jednoho padesátníka z Anglie. Měl v hlavě tasemnici.

Lékaři zkoumali neobvyklý případ opravdu důkladně a prováděli opakované analýzy vzorků tkáně, přičemž nevylučovali ani HIV, boreliózu či syfilis. Nakonec se jim podařilo identifikovat v mozku pacienta asi deseticentimetrového cizopasníka Spirometra erinaceieuropaei, kterého poté pomocí pečlivě zvolené medikace zneškodnili.

V Británii se zmíněný živočich nikdy neobjevil a také celosvětově byl jeho výskyt od roku 1953 hlášen pouze třistakrát. K nákaze dochází náhodně konzumací drobných jezerních korýšů, syrového masa plazů a obojživelníků nebo při léčbě očních zánětů tradičními čínskými žabími zábaly. Není jasné, jak přišel k nevítanému hostovi zmíněný pacient, jedná se však o Číňana, který se do rodné země často vracel. V současné době je již bez potíží a úspěšnou léčbu potvrzuje i magnetická rezonance.

 

Šňupání čokolády způsobuje stav podobný orgasmu

Dominique Persoon na nápad vyšňupat čokoládu přišel vcelku nepřekvapivě na jednom večírku. Když zjistil, že se mu šňupání čokolády zamlouvá, pustil se do výroby zařízení, které čokoládový prášek katapultuje k nosu. Prodal ho už pětadvacet tisíc kusů a internetu si ho lze pořídit za hezkých pětatřicet eur.

Čokoládu je nově možno také šňupat. Prý to je trendy. Ilustrační foto: Globe-views.com
Čokoládu je nově možno také šňupat. Prý to je trendy. Ilustrační foto: Globe-views.com

Aby bylo možné řádně holdovat nové neřesti, je zapotřebí také speciálně připravená čokoládová směs. Čistá čokoláda je totiž příliš suchá a nevýrazná, po přidání chilli byla zase příliš ostrá. Po mnoha pokusech se jako ideální složení ukázala směs čokolády, sušené máty a zázvoru.

Podle Persoona dokáže čokoládový prášek vyvolat stav, který se podobá orgasmu, lékaři toto tvrzení ale zpochybňují a před šňupáním čokolády důrazně varují. Jakákoli cizorodá látka je podle nich pro nosní sliznici v podstatě toxická a hrozí vážnými zdravotními následky.

Ondřej Fér