Superbakterie CRE. Foto: Smithsonian.com

Lékaře děsí superbakterie odolná proti současným antibiotikům

Personál amerických nemocnic se stále více bojí “superbakterie” CRE, která je odolná proti všem současným antibiotikům. Jen v kalifornské megapoli Los Angeles nakazila v posledních týdnech přes sto lidí.

 

Podle všeho se superbakterie CRE (Carbapenem resistant enterobacteriaceae) mezi pacienty losangeleských nemocnic začala šířit z endoskopu. Není známo, zda k tomu došlo kvůli nedostatečnému očištění tohoto lékařského nástroje; pravděpodobnější se jeví, že CRE nějak dokázala přežít sterilizaci vysokou teplotou. Tento výkon hodný superhrdinů z komiksů se ostatně k ostatním známým vlastnostem CRE dost dobře hodí. Zatím to totiž vypadá, že CRE je nesmrtelná. Anebo sušeji, leč přesněji řečeno, CRE je odolná proti naprosté většině aktuálně používaných antibiotik.

“Využívání antibiotik je v tuto chvíli ve zdravotnictví naprosto klíčové,” citoval portál Live Science doktora Ameshe Adalju z University of Pittsburgh Medical Center’s for Health Security. “Vzrůstající odolnost bakterií proti používaným šaržím antibiotik je alarmující. Pokud by se výjimečně odolná bakterie jako je CRE měla dál šířit, je na místě varování – současný systém lékařské bezpečnosti se může zhroutit.”

Doktor Adalju je v odborných kruzích uznávanou autoritou v oblasti něčeho, čemu se ve Spojených státech říká “health security” a rozhodně nepřehání. CRE se totiž po nemocnicích ve vlnách šíří už od roku 2012, možná 2010. Napadá výlučně pacienty v nemocniční péči nebo v léčebnách dlouhodobě nemocných. Šíří se především interně používanými nástroji – vedle endoskopů jsou rizikové třeba plicní ventilátory.

Schéma šíření CRE. Grafika: Afludiary.blogspot.com
Schéma šíření CRE. Grafika: Afludiary.blogspot.com

A co hůř – nákaza CRE se předtím než se rozvine, jen těžko diagnostikuje. První příznaky jsou nespecifické: lehce zvýšená teplota, různé typy trávicích potíží, tedy nic co by si diagnostik spojil s CRE. Po několika dnech ale následuje dramatické zhoršení stavu nemocného a v padesáti procentech případů smrt. Celkem se zatím CRE přičítá tři sta onemocnění. Ve statistice je ale zatím značný zmatek. Strach z CRE dost možná vede lékaře k tomu, že této bakterii připisují úmrtí vyvolaná třeba standardními pooperačními potížemi.

Podle Jesseho Goodmana z Georgetown University’s Center on Medical Product Access za podivuhodnými schopnostmi CRE stojí zatím nezjištěná genetická mutace. Leccos nasvědčuje tomu, že by se CRE mohlo osudným stát využití mikrobiomů, tato technologie je ale zatím ve stádiu vývoje, byť nadějného a pokročilého.

Goodman je nicméně optimisticky naladěný. “Nemluvil bych o možnosti nějakého bakteriálního armageddonu,” uvedl. “Jde to sice pomalu, ale při důkladné péči o naprostou sterilitu lékařského prostředí se šíření CRE daří zpomalovat.”

Ondřej Fér