Protonové centrum v Praze. Foto: archiv

Vydírání? Protonové centrum zdvojnásobilo pro VZP cenu léčby smrtelně nemocné dívky

Nepodepsali jste s námi smlouvu? Tak budeme šroubovat ceny tak dlouho, dokud to neuděláte. Tak vypadá strategie pražského protonového centra (PTC), které si minulý týden řeklo VZP za léčbu desetileté dívky dvakrát tolik, než kolik si účtovalo před několika měsíci. Pojišťovna se včera rozhodla, že léčbu protentokrát proplatí – prodleva by pro holčičku mohla mít fatální následky. Pro příště ale hodlá učinit opatření, aby se situace neopakovala.

 

„Dítě má sloužit jako rukojmí – majitelé centra odmítají s léčbou začít, dokud nebudou mít peníze na účtech. Přestože jde ze strany soukromého protonového centra o bezprecedentní postup, ředitel VZP Zdeněk Kabátek rozhodl, že zdraví klientky je nejdůležitější a pojišťovna více než 1,8 milionu za její ozařování předem uhradí,“ uvádí mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Paradoxní přitom je, že ještě na konci roku 2013 se protonové centrum v tiskové zprávě ohánělo tím, že „bude přijímat dětské a mladistvé pacienty na vlastní náklady, bez schválení zdravotními pojišťovnami“. „Vedení protonového centra se rozhodlo, že budou dětští pacienti a mladiství do 18 let od ledna 2014 přijímáni bez čekání na souhlas zdravotních pojišťoven,“ uvádělo tehdy centrum. „Ročně by v České republice mělo dostat šanci podstoupit léčbu pomocí protonového záření, která je pro malé pacienty nezpochybnitelným přínosem, minimálně 80 dětí. Všechny procházejí pracovišti v pražském Motole anebo v Brně. Zatímco motolská FN od jarního spuštění dětského programu protonové terapie indikovala léčbu pro 10 dětí, z Brna nedostalo šanci ani jediné. I proto bude pražské protonové centrum přijímat dětské pacienty a mladistvé na základě indikace ošetřujícího dětského onkologa a následného posouzení lékařů PTC bez prodlevy a na vlastní náklady, protože čas hraje v případě nádorových onemocnění zásadní roli,“ stálo v tiskové zprávě PTC z prosince 2013.

V případě desetileté dívky, které před měsícem v Motole diagnostikovali nádor mozku, ovšem altruismus PTC evidentně neplatí. Navzdory tomu, že po operaci lékaři oznámili, že jedinou nadějí je pro holčičku protonová terapie, se nyní centrum prodlevy neštítí. „Nyní se VZP hystericky schovává za pacienta a svaluje vinu na centrum, ačkoli již dříve výše uvedenou cenu za pacienta akceptovala a předem uhradila, naposledy v únoru 2015. Úhrada předem je po VZP požadována proto, jelikož za minulý rok eviduje centrum dluh VZP za odléčené pacienty ve výši zhruba 2,866 milionu korun,“ uvedla pro ČTK ředitelka strategie PTC Iva Taťounová.

Jenže zmiňovaný „dluh“ má trochu jiný původ, než že by VZP neplatila za terapii svých klientů. „Ve skutečnosti jde o částku, která vznikla loni na podzim předem neoznámeným navýšením ceny u šesti pacientů, a to z 26 na 39 tisíc korun za ozáření. O úhradu této částky VZP s centrem stále vede spor a vyzvala jeho zástupce k jednání,“ zdůrazňuje Oldřich Tichý.

V zahraničí za polovic

V současnosti se ceník PTC vyšplhal ještě výše – za jednu dávku ozařování si totiž centrum naúčtovalo 55 tisíc korun. Taťounová to zdůvodňuje tím, že se cena léčby dospělého pacienta a dítěte celosvětově liší kvůli náročnosti léčby dětského pacienta. Mnichovské protonové centrum přitom pojišťovně poskytuje péči za poloviční sumy, než které loni vyžadovalo pražské centrum.

Zatímco v minulosti již několikrát pojišťovna poslala pacienta ne léčbu do Mnichova, tentokrát by to byl problém. „Dívka musí současně prodělávat chemoterapii, s ozařováním je nutné začít co nejdříve a potřeba bude i návazná péče neurologa, fyzioterapeuta a ergoterapeuta. Proto VZP minulý týden požádala o léčení dívky Protonové centrum v Praze,“ vysvětluje Tichý. Jenže pak pojišťovna dostala od Taťounové dopis, z něhož vyplývá, že šroubování ceny je reakcí na nepodepsání smlouvy. Správní rada VZP totiž schválila návrh smlouvy s úhradou ozařování do 50 milionů korun ročně, což PTC odmítlo. „Je nám líto, ale VZP dosud adekvátně na naše nabídky nereaguje,“ uvedla v dopise Taťounová, když požadavek na platbu 55 tisíc korun za jedno ozařování vysvětlovala tím, že VZP stále neuzavřela s protonovým centrem smluvní vztah. Právě neschopnost VZP uzavřít s PTC smlouvu je podle jejího tvrzení důvodem údajného útoku na centrum. „Školačka je v péči centra od pátku. Obětí a rukojmím ředitele Kabátka naštěstí díky protonovému centru nebude, ale všichni pojištěnci VZP, tedy 60 procent občanů, by mohlo být ohroženo,“ uvedla na dotaz ČTK Taťounová.

Fakt, že smlouva dosud nebyla uzavřena, je ovšem chybou samotného PTC. „Protonovému centru v Praze pojišťovna již opakovaně nabídla různé verze smlouvy. To však odmítá přistoupit na jakoukoliv rozumnou variantu. Přitom už prohrálo jeden soudní spor, ve kterém se dožadovalo toho, aby mu VZP posílala ročně 1600 pacientů a platila za ně jednu miliardu, to vše po příštích patnáct let. Takové představa je ovšem zcela nereálná – podle odborníků potřebují v Česku protonovou terapii nanejvýš jednotky stovek nemocných ročně,“ zdůrazňuje Tichý s tím, že za dva roky proton lékaři Komplexních onkologických center doporučili sedmi desítkám pojištěnců. Návrh smlouvy, která by byla přijatelná pro obě strany, mělo centrum předložit už před deseti týdny, dosud tak ovšem neučinilo.

-mk-, -čtk-