24 procent dětí ve věku 6 až 9 let má podle Evropské iniciativy pro sledování dětské obezity při WHO nadváhu. V evropské kampani figurují ovoce a zelenina jako zbraně pro boj s nezdravým životním stylem. Foto: http://www.maisondidee.cz

Tlustí zdravotníci v Británii dostanou kurzy hubnutí. Aby šli pacientům příkladem

Obtloustlí lékaři a zdravotní sestry budou mít ve Velké Británii nárok na kurzy hubnutí zdarma. Jde o záměr britské Národní zdravotní služby (NHS), aby šli zdravotníci pacientům příkladem a sami dodržovali to, co doporučují. V Británii má totiž podle odhadů celá polovina zdravotnických pracovníků nadváhu nebo jsou obézní. Běžná populace je na tom ovšem ještě hůře – kily navíc totiž trpí celé dvě třetiny Britů, což z tohoto národa činí druhý nejtlustší v Evropě.

 

Podle deníku Daily Telegraph má nyní představit výkonný ředitel NHS Simon Stevens plány, jak motivovat zdravotníky k hubnutí. Opatření vedoucí ke změně životního stylu přitom podle něj mají zásadní dopad na zdravotní potíže související s váhou. „Více než deset let víme, že prevence obezity snižuje počet nemocných cukrovkou a zachraňuje tak životy,“ zdůrazňuje Stevens. „Kdyby tyhle výsledky měly nějaké tabletky, nepochybně bychom je využívali, ale místo toho se osvědčil program, který podporuje lidi, aby hubli, cvičili a lépe se stravovali,“ dodává. Podle Stevense by záměr, aby se zdravotníci sami řídili dle toho, co doporučují ostatním, měl pomoci bojovat se současnou epidemií obezity.

Zkušební program, v němž dotyční dostanou nabídku kurzů hubnutí i poradenství dietologa a psychologa, by měl zahrnovat tisíce pracovníků NHS. Pokud vše bude fungovat dobře, mohl by se rozšířit na více než 700 tisíc pracovníků.

S obezitou se nepotýkají jen Britové. Česká republika patří stejně jako Británie k těm, kdo zabírají přední místa mezi nejtlustšími evropskými národy. Obezitou v ČR trpí 31 procent žen a 21 procent mužů, nadváhu či obezitu má pak dokonce 68 procent žen a 72 procent mužů.

-mk-