Staronový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se v rezoluci zavazuje ke zřízení institutu pacientského ombudsmana na ministerstvu zdravotnictví či ke zvyšování plateb za státní pojištěnce. Foto: ČSSD

Zavedeme nemocenskou i na začátku nemoci, slibuje ČSSD

Pacientský ombudsman, zvýšení plateb za státní pojištěnce či nemocenská i za první tři dny nemoci. To jsou body, které do své programové rezoluce zahrnula ČSSD po 38. sjezdu, který včera skončil.

 

„Při sestavování státního rozpočtu na léta 2016 a 2017 chceme pokračovat v krocích, které pomohou naší ekonomice a dobrému fungování veřejných služeb. Za prioritu pokládáme veřejné výdaje v oblasti vzdělání, vysokých škol a podpory vědy a výzkumu. Podporujeme rovněž pokračování stabilizace zdravotnictví formou dalšího navýšení plateb za státní pojištěnce,“ uvádí ČSSD.

Dalším důležitým bodem, který plánuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček už od nástupu do funkce, je zákon o neziskových nemocnicích. Ten by měl začít platit od ledna příštího roku. „V roce 2015 chceme přijmout zákon o neziskových nemocnicích, aby se nemocnice udržely ve veřejných rukou, a v roce 2016 zákon o sociálním bydlení, který otevře cestu k zajištění dostupného a důstojného bydlení pro všechny, jejichž právo na bydlení je ohroženo v důsledku ekonomických či sociálních problémů,“ potvrzuje ČSSD.

Sociální demokraté pak nezapomínají ani na práva pacientů a kvalitu péče. „Zřídíme institut pacientského ombudsmana při ministerstvu zdravotnictví. Chceme posílit garanci poskytnutí kvalitní zdravotní péče a vytvořit zpětnou vazbu pro vyloučení byrokratických problémů, chyb a případných selhání,“ zavazuje se v rezoluci strana.

Opakovaně také potvrdila snahu zakázat kouření v restauracích. Svatopluk Němeček proto převzal zákon, který začal vznikat již za jeho předchůdce Leoše Hegera (TOP 09), a letos ho pošle do schvalovacího procesu. Zákon by tak mohl platit od příštího roku.

Dalším bodem, který sociální demokraté zdůrazňují, je nemocenská. „Pokládáme za spravedlivé, aby byla obnovena výplata nemocenské i v prvních třech dnech nemoci. Omezení příjmů v nemoci je zejména pro středně a nízko příjmové skupiny velkým problémem, který postihuje celé rodiny,“ uvádí ČSSD.

V neposlední řadě pak strana nezapomíná na děti, které potřebují ve škole asistenta – tedy například žáci s autismem, kteří dnes mají problém nárok na asistenta získat. Kraje na něj totiž často nemají finance. „Budeme aktivně podporovat asistenty pedagogů a speciálních pedagogů v rámci posílení inkluze tak, aby mohlo být co nejvíce dětí začleněno do hlavního vzdělávacího proudu,“ píše sociální demokracie.

-čtk-, -mk-