Real View Imaging, holografický zobrazovací nástroj vyvíjený izraelskou společností se zaměřuje na lékaře-chirurgy, a to v reálném čase. Foto: RealView Imaging

Medicína 21 století: hologramy

Čím přesnější mají lékaři představu o skutečné povaze zdravotního problému, tím může být chirurgický zákrok přesnější a šetrnější. Výrazný pokrok v diagnostice slibují lékařské hologramy.

 

Scény z vědeckofantastických filmů, v nichž hrdinové pracují s hologramy, známe asi všichni. Tyto technologie nejsou ale až takovým výplodem fantazie hollywoodských trháků, jak by se mohlo zdát. Začínají se stávat součástí běžného světa a praktického využití se v dohledné době můžeme dočkat například v medicínském prostředí.

Hologram je formou záznamu obrazu, umožňující zachytit jeho trojrozměrnou strukturu. Jednoduše řečeno, jedná se o proces zaznamenávání a interpretace trojrozměrných objektů.

Medicínské hologramy dovolí lékařům detailní diagnostiku a přesnější chirurgické plánování. Mohou se stát velkým přínosem pro identifikaci problémů u složitých komplexních orgánů, jako je srdce či mozek. V budoucnu umožní eliminaci i nepříjemných fyzických procedur. Příkladem může být podrobné kolonoskopické vyšetření provedené kompletně v digitálním virtuálním prostředí

Obraz převedený do stereoskopického 3D zobrazení překonává současné 2D zobrazovací metody, jakými jsou počítačová tomografie (CT), magnetická rezonance (MRI) či ultrazvuk. Většina biomedicínské zobrazovací techniky vytváří 3D vizualizace z datových 2D sad a jedná se o zdlouhavý a časově náročný proces. Současné systémy jako GE Vivid E9 s XD clear pracují se soubory dat z CT a MRI, zůstávají však ve svém zobrazení omezeny zobrazením na 2D obrazovkách. Holografie jde o krok dále a vytváří virtuální objekt v aktuálním 3D prostoru.

Procházka tělem

Jednou ze společností, rozvíjejících holografické technologie v biomedicínském zobrazování, je americký EchoPixel. Jeho softwarovou platformu True3D Viewer nedávno schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) pro použití v diagnostice a chirurgickém plánování.

Za pomoci takového zobrazení mohou chirurgové procházet virtuálním obrazem těla, nekonečným počtem průřezů a doslova do něj vstoupit, či jej otočit tak, jak to bude během operace. Na základě takového modelu se lékař seznámí se se situací v místě zákroku a může se připravit se na možné komplikace budoucí operace.

Srdce jak na dlani

Real View Imaging, holografický zobrazovací nástroj vyvíjený izraelskou společností se zaměřuje na lékaře-chirurgy. Těm umožní komplexní prohlídku vybraného orgánu včetně manipulace, otáčení atd. V reálném čase, během operace samotné, získá tak chirurg komplexní pohled usnadňující plánování. Real View je prozatím ve fázi předběžných testů a čeká na schválení FDA.

Virtuální pitva

Vynikajícím příkladem dalšího využití holografie je Zscape, displej ve stolním provedení, vytvářející skutečný hologram lidského těla a umožňující například studentům medicíny anatomické pitvy i bez fyzické přítomnosti těla zemřelého.

Ondřej Fér, Ekonomický deník