Zařízení v Dobřanech je jedním z největších svého druhu v Česku se 1100 pracovníky a 1200 lůžky. Léčí klasické psychiatrické pacienty i lidi se závislostmi, staré lidi s demencemi či děti. Foto: PND

Ministr Němeček se setká se zaměstnanci PN Dobřany, ale čelí kritice i od opozice

Zaměstnanci Psychiatrické nemocnice (PN) Dobřany, kteří se v petici postavili za odvolaného ředitele zařízení Vladislava Žižku, se příští týden sejdou v nemocnici s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Ministr odvolal dlouholetého ředitele Žižku ve středu s okamžitou platností v reakci na to, že nemocnice letos propustila muže, který v pondělí ubodal ženu v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku. Jedna z největších léčeben v Česku ale měla potíže již dříve, například s lékaři závislými na drogách.

 

Dokud zaměstnanci, kteří jsou ochotni kvůli řediteli vyhlásit i stávkovou pohotovost, neproberou vše přímo s ministrem, nebudou podnikat žádné další kroky, řekla primářka a členka petičního výboru Eva Navrátilová. Zaměstnance podpořil i bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a připojil se k jejich apelu za návrat Žižky. Petici podpořili také lékaři a zaměstnanci Psychiatrické léčebny Lnáře.

Petici požadující, aby ministr vzal odvolání zpět, podepsalo od středečního večera do čtvrtečního dopoledne přes 660 z 1100 zaměstnanců dobřanské nemocnice. Nyní je jich přes 700, řekla Navrátilová. Němeček ale do Dobřan vzkázal, že na odvolání ředitele trvá. „Převzal jsem petici, respektuji právo zaměstnanců vyjádřit názor, ale zároveň nemohu dopustit, aby byli propouštěni z léčby vyšinutí jedinci, kteří budou vraždit těhotné ženy,“ řekl ve čtvrtek ministr.

Ministr podle Navrátilové slíbil, že 4. června nemocnici s 1200 pacienty navštíví a probere se zaměstnanci vše na místě. „Do té doby, než s panem ministrem tu situaci probereme tváří v tvář, nebudeme podnikat žádné další kroky a naší prioritou je zajistit bezproblémový chod nemocnice a péči o pacienty,“ řekla. Mediální štvanici a zjitřenou situaci podle ní pacienti špatně vnímají. Za odvolaným ředitelem stojí zaměstnanci od lékařů přes sestry po technické pracovníky či zahradníky, uvedla primářka.

Pracovníci z dobřanské léčebny po ministrovi požadují, aby odvolání ředitele zrušil, v opačném případě jsou připraveni vstoupit do stávkové pohotovosti, podat výpovědi a požadovat Němečkovo odstoupení z funkce ministra. Podle zaměstnanců může odvolání ředitele, který nemocnici stabilizoval i ekonomicky, ohrozit chod celého zařízení. Nemocnice podle nich dosud kvalitně fungovala díky Žižkovým manažerským schopnostem a znalostem psychiatrie. Zařízení v Dobřanech je jedním z největších svého druhu v Česku se 1100 pracovníky a 1200 lůžky. Léčí klasické psychiatrické pacienty i lidi se závislostmi, staré lidi s demencemi či děti.

Zbrklé řešení?

Dobřanská psychiatrie však měla problémy již v minulosti. Loni jedna později odsouzená dealerka při vyšetřování distribuce drog uvedla, že dva dobřanští lékaři pravidelně brali pervitin. Oba pak nemocnici opustili. Podle deníku Právo také jeden z primářů léčebny a soudní znalec Michal Hron vypracoval pro soud posudek požadující uzavření údajně nebezpečného muže do ústavu, přestože Hron zmíněného muže vůbec neviděl a vycházel jen ze starých zpráv. Jen den po tragédii v Horní Bříze také z léčebny utekl nebezpečný pacient. Policie ho chytila až následující den.

Nynější postup dobřanské nemocnice prověřovala ministerská komise. Nemocnice podle ní zákon neporušila, ale to podle Němečka neznamená, že bylo vše v pořádku. I zaměstnanci připomněli, že komise nenašla v postupu zařízení pochybení. „Odvolání ředitele není koncepčním řešením celé situace, která může nastat kdykoliv v jakémkoliv jiném zdravotnickém zařízení podobného typu. Situaci bylo nutné řešit systémové už v době, kdy došlo k podobným předchozím tragédiím,“ míní zaměstnanci.

I podle Hegera již dva předchozí podobné případy vyvolaly diskusi, jak podobným neštěstím předcházet. Ze zpráv se zdá, že nemocnice v Dobřanech postupovala podle zákona, uvedl. Ministrův krok se proto podle něj jeví jako trochu zbrklé rozhodnutí, které možná zakrývá nečinnost ministerstva ohledně pravidel posuzování, kterými se psychiatři ve styku s potenciálně nebezpečnými nemocnými musí řídit. „Nikdo mimo tento obor netuší, jakému tlaku jsou lékaři při rozhodování vystaveni a jak ostře je sledují dohlížitelé nad lidskými právy, kancelář ombudsmana a někdy i blízcí pacientů, je-li hospitalizace bez souhlasu duševně nemocného protahována. Psychiatr musí velmi pečlivě vážit riziko, kterým pacient může pro společnost být a stavět ho proti právům pacienta,“ uvedl Heger.

Podle mínění lékařů a zdravotníků ze lnářské psychiatrické léčebny v případě pacienta, který vraždil v Horní Bříze, nepochybili lékaři ani ředitel dobřanské nemocnice. „Tento fakt dokazuje jednak to, že k tragické události došlo tři měsíce poté, co byl pacient z PN Dobřany propuštěn. Dá se předpokládat, že v době jeho propuštění z nemocnice již pominuly zákonné důvody, které by dovolovaly hospitalizaci pacienta bez jeho souhlasu, tudíž bezprostřední ohrožování sebe nebo okolí,“ uvádí se v prohlášení, které ČTK zaslal za pracovníky Psychiatrické léčebny ve Lnářích její ředitel Vladimír Muchl.

-čtk-