Na boj s rakovinou prostaty se nezaměřujeme jen v ČR. V Británii o prevenci informuje kampaň Everyman, za níž stojí The Institute of Cancer Research. Foto: everyman-campaign.org

Na rakovinu prostaty si posvítí nový projekt. Důkladná prohlídka u odborníka ji odhalí včas

V žebříčku onkologických zabijáků se u mužů nachází na třetím místě. S rakovinou prostaty, jejíž diagnózu si v současnosti vyslechne ročně na devět tisíc českých pánů, chce nyní bojovat také nový preventivní projekt. Mužům od 55 do 60 let totiž největší česká zdravotní pojišťovna uhradí komplexní vyšetření, které může chorobu včas odhalit.

 

„Jako onkolog v posledních letech vidím obrovský nárůst nově diagnostikovaných případů. V roce 2012 to bylo kolem sedmi tisíc, dnes je to kolem devíti tisíc. Čtvrtina případů je kolem III. a IV. stadia, tedy poměrně pozdě diagnostikované. Projekt, který je výsledkem spolupráce s urologickou společností, by proto měl zvýšit povědomí o diagnóze. Poskytne přitom 2500 korun všem zájemcům o vyšetření u předem stanovených urologů. Prohlídka bude zahrnovat klasické klinické vyšetření, laboratorní vyšetření krve, stanovení PSA, močový sediment a ultrasonografické vyšetření prostaty, které se ještě rozšíří na močový měchýř a ledviny,“ říká Rostislav Vyzula, šéf sněmovního zdravotnického výboru a člen správní rady VZP s tím, že každý muž nad 40 let by měl znát hodnotu svého prostatického antigenu (PSA), což se ovšem neděje. Více o rakovině prostaty jsme psali zde.

Na pilotní projekt, který odstartuje v červnu, chce dát pojišťovna 12,5 milionu korun a počítá s účastí pěti tisíc pojištěnců. Vyšetřovat je bude 150 urologů vybraných urologickou společností.

„Protože takové preventivní vyšetření není doposud hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, zaplatí za něj nejprve klient lékaři ze svého 2 500 korun. Následně pak může získat celý příspěvek 2 500 korun od VZP, přičemž tato částka by měla pokrýt celé náklady na speciální prohlídku,“ doplňuje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Rakovina prostaty je druhým nejčastějším onkologickým onemocněním u mužů – na prvním místě jsou nádory kůže. Na jejich prevenci od února přispívá pojišťovna tak, že proplácí vyšetření kožních znamének dermatoskopem.

VZP stojí léčba onkologických nemocí ročně 11 miliard korun. Nejnákladnější je péče o pacienty se zhoubnými nádory trávicího ústrojí, za něž VZP v roce 2013 dala přes 2,7 miliardy korun. Naopak nejvyšší množství pacientů, celkem 61 500, pak předloni podstupovalo léčbu nádorů kůže. Na rakovinu u nás každoročně zemře 27 tisíc lidí, prevence by přitom velké části z nich mohla zabránit.

-mk-