"Člověk je chytré zvíře, které se chová jako blbec," řekl také Albert Schweitzer. Foto: Deutsches Albert Schweitzer Zentrum

Vychází nová kniha o životě doktora Alberta Schweitzera (uvnitř článku unikátní video)

 Novou biografii německého teologa, etika, lékaře a nositele Nobelovy ceny za mír Alberta Schweitzera vydává nakladatelství Vyšehrad. Kniha německého historika a teologa Nilse Oleho Oermanna vychází při příležitosti letošního 140. výročí narození a 50. výročí úmrtí „pralesního doktora“. 

 

„Je jediným příslušníkem západní civilizace, který má morální vliv na naši generaci srovnatelný s Gándhím. Rozsah jeho vlivu je ohromující díky příkladu, který dal svým vlastním životním dílem,“ řekl slavný vědec Albert Einstein o muži, který opustil slibnou vědeckou kariéru, aby celý život pomáhal nemocným v Africe.

Monografii napsal německý evangelický teolog, historika a právník, profesor univerzity v Lüneburgu.
Monografii napsal německý evangelický teolog, historika a právník, profesor univerzity v Lüneburgu.

Po studiích filozofie a teologie se ve 30 letech rozhodl pro medicínu. Když se stal chirurgem a specialistou na tropické nemoci, kontaktoval s nabídkou pomoci Pařížskou misionářskou společnost. Pro své volnomyšlenkářské názory byl však odmítnut. Novopečený lékař se však nevzdal, sehnal finance a v roce 1913, rok po svatbě, odjel s manželkou do afrického Gabonu, který byl tehdy součástí Francouzské rovníkové Afriky. V Lambaréné začal nejprve ordinovat pod širým nebem, později uprostřed džungle postavil nemocnici pro místní obyvatelstvo.

Za války byli s manželkou jako civilní váleční zajatci deportováni do Evropy a umístěni do internačního tábora. Po válce hojně cestoval a dvakrát navštívil Československo, kde přednášel a hudební fanoušky potěšil i několika varhanními koncerty. Druhou světovou válku prožil v Africe, kde kromě krátkých přestávek pracoval do své smrti. Zemřel v září 1965 ve věku 90 let a pohřben byl ve „svém“ Lambaréné.

Schweitzer, jemuž byla udělena Nobelova cena za mír za rok 1952, vystupoval proti fašismu a aktivně se se svým přítelem Albertem Einsteinem zapojil do boje proti jadernému zbrojení.

Monografie německého evangelického teologa, historika a právníka, profesora univerzity v Lüneburgu, přináší komplexní zpracování mnohostranné Schweitzerovy osobnosti. Sleduje základní etapy Schweitzerova života, jeho mládí a teologická studia, lásku k hudbě a zájem o osobnost Johanna Sebastiana Bacha, kterému věnoval přelomovou monografii, pobyty v Lambaréné, jeho rozsáhlé veřejné působení a politickou korespondenci.

Oermann se pokouší odpovědět třeba na otázky, jak se stalo, že právě Schweitzerova pralesní nemocnice, jedna z mnoha, si získala takovou proslulost nebo jak zapadala jeho filozofie do myšlení doby a jaké bylo Schweitzerovo politické a strategické myšlení.
-čtk-

Podívejte se na unikátní video. Albert Schweitzer cvičí skladbu J.S.Bacha. S kočkami a mouchami v Lambaréné.