Z tetovacího salonu si můžete odnést nejen pěkné tetování, ale i nepěkné zdravotní komplikace. Foto: Wikipedie

Alergii na tetování a další dlouhodobé potíže jsou častější, než se myslelo. Má je každý 20. Newyorčan

Alergie na inkoust, infekce, svědění, otok nebo zarudnutí – to jsou potíže, s nimiž se poté, co si nechal udělat „kérku“, setkal jeden z deseti Newyorčanů. Tetování přitom může způsobit i dlouhodobé zdravotní potíže, takže může být nejlepší volbou nechat si ho odstranit. Na to, že jsou problémy po tetování častější, než se dosud myslelo, upozornili vědci malou studií publikovanou v časopise Contact Dermatitis.

 

„Vůbec nejsem proti tetování, považovala jsem ho za krásné. Lidé by ale měli vědět, že tu jsou jistá rizika,“ uvedla pro Huffington Post spoluautorka studie doktorka Marie Legerová, dermatoložka ze zdravotnického centra Langone, které spadá pod newyorskou univerzitu.

Legerová si všimla velkého počtu pacientů, kteří k ní přicházeli do ordinace kvůli potížím s tetováním. Proto se začala zajímat o to, nakolik jsou tyto potíže běžné – a po rozhovoru s přáteli zjistila, že se i oni setkali s komplikacemi po tetování. Aby zjistila, nakolik jsou tyto problémy časté, vybrala Legerová a její kolegové náhodně 300 lidí v newyorském Central Parku s tím, zda měli problémy s tetováním. Kolem deseti procent přiznalo, že potíže mělo – u některých šlo o krátkodobé bakteriální infekce nebo dočasný otok a svědění. Ovšem šest z deseti lidí, kteří měli problémy, trpělo chronickými potížemi. A přestože mnozí trpěli roky svěděním a otoky, jen někteří si došli k doktorovi.

Otazníky nad složením tetovacího inkoustu

Přestože jsou tatéři i tetovací studia přísně kontrolováni, aby prováděli opatření proti šíření infekcí a přenosu nemocí, jen málo lidí ví, z čeho přesně je tetovací inkoust. „Tetovací inkousty v USA příliš regulovány nejsou,“ uvedla Legerová pro Live Science. Některé evropské studie přicházejí s tím, že černý inkoust často obsahuje pigmenty založené na uhlíku, červená barviva pak obvykle obsahují sloučeniny dusíku. Legerová přitom říká, že podle prvních náznaků některých studií způsobují tyto inkousty rozdílné typy alergických reakcí.

Příčina potíží po tetování přitom zdaleka není jasná u všech případů, i když u některých jsou jisté stopy. „Některé z případů, které se k nám dostaly, rozhodně zní jako alergie na tetování. Lidí mají červené tetování a za pár let si nechají udělat další – a najednou, z ničeho nic, je začne staré i nové tetování svědit a otékat,“ uvádí Marie Legerová.

Riziko k tetování patří

Většina lidí, kteří se pro tetování rozhodnou, je ochotna riskovat. Koneckonců, každý, kdo si nechá trvalé tetování, čelí riziku, že bude ošklivé, vybledne na sluníčku nebo už nebude odrážet osobnost společně s vyšším věkem. „Nikdo si asi nenechává udělat tetování, protože je to stoprocentně bezpečné. Lidé to dělají, protože je to trošku rebelství vůči většinové kultuře,“ domnívá se Legerová.

Vedle výše zmíněných estetických rizik by si ovšem měli být lidí vědomi dalších, zdravotních komplikací. Obecně známé je pravidlo dobře zvolit tetovací salón (kvůli hygieně) a vyhnout se tetování v rozvojových zemích, odkud si člověk může přivézt v lepším případě žloutenku, v horším HIV. Následně je potřeba o čerstvé tetování náležitě pečovat pomocí antibakteriálních mastí, které by měly zabránit infekci. V případě, že se přesto potíže vyskytnou, je podle dermatoložky důležité navštívit lékaře. Ten může předepsat mast proti svědění či ve vážnějších případech tabletky steroidů.

V některých případech ovšem může být nejlepší volbou tetování odstranit. Pokud se tak lidé rozhodnou učinit, měli by k tomu vyhledat zkušeného odborníka. „Objevily se případy, kdy odstraňování tetování určitým způsobem vyvolalo anafylaktický šok,“ varuje Legerová.

-mk-