Na pořizování invalidních vozíků se nelze dívat jenom jako na výdajovou položku, ale že je třeba za nimi vidět ušetřené peníze, například díky menší potřebě drahého transportu pacientů, krácení pobytu v nemocnici, nebo snížením rizika zranění. Foto: Flickr

Národní zdravotní služba nemá dost vozíků, pacienti zůstávají uvězněni doma

Státní zdravotnický systém ve Velké Británii čelí novému problému: pacienti, kteří se mají uzdravovat po úraze a následné operaci, se stávají vězni svých domovů. Národní zdravotní služba (NHS – National Health System) není schopna zajistit invalidní vozíky pro krátkodobé zapůjčení, upozorňuje tamní Červený kříž. V rámci NHS je zřízeno 151 servisů, které zajišťují dodávání vozíků, ale 127 z nich je nepůjčuje na krátkodobé použití, čím se myslí doba do půl roku. Půjčování tak leží hlavně na neziskovém sektoru. Tématem se zabývá britský deník The Independent.

 

Desítky tisíc lidí potřebují vozík v době, kdy se uzdravují například po operaci a v některých případech i terminálně nemocní, kteří ho využijí v posledních týdnech a měsících života. Červený kříž vloni zapůjčil 83 tisíc vozíků.

Nicméně populace stárne a její potřeby pomoci rychle rostou. Organizace jako je Červený kříž tlačí na vládu, aby se NHS přizpůsobila nové době a garantovala občanům i služby pro krátkodobou mobilitu v případě nemoci a následně rehabilitace. Považují za nepřijatelné, aby se lidé postižení krátkodobými problémy s pohybem ocitali bez vozíku po celé týdny a měsíce.

NHS pracuje na nových postupech zajištění invalidních vozíků. Mluvčí ministerstva zdravotnictví prohlásil, že Červený kříž má pravdu, když na problém upozorňuje a že každý, kdo potřebuje vozík ke krátkodobému použití má právo očekávat, že ho dostane rychle.

Ale zejména anglický zdravotní systém je pod tlakem, do roku 2020 má dojít ke krácení rozpočtu o 22 miliard liber, takže je otázkou, kde se na bohulibé záměry seženou peníze.

Chloë Carterová, manažerka Červeného kříže uvedla, že provozují 250 půjčoven vozíků po celé zemi, ale zájem o jejich služby stále zesiluje. „Snažíme se jako humanitární organizace uspokojit potřeby Spojeného Království, ale populace roste a stárne a my vidíme, jak se poptávka po krátkodobém půjčování vozíků rok od roku zvyšuje,“ uvedla. Tradice půjčování pomůcek pro mobilitu britským Červeným křížem má kořeny už v první světové válce, kdy tak pomáhala zraněným vojákům. Po válce se pak její služby rozšířili na celou populaci.

V současnosti chybí přesný odhad potřeby těchto služeb a Červený kříž žádá nápravu. Upozorňuje přitom, že se nelze dívat na pořizování vozíků jenom jako na výdajovou položku, ale že je třeba za nimi vidět ušetřené peníze, například díky menší potřebě drahého transportu pacientů, krácení pobytu v nemocnici, nebo snížením rizika zranění. Independent udává jako příklad šestileté děvčátko z Sheffieldu, jehož rodiče si půjčili vozík od Červeného kříže. Podstoupilo totiž operaci obou kyčlí z důvodu vrozeného zdravotního postižení. Organizace spočítala, že tak ušetřila veřejné výdaje v hodnotě 1434 liber za dopravu a náklady na domácí péči.

-cik-