Nemocnice ale nemají dost prostředků, aby zaplatily více lidí. Pokud jim přesto chystaná novela personální vyhlášky přikáže přijmout víc lékařů a sester, musí se nejprve vyřešit finanční prostředky, které nemocnice potřebují na platy pro stávající i pro nové pracovníky. Foto: koláž ZD

Nový personál budou nemocnice řešit, až budou zdroje na platy

V českých nemocnicích chybějí lékaři a kvůli nedostatku sester se musejí některá nemocniční oddělení zavírat. Nemocnice ale nemají dost prostředků, aby zaplatily více lidí. Pokud jim přesto chystaná novela personální vyhlášky přikáže přijmout víc lékařů a sester, musí se nejprve vyřešit finanční prostředky, které nemocnice potřebují na platy pro stávající i pro nové pracovníky. ČTK to včera řekl Stanislav Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) k jednání pracovní skupiny pro přípravu personální vyhlášky.

 

Skupinu ustavilo ministerstvo zdravotnictví a jsou v ní zástupci nemocnic, lékařské komory, lékařských a zdravotnických odborů a sester. Komora a odbory trvají na zpřísnění vyhlášky, tedy na navýšení počtu pracovníků, mimo jiné kvůli nadměrným přesčasům lékařů. Varují také před nedostatkem sester. Nemocnice sice souhlasí se změnou vyhlášky, ale až poté, co se vyřeší nedostatek lékařů a sester, změní se jejich příprava a vzdělávání a hlavně zdroje na platy a mzdy umožní stabilizaci pracovníků.

„Práce na personální vyhlášce by se rozhodně neměly uspěchat a především by se mělo řešit finanční zabezpečení a vzdělávání,“ shrnul Fiala.

Mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová uvedla, že pracovní skupinu k novele vyhlášky vede náměstek Josef Vymazal. „Cílem novely je nastavit takové personální zabezpečení, které zaručí kvalitu poskytované péče a bezpečí pacienta. Přitom je nutno respektovat možnosti pracovního trhu ve zdravotnictví a finanční náročnost těchto změn,“ řekla.

Odliv pracovníků začínají nyní nemocnice podle Fialy pociťovat více než dříve. Nezaměstnanost v ČR klesla, a tak lidé z nemocnic snáze nacházejí dobře placená místa jinde. „Takže pracovní skupina se shodla, že musí být nejprve stabilizace, musejí se zvýšit platy ve zdravotnictví, a pak se může uvažovat o tom, aby byly personální normativy ve vyhlášce zpřísněny,“ shrnul. Konkrétní počty lékařů a sester, které by po zvýšení normativů nemocnice musely přijmout, vyčísleny zatím nejsou.

Zdravotní pojišťovny by letos měly hospodařit se zhruba 250 miliardami korun. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) má do konce června čas prosadit ve vládě vyhlášku o navýšení odvodů státu na příští rok. Navýšení odůvodňuje tím, že potřebuje peníze na zvýšení platů zdravotníků.

Vládní sociální demokraté a lidovci se už shodli na návrhu zvýšit pro příští rok zdravotní odvody státu za děti, důchodce či nezaměstnané z 845 korun na 904 korun měsíčně. Celkem jde o 4,3 miliardy korun. Pravidelnou valorizaci plateb by měl upravit zákon. Třetí koaliční partner, hnutí ANO, své rozhodnutí zatím nepředložil. Vláda zatím Němečkův návrh neschválila.

-čtk-