FOTO: V Indii metalyalkohol zabil desítky lidí, Rusko kvůli otravám snížilo cenu vodky. Ilustrační foto: Clickamericana.com

Pančování na indický způsob a další malé velké zprávy

Indii souží pančovaný alkohol. Rusko snížilo cenu vodky. Ebolu možná znali už v antice. Milovaný Vůdce Kim to má! Jóga vzešla od Čerta.

 

 

 

 

 

 

Indie má svou metylalkoholovou metlu

Nejméně 84 lidí zemřelo a 31 skončilo v indických nemocnicích poté, co se napili levné kořalky. Podle indických úřadů jde o nejhorší podobnou tragédii za posledních více než 10 let.

Kvůli prodeji nelegálního alkoholu policie zatím zadržela pět lidí, informoval server Sky News.Lidé pančovaný alkohol vypili ve středu, zdravotní potíže se u nich objevily v následujících dvou dnech. Oběti pocházely z chudinského slumu Malad v Bombaji.

V souvislosti s kauzou bylo podle místních médií suspendováno osm policistů kvůli zanedbání povinností.

U nelegální verze pálenky se často přidává metanol, aby se zvýšilo procento alkoholu. Výjimkou ale není přidání různých chemikálií, jako jsou třeba pesticidy. Přesto zejména chudí dělníci často riskují a alkohol si od překupníků koupí, protože si legální verzi nemohou dovolit.

Aby ještě lépe vyniklo, jak jsme byli s naši metylalkoholohovu kauzou světoví, připomeňme ještě toto: Rusko snížilo minimální cenu za půllitrovou lahev vodky v přepočtu ze 78 na 65,5 koruny. Snížení vysvětluje snahou bojovat proti konzumaci načerno páleného alkoholu, píší The Moscow Times. Minimální prodejní cenu vodky zavedla ruská vláda v roce 2009 jako součást boje proti rostoucímu alkoholismu. Opatření však nebylo příliš účinné, protože lidé začali více kupovat nelegální a mnohdy zdraví nebezpečný alkohol.

Podle ruského státního statistického úřadu Russtat po loňském zvýšení minimální ceny na 220 rublů (78 Kč) za půl litru klesla výroba ruské vodky o 22 procent. Nejmarkantněji je propad vidět na loňském prosinci, ve kterém došlo oproti prosinci 2013 k poklesu dokonce o 47 procent.

Společně s tím naopak roste spotřeba padělaného alkoholu. Server cituje šéfa centra pro sledování spotřeby alkoholu Vadima Drobize, podle kterého spotřeba padělaného alkoholu od zavedení minimální ceny stoupla až o 65 procent.

 

Viníkem athénského moru možná byla ebola

Epidemie eboly, která loni postihla část Afriky, není něco, s čím by se člověk setkal úplně poprvé. Zažili ji možná už ve starověkých Athénách, tvrdí infekční lékař Powel Kazanjian v textu pro časopis Clinical Infectious Diseases.

FOTO: Hrozný athénské mor prý nebyl nic jiného než úder eboly. Ilustrace: Wikipedia
FOTO: Hrozný athénské mor prý nebyl nic jiného než úder eboly. Ilustrace: Wikipedia

V moderních dějinách se případy epidemie eboly zaznamenávají od roku 1976, přičemž nejkritičtější byla situace loni v západní Africe. Ebola ale není novodobým onemocněním, biologové objevili stopy viru v DNA několika druhů hlodavců. Jejich předky mohla zabít nemoc podle odborníků před 20 miliony let.

Člověk se mohl nakazit od zvířat dávno před rokem 1976, jak upozorňuje Kazanjian. Možná právě tento virus vyvolal athénský mor, který v letech 430 až 427 před Kristem vyhladil zhruba čtvrtinu polisu.

Řecký historik Thúkydidés, který sám nemoc prodělal, popsal, že člověka bez jakékoli viditelné příčiny zachvátila horečka, zarudly mu oči, natekl hrtan a jazyk, dech byl nepravidelný a páchl. Pacient následně začal kýchat a chroptět. Pak to přešlo do hrudníku a objevil se kašel.

Nemocný byl celý jako v plamenech a to tak moc, že podle Thúkydida nesnesl ani dotyk látky na svém těle. Některé lidi dokonce žízeň přinutila vrhnout se do studny. Pokud někdo přežil nejhorší stavy, nemoc pak zasáhla jeho končetiny.

Ví se rovněž, že nemoc přišla do Athén z Egypta, přesněji podle Thúkydida z Etiopie, jak Řekové označovali území Afriky jižně od Sahary. A ve stejném regionu se objevila ebola i tentokrát.

Příznaky onemocnění, mortalita a geografický původ athénského moru podle Kazanjiana přesně odpovídá tomu, co víme o ebole. Mimochodem, prvními oběťmi athénského moru se stali lékaři stejně jako loni, kdy ebola zabila na 500 lékařů a sestřiček.

Původně se předpokládalo, že athénský mor byl vlastně tyfus, dýmějový mor, anthrax nebo dokonce syndrom toxického šoku. Kazanjian je přesvědčen, že ebola nejpřesněji odpovídá klinickému popisu Thúkydida. Přiznává ale, že jednoznačně vyřešit záhadu athénského moru bude vzhledem k tisícům let, které nás od něj dělí, velmi těžké.

 

Severní Korea ohlásila vyvinutí zázračného léku na všechno

Představitelé Severní Koreje tvrdí, že jejich vědci objevili účinný přípravek, který léčí ebolu, AIDS i MERS. Lék je prý natolik účinný, že ho lze brát preventivně.

FOTO: To je on, virus MERS osobně. V KLDR prý mají lék. Ilustrační foto: Wikipedia
FOTO: To je on, virus MERS osobně. V KLDR prý mají lék. Ilustrační foto: Wikipedia

Malověrní západní vědci se ale prohlášení KLDR dívají velmi skepticky a poukazují na to, že političtí představitelé nepřinesli jediný hmatatelný důkaz. Severokorejská tisková agentura KCNA sdělila, že jedna farmaceutická společnost v KLDR vytvořila lék zvaný Kumtang 2 na základě ženšenu a dalších složek.

Lék má i vlastní internetové stránky, přes které ho lze údajně koupit. S podobným tvrzením přišel izolovaný severokorejský režim už během epidemií ptačí chřipky v letech 2006 a 2013.

Severní Korea, která patří k nejchudším zemím světa, oznámila údajný objev léku v době, kdy se nepřátelská Jižní Korea potýká s šířením koronaviru MERS. Ten už v Jižní Koreji zabil 24 lidí a více než 160 dalších se jím nakazilo. Proti chorobě, která si celosvětově vyžádala přes 450 obětí, zatím neexistuje žádná vakcína.

MERS způsobuje virus stejného kmene, jako je virus zodpovědný za onemocnění SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. Také SARS může prý nový severokorejský léčebný přípravek vyléčit, tvrdí tamní média.

 

Pravoslaví se dostalo do sporu s jógou

Jóga je podle řecké pravoslavné církve v rozporu s pravoslavnou vírou a není jenom tělesným cvičením, ale reprezentuje hinduistické náboženství. Představitelé církve to prohlásili před začátkem Mezinárodního dne jógy. Řecká pravoslavná církev se tak vyjádřila v reakci na Mezinárodní den jógy, který Organizace spojených národů vyhlásila na 21. června, jak informoval řecký deník To Ethnos.

Ve svém prohlášení církev uvádí, že se tak vyjádřila v souladu s „respektem k náboženským svobodám, které jsou v Řecku ústavně zaručeny a dodržovány, ale také kvůli své pastorační odpovědnosti, aby zabránila vytváření prostředí, ve kterém se směšují náboženství“.

Na tomto místě je třeba poznamenat, že třeba článek v Hindu Times zase píše, že jóga je ve skutečnosti součástí cviků, které provádí každý velký národ, který chce ovládnout svět. Dokazuje to příklady o tom, že cviky podobné józe prováděli třeba vojáci v antickém Římě.

 

Ondřej Fér, Ekonomický deník