Mezi nejnákladnější nemoci patří hemofilie, porucha srážlivosti krve. Foto: Pinterest

VZP vydala na 20 nejdražších klientů přes 300 milionů a ČPZP na 10 nejdražších přes 100 miliónů korun

Výdaje Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na dvacet nejnákladnějších klientů loni poprvé překročily 300 milionů korun. Za poslední tři roky, kdy pojišťovna s téměř šesti miliony klientů údaje zveřejňuje, stouply náklady na první dvacítku o více než 7,5 procenta. Sdělil to mluvčí VZP Oldřich Tichý. Nejčastěji se lidé léčili s poruchou srážlivosti krve a dědičnými poruchami metabolismu.

 

VZP loni nejvíc, 22,5 milionu korun, zaplatila za pacienta s hemofilií z Pardubického kraje. Proti předchozím letům byly výdaje za nejdražšího klienta nižší, v roce 2012 stál téměř 54 milionů korun a v roce 2013 přes 46 milionů. Náklady u pacientů s hemofilií souvisely se speciálním lékem, který musejí užívat například v souvislosti s operací, jinak by vykrváceli.

K dalším nejnákladnějším diagnózám loni patřily jako v předchozích letech nemoci krve způsobující vážné poškození ledvin a plicní arteriální hypertenze. Mezi dvacítkou nejnákladnějších klientů VZP loni bylo šest žen a 14 mužů, nejmladší pětiletá dívka, nejstarší čtyřiašedesátiletý důchodce.

„Cílem je informovat veřejnost o nákladnosti péče, tedy že lékař není zadarmo. Zároveň chceme vyvrátit fámy, že se VZP snaží zbavovat drahých pacientů, hradí jen tu nejlevnější péči a podobně,“ uvedl Tichý.

V Česku je vedle VZP šest zaměstnaneckých pojišťoven, které dohromady mají přes čtyři miliony klientů. „Top dvacítku“ nezveřejňují. Největší zaměstnanecká Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) s více než 1,2 milionu klientů evidovala loni podle mluvčí Hany Kadečkové 7696 nákladných pacientů. Za nákladného klienta se počítá ten, za něhož byl vydán patnáctinásobek průměru, loni 320.565 korun. „Nad jeden milion korun bylo 1062 klientů a nad deset milionů dva klienti,“ řekla Kadečková. Jako příklad uvedla dvaašedesátiletou klientku s poruchou metabolismu uhlovodanů, tzv. Pompeovou nemocí. Průměrný výdaj na sledování a laboratoř jsou ročně 20.000 korun, náklady na substituční léčbu ale rostou, v roce 2012 byly 9,9 milionu, rok na to 12,3 milionu, loni už 17,4 milionu korun.

Druhá největší zaměstnanecká Česká průmyslová zdravotní pojišťovna s více než 1,2 milionu pojištěnců vydala loni podle mluvčí Elenky Mazurové za nejdražšího pojištěnce, desetiletého hocha s hemofilií, 24,4 milionu korun. „Celkem za deset nejnákladnějších pojištěnců zaplatila ČPZP loni téměř 104 miliony, náklady rostou, v roce 2012 činily 73,3 milionu a rok na to 82,8 milionu korun,“ řekla.

-čtk-