Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce dát v srpnu vládě novelu zákona o lécích, která má zabránit reexportu léků. Vzniknout má seznam tzv. rizikových léčivých přípravků. Podle lékárníků se však problém nevyřeší. Foto: torange.us

Lékárníci: Chystaná novela problém vývozu levných léků nevyřeší

Chystaná opatření proti vývozu levných léků do ciziny problém jejich nedostatku na českém trhu podle lékárnické komory nevyřeší. V otevřeném dopise na to upozornil prezident stavovské organizace Lubomír Chudoba. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce dát v srpnu vládě novelu zákona o lécích, která má vývozům zabránit. Vzniknout má seznam tzv. rizikových léčivých přípravků. Firmy, které je budou chtít vyvézt, budou muset 30 dní předem žádat o souhlas, jinak jim hrozí pokuta, případně zákaz činnosti na dva roky.

 

„Problém nedostatku léčiv na trhu v ČR není jen problémem reexportů. Značné výpadky na velkých územích jsou způsobeny tím, že některé léčivé přípravky jsou cíleně distribuovány jen do některých vybraných lékáren, ačkoli jejich zásoba v ČR je dostatečná,“ uvedl Chudoba v otevřeném dopise.

Komora v připomínkovém řízení k novele navrhla, aby se řešil i tento problém. „Ministerstvo projevilo mimořádnou necitlivost k potřebám pacientů, když v nedostatku léčiv na většině území shledává jen řešení obchodních podmínek jednotlivých dodávek,“ prohlásil Chudoba.

Ministr při představení novely řekl, že české léky patří k nejlevnějším v EU, i proto se stávají předmětem reexportů. V krátké době muselo ministerstvo třikrát omezit vývoz léků kvůli výpadkům na českém trhu. Problém podle ministra je v tom, že nynější zákony umožňují ministerstvu reagovat až na výpadky v prodeji léků. V platném zákoně také nejsou sankce pro firmy, které miliardové obchody s vývozy léků provádějí.

Lékárníci se v otevřeném dopise rovněž ohradili proti opakovaným tvrzením některých expertů, že za paralelní vývoz léčivých přípravků mohou provozovatelé lékáren, kteří mají zároveň povolení k distribuci léčiv.

„Nejsou to provozovatelé lékáren, kteří se podílejí na vývozu. Již podle současného znění ani nemohou být, protože zákon další distribuci léku, který byl dodán do lékárny, zakazuje,“ upozornil Chudoba. Vždy se podle něj tedy jedná o distributory, z nichž někteří také provozují lékárnu.

V současnosti se provozovatelé lékáren a distributoři v jedné osobě nemohou podle Chudoby podílet na reexportech způsobem, který by měl souvislost s provozem lékárny. „A pokud k tomu dojde, jde o porušení zákona, jež nelze přičítat na vrub poctivým provozovatelům lékáren,“ řekl.

-čtk-