Jaroslav Lux je dlouholetým zdravotnickým manažerem. Městskou nemocnici v Ostravě vyvedl ze ztráty do kladných čísel, negativně však reagovali někteří zaměstnanci. Foto: MNO

Ředitel Městské nemocnice Ostrava Jaroslav Lux rezignoval

Ředitel Městské nemocnice Ostrava (MNO) Jaroslav Lux rezignoval na funkci, v níž byl od února. Jeho rezignaci ještě musí schválit městská rada, bude ji řešit v pondělí. Vyplývá to z dnešního vyjádření ostravského magistrátu, který je zřizovatelem nemocnice. Lux informaci potvrdil s tím, že necítil podporu a rezignaci podal k 31. červenci. 

 

„Každý manažer, který jde do změn a má prozměnový potenciál, potřebuje získat podporu pro provádění těch změn jak mezi zaměstnanci, tak samozřejmě i u svého zřizovatele. Pokud se mu nepodaří tento prokoaliční potenciál získat, tak samozřejmě uvažuje, zda se má dál v té věci angažovat. Takže i tuto věc jsem zvážil a rozhodl jsem se, že z těchto důvodů podávám rezignaci,“ řekl Lux.

S působením Luxe ve funkci ředitele nebyla spokojena část zaměstnanců nemocnice, počátkem července poslali primátorovi města Tomáš Macurovi (ANO) petici s požadavkem na ředitelovo odvolání. Macura tehdy řekl, že vedení města kroky ředitele Luxe plně podporuje.

Odboráři, kteří byli pod peticí podepsáni, napsali, že Lux manažersky selhal například v oblasti poskytování péče, ekonomické, provozní, lidských zdrojů, PR a obecně stylu vedení. Primátorův náměstek Zbyněk Pražák (KDU-ČSL) ale uvedl, že v petici jde možná spíše o to, že se někteří lidé obávají o svá místa. Podle vedení města ředitel nastupoval jako krizový manažer. Město si v nemocnici nechalo udělat audit, jehož výsledky předalo policii, protože odhalil systematické porušování zákona o veřejných zakázkách a další nepravosti.

Lux řekl, že od počátku deklaroval změny, protože je dostal za úkol od zřizovatele. „Naše role byla v tom, že zacelujeme jakoby díry, ze kterých z nemocnice odtékaly finanční prostředky tolik potřebné pro její další rozvoj,“ řekl Lux. Efekt se podle něj projevil už v tom, že nemocnice dosáhla za první pololetí kladného hospodářského výsledku 29,13 milionu korun. Ve stejném období loňského roku to podle něj bylo jen 689.000 korun a v roce 2013 byla nemocnice dokonce více než 37 milionů korun ve ztrátě.

„Přišlo nám zvláštní, proč odboráři neustále protestují ve firmě, které se daří,“ řekl mluvčí nemocnice Jaroslav Baďura. Lux řekl, že mu od počátku připadalo, že nejde o řešení problémů, ale o to, aby on odešel. Uvedl, že zjistili, že za peticí i dalšími dokumenty stojí bývalý ředitel nemocnice, primář Tomáš Mrázek.

Mrázek dnes řekl, že dělal konečnou úpravu materiálů, které pocházely od redakční rady a pak odcházely k petičnímu výboru a odtud k zaměstnancům. Odmítl ale, že by usiloval o návrat na pozici ředitele. „Myslím si, že nemocnice po dnešním kroku pana ředitele, který je logickým vyústěním jeho pětiměsíčního působení, začne konečně normálně pracovat,“ řekl. Uvedl, že nikdy nechtěl usilovat ani o návrat do pozice náměstka pro léčebně preventivní péči. „A zvažuju, jestli vůbec v této firmě, která se zmítá takovými problémy, má cenu dál pracovat,“ řekl primář.

Mrázek vedl nemocnici před Luxem od loňského srpna, ale byl zvolen jen na půl roku. Nahradil tehdy Tomáše Nykla, jenž musel svou funkci opustit kvůli údajné korupční aféře spojené s lobbistou Martinem Dědicem.

O místo ředitele se ve výběrovém řízení ucházelo deset lidí, komise jednoznačně doporučila Luxe. Lux dříve stál v čele například ostravské fakultní nemocnice a před nástupem do MNO působil jako náměstek ředitele pro léčebnou péči v krajské nemocnici v Havířově na Karvinsku.

-čtk-