MUDr. Tomáš Kepák, vedoucí lékař transplantační jednotky brněnské kliniky, je českým zástupcem v projektu PanCareLife. Foto: PanCareLife/ZD

Jak snížit pozdní následky onkologické léčby u dětí? Lékaři v Brně hledají odpověď

Klinika dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno se zabývá v rámci projektu PanCareLife následky léčby onkologicky nemocných dětí. Více než 80 procent vyléčených pacientů totiž trpí následnými zdravotními problémy, řekla dnes novinářům mluvčí nemocnice Anna Mrázová. Cílem projektu je snížit výskyt těchto následků. Nejvážnější postižení je porucha sluchu a snížená plodnost. Právě na tyto poruchy se projekt zaměřuje.

 

Lékaři díky téměř sedmi milionům korun z Evropské unie a ministerstva školství prozkoumali přes 170 lidí, v dalších letech chtějí ještě minimálně dalších 200 pacientů získat, doplnil vedoucí lékař transplantační jednotky brněnské kliniky Tomáš Kepák.

Podle Mrázové klinika každý rok nově diagnostikuje 150 onkologicky nemocných pacientů. „V osmdesátých letech minulého století jsme byli rádi, že vůbec někteří pacienti přežili. Nyní je ale situace jiná. V současné době dokážeme vyléčit více než 80 procent dětských onkologických pacientů. Bohužel má ale mnoho z nich různé následky, a proto se nezaobíráme pouze jejich záchranou, ale také kvalitou života,“ uvedl přednosta Kliniky dětské onkologie Jaroslav Štěrba.

Do projektu se zapojilo 140 dětí a mladých lidí vyléčených z rakoviny, u nichž lékaři zkoumají poruchy sluchu a plodnosti a také se zabývají kvalitou jejich života. Zbylé děti jsou aktuálně nemocné a poznatky z projektu už jim mohou pomoci. Lékaři totiž pacienty léčí obecně nejúčinnějšími metodami, jako je chemoterapie a ozařování. „U někoho ale můžeme použít některou z těchto metod v menší míře, čímž se sice trochu sníží možnost vyléčení, ale také riziko velkých následků. Díky projektu můžeme zkoumat nádory i pacienty, abychom pak mohli na každého použít individuální léčbu,“ uvedl Kepák. Štěrba dodal, že léčba tak bude efektivnější a šetrnější pro každého pacienta.

Do projektu se zapojila i Alena s tříletým synem Adamem, kterému lékaři zjistili nádor na mozku. Před měsícem prodělal operaci a čeká ho chemoterapie a ozařování. „Právě u něj zvažujeme dávku ozařování. Víme, že mu dá vysokou šanci na vyléčení, ale zároveň znamená riziko snížení inteligence,“ doplnil Kepák. Alena je za projekt vděčná. „I kdyby nám to žádné poznatky a přilepšení nepřineslo, přijdou další rodiče, kterým to může pomoct. Nikomu nepřeju, aby zažíval to, co zažíváme my,“ dodala.

-čtk-