V Česku stále oblíbenější slovenský prezident si pro specializovaný zákrok na svém kyčelním kloubu vybral plzeňskou fakultní nemocnici. To je dobrá vizitka našeho zdravotnictví. Foto: FB prezentace Andreje Kisky

Slovenský prezident se podrobil operaci kyčelního kloubu ve FN Plzeň

Slovenský prezident Andrej Kiska podstoupil včera dopoledne ve Fakultní nemocnici v Plzni miniinvazivní artroskopickou operaci kyčelního kloubu. Operace proběhla standardním způsobem a nenastaly žádné komplikace. Prezident se cítí velice dobře, krátce po zákroku jej navštívila manželka a dvě malé děti. Novinářům to včera řekli osmatřicetiletý lékař Petr Zeman, který výkon vedl, a prezidentův mluvčí Roman Krpelan. 

 

Pokud nenastanou komplikace, měl by Kiska být propuštěn v sobotu. Dva až tři týdny by měl mít šetrnější režim s francouzskými holemi. Rekonvalescence většinou trvá šest týdnů, řekl Zeman. Pokud bude bez potíží, po šesti až osmi týdnech se může opět začít pomalu věnovat lehkému sportování. Podle Krpelana nemá Kiska v nejbližším týdnu plánované důležité státnické povinnosti, pokud bude třeba, bude se jim ale věnovat.

Prezident měl na kyčelním kloubu změny jako mají pacienti, kteří v mládí sportují. Věkem se stav kloubu zhoršuje. „Zatím to nebyl nález, který by byl indikovaný k výměně kloubu, ale kdyby se neošetřoval, tak by časem určitě k tomu došlo,“ řekl Zeman. Cílem operace bylo zbavit pacienta bolesti a pokud možno jej vrátit co nejdříve do běžné denní zátěže. Na kloubu měl kostní výčnělek, drobné změny na chrupavce, změny na vazivovém prstenci a chronický zánět, který vzniká v důsledku dráždění v kyčli, uvedl Zeman. Předoperační vyšetření absolvoval na Slovensku, po půlhodinové přípravě trvala samotná operace hodinu a čtvrt.

Ostrahu v nemocnici zajišťuje ochranná služba slovenského prezidenta ve spolupráci s českým útvarem pro ochranu ústavních činitelů. „Bezpečnostní opatření jsou standardní a nemají absolutně žádný dopad na pacienty ani na nemocniční personál. Podle mě si ničeho nevšiml ani jeden pacient, ani jeden lékař mimo oddělení,“ řekl ČTK Krpelan.

„Prezident dlouhodobě pociťoval bolest v oblasti kyčelního kloubu, proto podstoupil konzervativní formu léčby, která ale nepřinesla kýžený výsledek a bolesti přetrvávaly,“ uvedl Kiskův mluvčí. Slovenští lékaři doporučili dvaapadesátiletému Kiskovi operaci miniinvazivní technikou právě v Plzni, řekl Krpelan.

V Plzni se tomuto typu operací věnují lékaři téměř deset let. Ročně tým podle Zemana provede 70 až 100 operací, mezi pacienty jsou i špičkoví sportovci. Metodu přivezl v roce 2006 ze stáže v USA lékař Petr Nepraš, který byl dnes také v operačním týmu prezidenta. Plzeňská klinika je pro tuto metodu výukovým pracovištěm pro celou střední a východní Evropu. Na Slovensku se podobná operativa teprve začíná rozbíhat, uvedl Zeman, který také absolvoval dvě stáže v USA.

Potíže s kyčelním kloubem měl i Kiskův předchůdce v prezidentském úřadě Ivan Gašparovič. V roce 2011 se podrobil operaci výměny pravého kyčelního kloubu.
-čtk-