Apo-Fluoxetine je určen k omezení depresivních stavů nebo ke snížení záchvatovitého přejídání a vyprazdňování u mentální bulimie. Společnost Apotex Europe stahuje z trhu šest šarží kvůli závadě v jakosti a u dvou šarží jako preventivní opatření.

Výrobce stahuje z trhu šest šarží antidepresiva Apo-Fluoxetine

Farmaceutická společnost Apotex Europe stahuje z trhu šest šarží antidepresiva Apo-Fluoxetine. Důvodem jsou závady v jakosti a u dvou šarží preventivní opatření. Stahování se týká i pacientů. Pokud přípravek užívají, měli by co nejdřív navštívit svého lékaře, aby jim předepsal náhradní lék. Na webu to včera oznámil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

 

„V žádném případě neukončujte samovolně léčbu bez rady lékaře, váš zdravotní stav by se kvůli náhlému vysazení léčby mohl zhoršit,“ varoval SÚKL. Uvedl také, že přijímá hlášení o jakýchkoli nežádoucích účincích při užívání tohoto léku. Žádná taková hlášení ale zatím úřad nemá.

Apo-Fluoxetine je určen k omezení depresivních stavů nebo ke snížení záchvatovitého přejídání a vyprazdňování u mentální bulimie. Lékaři ho mohou předepsat také pacientům s obsedantně-kompulzivní poruchou, kteří nepříjemné myšlenky opakovaně zahánějí nějakou činností, například se pořád myjí, protože mají strach z bakterií.

Kvůli závadě v jakosti se z trhu stahuje Apo-Fluoxetine POR CPS DUR v balení po sto tobolkách z výrobních šarží ME5656, MF6886 a KP0557 a v balení po 30 tobolkách ze šarže KP0556. Závadou v jakosti je podle SÚKL nečistota, která neodpovídá registrační dokumentaci léku. Preventivní stahování se týká třicetitobolkového balení ze šarže KX5684 a stotobolkového ze šarže KX5685.

Lidé, kteří si u lékaře zajistí náhradu, by měli otevřená i neotevřená balení stahovaného léku vrátit do lékárny. Nejlépe tam, kde si ho původně vyzvedli. Lékárna jim má vrátit peníze za případný doplatek. „Pokud vám lékárna nebude chtít vrátit peníze nebo pokud se objeví jakékoli jiné komplikace, kontaktujte držitele rozhodnutí o registraci,“ uvedl SÚKL. Tím je za Apotex Jiří Franc na e-mailové adrese [email protected] nebo na telefonním čísle 234 705 723.

-čtk-