Současné prodeje AbbVie jsou ze dvou třetin zajišťovány lékem Humira (adalimumab), Nicméně Humira brzy ztratí patentovou ochranu a očekává se, že se na trhu objeví biosimilars. Foto: archiv

AbbVie kupuje Pharmacyclics za 21 miliard dolarů

V polovině minulého týdne oznámila společnost AbbVie, že odsouhlasila nákup předního výrobce onkologických léčiv, firmy Pharmacyclics, za 21 miliard dolarů. Jde o jeden z nejvýznamnějších obchodů v rámci farmaceutického průmyslu za několik let. Přitom ještě před několika týdny byla za hlavního favorita nákupu považována společnost Johnson & Johnson.

 

Obchod mezi AbbVie a Pharmacycklics bude významným milníkem v historii společnosti Pharmacyclics. Z dohody vyplývá, že AbbVie zaplatí za jednu akcii více než 261 dolarů. Nákup vypořádá zčásti v hotovosti a z části ve formě akcií. Nákupní cena je tak 13 % nad středeční uzavírací cenou na burze.

Californská společnost Pharmacyclics se soustředí na vývoj léků proti rakovině. Jejím nejvýznamnějším produktem je lék s názvem Imbruvica (účinná látka ibrutinib), který se používá na léčbu některých druhů rakoviny krve. Měsíční léčba může stát až 9 tisíc dolarů, někdy i více. Obrat společnosti Pharmacyclics dosáhl v roce 2014 730 milionů dolarů, zatímco ještě rok předtím jen 260 milionů.

Akvizice je také obrovskou výhoru pro výkonného ředitele společnosti Pharmacyclics Roberta Duggana, který neměl s farmaceutickým průmyslem žádné zkušenosti, když v roce 2008 společnost přebíral. V té době se jedna akcie Pharmacyclics obchodovala za cenu nižší než 1 dolar. Minulou středu bylo možno akcii téže společnosti pořídit za více než 230 dolarů. Dugganův podíl ve Pharmacyclics má v současnosti cenu 3,2 miliardy dolarů.

Robert Duggan se stal investorem společnosti Pharmacyclics již v roce 2004, protože jeho syn onemocněl tumorem mozku. V té době společnost vyvíjela lék na tento typ rakoviny. Lék však nebyl schválen příslušným úřadem. Většina vedení firmy odstoupila. Společnost poté odsouhlasila, že firmu převezme právě Duggan a lidé, které si vybral do týmu.

Robert Duggan chtěl nejprve oživit výzkum léku na rakovinu mozku, ale společnost se nakonec soustředila na klinické testy léků, které vyvinula předtím. Tak se zrodil lék Imbruvica, který byl schválen v roce 2013. Imbruvica se používá na léčbu chronické leukémie a dalších méně rozšířených druhů rakoviny krve. Obrat jen z prodeje léku Imbruvica dosáhl v roce 2014 více než 500 milionů dolarů, z čehož celých 492 milionů jen ve Spojených státech. Robert Duggan předpověděl, že letos by to měly být jen v USA více než 1 miliarda dolarů. Někteří analytici předpovídají, že obrat z Imbruvicy by mohl časem dosahovat až 3 miliard dolarů ročně.

Nákup Pharmacyclics společností AbbVie je teprve první od doby, kdy AbbVie zrušila nákup irského výrobce léků, společnosti Shire. AbbVie cítí potřebu diverzifikovat svou výrobu, protože její současné prodeje jsou ze dvou třetin zajišťovány lékem Humira (adalimumab), který se používá k léčbě různých autoimunitních onemocnění a je v tomto ohledu nejprodávanějším lékem na světě. Nicméně Humira brzy ztratí patentovou ochranu a očekává se, že se na trhu objeví biosimilars.

AbbVie není v současné době silná v nabídce léků proti rakovině, a tak se snaží tuto situaci zlepšovat. Aktuálně vyvíjí lék s názvem ABT-199, který by se dal používat k léčbě některých typu rakoviny krve, podobně jako Imbruvica. Je tedy pravděpodobné, že se oba léky budou používat současně.

Společnost Johnson & Johnson se spolu s Pharmacyclics podílela na vývoji Imbruvicy a také na jejím marketingu jak ve Spojených státech, tak ve světě. Johnson & Johnson vydalo prohlášení, v němž stojí: „Těšíme se na pokračování spolupráce s týmem odborníků společnosti AbbVie na dalším vývoji v této významné oblasti zdravotnictví.“

-usi-, -of-

Článek vyšel na našem sesterském webu Ekonomický deník