„Očkování zachraňuje životy,“ píše se na obrázku sdíleném provakcinačními weby. Americký úřad CDC jejich počet exaktně spočítal. Foto: Flickr

Američané si spočítali: Dvacet let očkovacího programu zachránilo 732 000 životů

Vakcinace dětí ve Spojených státech v letech 1994 až 2013 zabránila 732 00 předčasným úmrtím, došla k tomu zpráva CDC (Centers for Disease and Prevention), uveřejněná v dubnu letošního roku. Na ní pak navázala novější zpráva CDC ze srpna, která se detailněji podívala na proočkovanost u jednotlivých vakcín. Kromě zachráněných životů se předešlo odhadem 322 miliónům onemocnění a 21 miliónům hospitalizací, což všechno dohromady ušetřilo zdravotnické náklady ve výši 1,38 biliónu amerických dolarů (33,12 biliónů korun, rozpočet České republiky na zhruba 27 let). „Někdy zapomínáme, kolika nemocem jsme předešli,“ poznamenává pro New York Times Amanda Cohnová, pediatrička ze CDC. (Tato zpráva byla opravena a doplněna 21. 9. 2015, na základě relevantního upozornění našeho čtenáře).

 

Podle agentury bylo vloni v UISA očkováno 90 procent dětí mladších tří let proti obrně, spalničkám, příušnicím, zarděnkám, žloutence typu B a planým neštovicím. Avšak méně než 90 procent dostalo tzv. DTaP vakcínu (záškrt, tetanus, černý kašel) a také vakcíny proti dalším původcům a nemocem – Haemophilu influenzae typu B, pneumokoku, viru hepatitidy A a rotaviru.

Zhruba 71 procent dětí podstoupilo opakované očkování kombinovanou vakcínou, včetně DTaP (minimálně 4 dávky), polio – obrna (min. 3 dávky), MMR – spalničky, příušnice a zarděnky (min. 1 dávka), Haempohilus inluenzae typu B (min. tři nebo 4 dávky), hepatitida B (min. 3 dávky), neštovice (min 1) a pneumokoku (min 4 dávky).

Pouze 0,7 procenta amerických dětí nebylo vůbec očkováno.

Míra pročkovanosti se u různých typů vakcíny liší i geograficky. Například u DTaP vakcíny od 93 procent u dětí z Maine do 73 procent u dětí z Wyomingu.

Obecně je zaznamenána menší proočkovanost u afroamerických dětí v porovnání s dětmi bělochů (nehispánského původu), což se vysvětluje vyšší mírou chudoby. Například o 14 procent méně dětí žijících pod hranicí chudoby bylo očkováno proti rotaviru v porovnání s dětmi, které žijí nad touto hranicí.

„Skutečně pozitivní zprávou je, že i když jsme slyšeli mnoho o odmítání očkování, většina rodičů se rozhodla pro ochranu svých dětí. Je působivé, že tolik rodičů dává očkovat děti včas. Rodiče, poskytovatelé zdravotní péče i vláda pracovali na tomto výsledku společně,“ pochvaluje si dr. Cohnová.

V Česku během dvaceti let očkování mohlo být zachráněno až 10 tisíc životů. Dá se to dovodit z údajů, které ve sněmovně zmínil předseda zdravotního výboru Rostislav Vyzula (ANO). S odvoláním na údaje odborníků uvedl, že očkování zabrání ročně 500 úmrtím a 150.000 onemocněním.

-cik-