"Výuka u nás hodně stojí na entusiasmu pedagogů a v některých oborech už je velmi obtížné sehnat učitele, protože jim to prostě nestojí za to," říká děkan 1. LF Aleksi Šedo.

Počty odcházejících mladých lékařů do ciziny se pět let nezvyšují

Počty lékařů odcházejících do zahraničí do roka od promoce se posledních pět let nezvyšují a drží se do deseti procent z celkového počtu absolventů. Zájem o ně, stejně jako o studium na českých i slovenských lékařských fakultách, je ze všech zemí EU. Svědčí to o tom, že kvalita studia je špičková, uvedli dnes děkani na sjezdu lékařských fakult v Plzni. Problémem příštích let ale může být podle nich nedostatek pedagogů. Jejich platy jsou podle děkanů dramaticky podhodnocené, což se týká všech kategorií od asistentů po profesory.

 

„Hodnocení učitelů na lékařských fakultách by mělo být v relaci k dalším profesím v republice. Když asistent na vysoké škole, tedy na nejnižší pedagogické hodnosti, má pracovat za 18.000 korun hrubého, tak je to k vážnému zamyšlení,“ řekl ČTK děkan 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo. Ti, kteří učí na lékařských fakultách, jsou podle něj lidé s velkým potenciálem a řada z nich pracuje na vědeckých projektech a mají částečné úvazky v klinických oborech.

Největším problémem je dlouhodobě se snižující rozpočet fakult, který se odvíjí od dotací státu na studenty. „Výuka u nás hodně stojí na entusiasmu pedagogů a v některých oborech už je velmi obtížné sehnat učitele, protože jim to prostě nestojí za to,“ řekl Šedo. Některé předměty v medicíně podle něj učí řada lidí, kteří nemají žádnou klinickou praxi.

Nástupní plat mladého lékaře v Německu je zhruba čtyřnásobný proti ČR, kde je 20.000 až 25.000 korun měsíčně. Nejvíce absolventů odchází do právě do Německa, ale podle děkanů jdou do všech zemí EU, což dokazuje vysokou kvalitu českého vzdělávacího systému.

„Peníze jsou sice základem všeho, ale lidi lze lákat i tím, že dělají práci, která je nesmírně zajímá,“ řekl děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni Boris Kreuzberg. Proto ze špičkových pracovišť, jako jsou fakultní nemocnice s novými vědeckými centery, odchází podstatně méně lékařů než z menších nemocnic.

Plzeňská fakulta má pětinu zahraničních studentů, tedy 400. „Posledních čtyři pět let roste počet studentů z Bavorska a Saska, jichž je 70 až 80,“ řekl Kreuzberg. Pro fakulty to kromě zdroje doplňkových příjmů znamená prestiž. Cizince si fakulty vybírají velmi pečlivě a jsou to ti nejlepší. Nastavují tak vysokou laťku českým studentům. Na pražské fakultě je podle Šeda do 30 procent zahraničních studentů, nejvíce z Británie, dále z Izraele a pak napříč zeměmi EU. Vinou toho, že se financování lékařských fakult rok od roku zhoršuje, rozšiřují se díky příjmům z cizinců možnosti pro české studenty, řekl Šedo.

„Nejde jen o peníze. Naše vláda podporuje návraty lékařů na Slovensko 10.000 a 50.000 eury. Motivací je ale vrátit se do zdravého prostředí pro lékaře i pacienty,“ řekl děkan Lékařské fakulty Univerzity Komenského z Bratislavy Juraj Šteňo. Na jeho fakultě je z více než 3000 studentů 900, kteří se učí v angličtině. Na Slovensku počet odcházejících absolventů klesl díky tomu, že se lékařům zvýšily platy.

-čtk-