Krystalky cholesterolu, látky, kterou náš organismus nezbytně potřebuje a přitom nás zároveň její nadbytek ohrožuje. Foto: Wikimedia

Nahradí jednoho dne vakcína proti cholesterolu tak účinné léky jako jsou statiny?

Vakcíny prý sníží vysoké hladiny cholesterolu lépe než v současnosti nejpoužívanější hypolipidemika takzvané statiny. A budou zřejmě i levnější, než denně užívané tablety. Tvrdí to alespoň vědci z univerzity v Novém Mexiku ve své studii, publikované v odborném časopise Vaccine. Očkovací látky zatím testují na myších a opicích, ale výsledky se zdají být impozantní: snížení „špatného“ cholesterolu o 55 procent v porovnání s 30procentním snížením při užití statinů. Při kombinaci obou se účinnost statinů zvyšuje o dalších 40 procent. Autoři věří, že se brzy posunou ke klinickému hodnocení u lidí. A nemluví do větru, stejnou metodu vývoje totiž tento tým použil při vytvoření úspěšné HPV vakcíny (proti lidskému papiloma viru).

 

V Česku je léčen statiny více než milion nemocných, tedy každý desátý. Tyto léky mají prokázanou vysokou klinickou účinnost, ale jejich podávání může být spojeno i se závažnými nežádoucími účinky jako jsou svalové křeče. V Británii uvádějí, že podle doporučení tamní národní zdravotní služby by mělo statiny užívat 40 procent dospělých, což ročně zabrání 50 tisícům úmrtí na mozkovou mrtvici a srdeční infarkt.

„Jednou z nejvíce vzrušujících věcí o této vakcíně je, že se zdá účinnější než samotné statiny,“ řekl deníku Telegraph jeden z autorů studie dr. Bryce Chackerian z univerzity v Novém Mexiku. „Statiny jsou stále ještě nejčastěji předepisovanými léky na cholesterol. Ačkoliv jsou účinné u většiny lidí, mají vedlejší účinky a nefungují u každého. Výsledky naší vakcíny jsou velmi pozoruhodné a zdá se, že by mohly být mocnou novou léčbou proti vysokému cholesterolu,“ dodává jeho kolega spoluautor dr. Alan Remaley  z  Heart, Lung and Blood Institute, National Institutes of Health.

Cholesterol je látkou potřebnou při vytváření vitaminu D, hormonů i žlučových kyselin důležitých pro trávení. Vysoká hladina cholesterolu ovšem vede ke zvýšenému riziku vzniku srdečně cévních onemocnění a smrti. Cholesterol se v organismu objevuje v různých podobách. Vysokodenzitní lipoprotein –  HDL– tvoří shluky, z nichž se uvolňuje do jater „hodný“ HDL cholesterol, jeho hladiny nám ukazují, jak se dokáže organismus zbavit nadbytečného cholesterolu. Naopak nízkodenzitní lipoprotein –  LDL – vzniká v játrech a zvýšená hladina LDL cholesterolu způsobuje ukládání cholesterolu v cévách a vytváření sklerotických plátů. Tím se zužuje průtok krve. To všechno celkem zná díky osvětě i širší veřejnost. Méně se už ví, že byla celkem nedávno, v roce 2003, objevena důležitá bílkovina v metabolizmu LDL cholesterolu, která se docela složitě jmenuje, a to proprotein konvertáza subtilisin/kexin typu 9, známější pod zkratkou PCSK9.  Má zásadní význam v procesu degradace LDL receptoru. Inhibice, čili potlačení PCSK9 je zcela nový způsob, jak zkrotit zvýšené koncentrace LDL cholesterolu. A právě sem míří vakcína.

Účinek vakcín je obecně založen na vpravení částic podobných viru, které vyvolají imunitní odpověď, nemají v sobě genetický materiál a nejsou infekční. Protein PCSK9 se těmto částicím podobá, pokud jej tělo rozpozná jako cizorodý. Na tomto principu vznikla i HPV vakcína.

Tým věří, že podobný přístup by mohl být znovu použit u dalších vakcín u celé řady dalších nemocí.

-cik-