Ladislav Dušek pracuje na tom, aby se z ÚZIS stala moderní instituce, která nebude zdravotníky a poskytovatele péče zahrnovat tunami zbytečných lejster. Foto: koláž ZD

Během několika měsíců ÚZIS spustí portál se zdravotními ukazateli v regionech

Ústav zdravotnických informací a statistiky prochází velkými změnami. Místo rozesílání desítek tisíců výkazů a sběru nepříliš kvalitních informací se nyní soustřeďuje na restrukturalizaci týkající se Národního zdravotnického informačního systému, projekt DRG Restart a také na nově pojatá statistická zjišťování a služby. Už brzy si tak na novém webu budou moci jednotlivé regiony prohlédnout ukazatele zdraví, například výskyt rakoviny nebo cukrovky, a dozvědět se, jak jsou na tom ve srovnání se zbytkem republiky.

 

„ÚZIS už nebude, co býval, zásadně ho restrukturalizujeme. Vedle základních aktivit, které jsou dány ze zákona, tam je nově produkce něčeho, čemu se moderně říká ukazatele zdraví pro regiony tak, aby data sbíraná na centrále skutečně ožívala v jednotlivých regionech, a to třeba včetně zdravotních komplikací, které mohou být souvislost s životním prostředím. Dále to jsou indikátory kvality péče, na což se dost v České republice zapomínalo. Systémovou agendu pro generování indikátorů úplně zavedenou nemáme. Pacienta přitom zajímá především to, jak kvalitně bude léčen a vyléčen a jestli má riziko návratu onemocnění. Až potom, je-li to velmi uvědomělý pacient, ho zajímají další věci včetně těch ekonomických. Zaměříme se proto v příštím roce na to, abychom generovali indikátory kvality péče srozumitelné pro celou populaci,“ vysvětluje Ladislav Dušek, ředitel ÚZIS.

Aby ale bylo data možné získat, potřebuje ústav legislativní oporu a zákonné zmocnění. To by měl získat díky novele zákona 372/2011 o zdravotních službách, kterou projednal a odsouhlasil sněmovní zdravotnický výbor na začátku listopadu.

„Novela by měla pomoci odpovídat na otázky, které dnes a denně dostávám a na které neznám odpověď,“ podotýká docent Dušek. Mezi tyto otázky patří např. to, kolik máme v Česku zaměstnaných zdravotnických profesionálů, zda máme dostatečné kapacity lékařů i nelékařů v regionech a zda lidé ze zdravotnictví neodcházejí mimo svůj obor. Právě na to se přitom ÚZIS ptaly při zasedání pracovní skupiny řešící vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků odbory, na jejichž žádost pak ústav provedl průzkum po nemocnicích. Výsledky však byly nevalné – z celkového počtu 276 oslovených poskytovatelů péče jich odpovědělo 139, údaje byly navíc často zavádějící.

„V Pardubickém a Karlovarském kraji nám z nemocnic nepředali žádná data. Co se týče systemizace, některé nemocnice buď nechtěly, nebo z nějakého jiného důvodu systemizaci neuvedly. Někde nám zase uváděli čísla nižší, než byla realita. Podle čísel v zařízeních, kde byla systemizace vyšší než skutečnost, to vypadá, že by tam chybělo 2225 nelékařů. Kdybychom ale započítali i ty, kdo neuvedli nic nebo kde byla systemizace nižší, tak bych vám tady sdělila, že máme nelékařů dokonce víc, než potřebujeme. Neumíme tedy pomoci odpovědět na otázku, jestli máme dostatek nelékařů nebo ne,“ uvedla na listopadovém semináři ke vzdělávání zdravotníků Markéta Bartůňková z ÚZIS.

Místo dojmologie fakta

To by se s platností novely mělo změny. „Pak vám budeme schopni v reálném čase odpovídat na otázky, kolik máme sester a jakou kapacitu budeme potřebovat v budoucím období. Nebudeme to odhadovat z nějakých papírových výkazů, kde kvalita údajů byla plus minus a agenda v podstatě neexistovala a dodnes neexistuje,“ slibuje Ladislav Dušek. „Neexistence exaktních dat vyvolává, že se sejdou dva lidé u jednoho stolu a každý má nějaký dojem – někomu se zdá, že něčeho je hodně, někomu, že je toho málo. ÚZIS by tu měl být od toho, aby do debaty hodil objektivní obrázek a diskuze se ubírala směrem, kterým potřebují pacienti, a ne dojmologií,“ dodává.

Se schválením novely zmiňovaného zákona by tak mělo být možné získat data pojišťoven, která byla dosud nedostupná. Měl by také začít fungovat registr zdravotnických profesionálů a poskytovatelů zdravotních služeb. Díky agendě poskytovatelů zdravotních služeb by si např. každý občan měl být schopen nalézt v místě svého bydliště mapu, kde jsou registrovaní poskytovatelé, jaké služby poskytují a jaký objem péče.

Přijetí změny by znamenalo také další snížení administrativní zátěže. Její první kolo sice už proběhlo – Ladislav Dušek nechal před rokem snížit počet výkazů ze 70 tisíc na polovinu, stále tu ale je prostor pro další zeštíhlování. „Velkým vítězstvím je list o prohlídce zemřelých, který byl v papírové podobě vytvořen tak, že ho například záchranka v terénu nebyla schopná vyplnit. List v novém hávu bude startovat v roce 2016,“ dodává docent Dušek.

Od příštího roku by pak chtěl ÚZIS začít poskytovat novou on-line službu. Za dva až tři měsíce chce naostro spustit portál, kde bude možné nalézt kolem čtyř až pěti set ukazatelů zdraví spolu s tabulkami, mapkami a grafy. „Protože jsou tam ale ukazatele napříč medicínou, musíme to ještě prohnat přes odborné oponentní řízení, abychom nezveřejňovali nějaké nesmysly. Upozorňuji, že to bude pro každý region ČR, takže si každý bude moci vyvíjet své vlastní statistiky a srovnávat se s celkem. A to je jen úplný začátek – až dostaneme k dispozici k analýze data pojišťoven, může být parametrů několik tisíc,“ uzavírá Ladislav Dušek.

Regionální zpravodajství NZIS bude do čtvrt roku dostupné on-line. Zdroj: ÚZIS
Regionální zpravodajství NZIS bude do čtvrt roku dostupné on-line. Zdroj: ÚZIS

-mk-