Dnešní Otázky Václava Moravce byly jakousi selankou, kde se každé téma trošku nakouslo, abychom se dozvěděli, co už víme. Obrázek šťastné země úsměvů s dokonale fungujícím zdravotnictvím. Foto: OVM, Česká televize

Příští rok se Němeček zaměří na dostupnost péče v menších obcích

„V této zemi zvítězil byznys a to není dobře“ byla základní mantra Soni Markové, poslankyně KSČM v dnešních Otázkách Václava Moravce (OVM) České televize. Spolu s ní se v pohodové a ničím překvapivé diskusi na diváky usmíval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který pochválil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) za ušetření dvou miliard korun díky revizím cen léků a poukázal na nejnovější studii OECD, v níž Česko uteklo v délce dožití ostatním postkomunistickým zemím. „Efektivita zdravotnictví je obrovská, ale dlouhodobě neudržitelná, protože jde na úkor platů zdravotníků,“ prohlásil v OVM ministr Němeček. Dalším aktérem debaty, byť v nepřítomnosti, se tak stal ministr Andrej Babiš (ANO).  Jak komunistická poslankyně, tak sociálně demokratický ministr mu vzkázali, že české zdravotnictví potřebuje více peněz. Komunisté připravili vlastní návrh na automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce, chtějí ho předložit v lednu, oznámila Marková.

 

Ministr Němeček návrh komunistů ještě neviděl a nechce se k proto k němu vyjadřovat. Připouští, že automatická valorizace plateb za státní pojištěnce je jedním („z mála“) nesplněných bodů programového prohlášení vlády, ale problém má s koaličním partnerem, který se brání, aby stát posílal další peníze do zdravotnictví.

Praktici mají pobídky, lékárníci schytali kritiku

Marková i Němeček označili za jeden z hlavních témat příštího roku zajištění dostupnosti zdravotní péče v menších obcích. Shodli se i na ocenění projektu VZP, která se snaží finančně motivovat lékaře v méně atraktivních lokalitách – pokud se tam neobsadí místo praktika několikrát za sebou, nastaví pojišťovna až dvojnásobnou platbu. „Je to krok správným směrem, nemůže to ale zůstat jenom na pojišťovně, stát je odpovědný za dostupnost péče… Praktičtí lékaři odmítají sloužit pohotovosti a všechno nechávají na lékařích z nemocnic, neordinují o víkendech a v pozdějších hodinách a nutí lidi do pohotovostí. Je to třeba upravit zákonem, nelze to nechat na dobrovolnosti,“ míní Soňa Marková. „Nevěřím na represi, proto jsme dali pozitivní pobídky do úhradové vyhlášky – bonus za ordinaci odpoledne a za zapojení praktika do pohotovosti organizované kraji. Spolupracujeme přitom s kraji a se Svazem měst a obcí,“ opáčil ministr. Rád by podobný postup vyzkoušel i u lékáren.

„Lékáren máme dost ve velkých městech, ale na venkově již chybí. Nevidím snahu lékárnické komory či Grémia majitelů lékáren, aby se do malých obcí dostaly třeba výdejny. Po pracovní době a v sobotu a neděli je zavřeno, chybí pohotovosti, chybí snaha lékárníků, aby to nebyl jenom byznys,“ opřela se komunistická poslankyně do lékárníků s tím, že KSČM má ve svém programu zákon nejen o neziskových nemocnicích, ale i lékárnách. „Jednáme s lékárníky, říkám jim, aby přišli s konceptem, jak pomoci malým lékárnám. Zatím jsem se žádného návrhu nedočkal, ale myslím, že to nemusíme dělat zákonem,“ uvedl ministr Němeček.

SÚKL budiž pochválen a „stop“ reexportům

„Ve zdravotnictví obchodujeme. Pacient je klient a péče služby. Celá filosofie je špatně,“ rozohnila se poslankyně Marková, když popisovala, jak byznys ovládl české zdravotnictví. Moderátor se v souvislosti s „byznysem nemocí“ snažil pozornost obrátit na farmaceutické firmy.  „Když máte vážnou nemoc, tak to bez léků nejde. Nejsme výjimkou v tom, že farmaceutické firmy jsou významní hráči, kteří se snaží dělat byznys. V jiných zemích je tlak silnější. U nás se zmenšil, výdaje na léky významněji nerostou několik let, léky jsou jedny z nejlevnějších v Evropě, marže a prostor pro byznys  býval větší. Tady velkou práci udělal SÚKL,“ zdůraznil Svatopluk Němeček s tím, že SÚKL ušetřil v poslední době díky revizím cen léků až dvě miliardy korun. „V důsledku revizí se snižují ceny ale i úhrady léků, a rozdíly zaplatí pacient,“ obává se komunistická poslankyně (pro toto tvrzení ale neuvedla konkrétní argument, že tomu tak skutečně je).

Podle Soni Markové nám chybí opatření proti reexportu léků, kvůli kterému ročně zmizí ze země léky za pět miliard korun a také pravidla, která by bránila v podplácení lékařů, aby předepisovali určité léky. Míní, že etické kodexy firem nejsou dostatečné. Zákon, upravující reexport se podle ministra nachází na konci vnějšího připomínkového řízení. Upozornil, že když se stát snaží upravit tuto oblast, naráží na kritiku Bruselu kvůli kladení překážek volnému pohybu zboží v rámci EU. „Ne každý reexport znamená problém pro ČR. Pokud se nedotýká pacientů, pak z hlediska evropského práva nezasahujeme. Chceme chránit české pacienty a zajistit jim léky a to ten návrh zákona zajišťuje,“ prohlásil šéf rezortu. „Novelou nedojde k poklesu objemů reexportu, ale dotkne se přípravků, které by mohly chybět českým pacientům. Nemůžeme kvůli volnému pohybu zboží reexporty zakázat,“ dodal.

Soňa Marková kritizovala Andreje Babiše za zákon, jimž se účty zdravotních pojišťoven převádějí pod Českou národní banku (psali jsme zde). „Bez zákonů to nepůjde, ale nesmí to být zákony, které budou pojišťovnám škodit. Bude to změna, která nevíme k čemu bude dobrá, ale určitě bude k neprospěchu zdravotnictví . Budou to miliardy,“ uvedla v dnešních OVM.

S ministrem zdravotnictví se pak shodli na tom, že zrušením poplatků nedošlo k „žádnému tragickému nárůstu“ zdravotní péče a přivítali proplácení prvních tří dnů nemoci.

-cik-