Sedmiletý Renata se zapojil do charitativní kampaně „Holohlaví andělé“ (Bald Angles), která sbírá peníze na pomoc dětem, které potřebují pomoc speciálního centra pro léčbu postižení končetin. Hlavu mu oholili podruhé (poprvé z léčebných důvodů) a tentokráte se přidala i jeho maminka. Cílem bylo vytvořit světový rekord, který se zapsal do Guinnessovy knihy, a to oholením 400 hlav během jedné hodiny. Vysbíralo se 100 tisíc dolarů. Foto: The Angel Project - NZ

Zvláštní operace: kvůli rakovině chlapci zkrátili nohu a přišili jí obráceně (video)

U chlapce ze severu Nového Zélandu, oblasti zvané Zátoka ostrovů (Bay of Islands) objevili lékaři zhoubný nádor kostí, kvůli němuž musel podstoupit náročnou operaci. Dnes může znovu běhat, i když s novou protézou, kterou ovládá originálním způsobem, totiž tam, kde běžný člověk má koleno, on má patu. I když už byl operován předloni, jeho příběh nyní o vánocích připomněly místní noviny The New Zealand Herald. Jednoduše proto, že se chlapci dobře vede a s odstupem je možné říci, že se operace podařila.

 

Tatínek Renata Tane, maminka Ripeka Taneová a jejich syn Renata Muunu-Te Tane v březnu 2014, bezprostředně po operaci. Foto: Dean Purcell
Tatínek Renata Tane, maminka Ripeka Taneová a jejich syn Renata Muunu-Te Tane v březnu 2014, bezprostředně po operaci. Foto: Dean Purcell
Jak se to dělá? Rotační plastika
Jak se to dělá? Rotační plastika

Sedmiletý chlapec s křestním jménem, které je u nás dívčí, Renata a příjmením Muunu-Te Tane, trpí Ewingovým sarkomem, což je vzácné onemocnění, postihující jedno až dvě děti ze 100 000. Nádor se nacházel na jeho levé stehenní kosti zrovna nad kolenem. Absolvoval chemoterapii a odstranění napadené kosti, včetně kolenního kloubu.

Následoval zákrok, který se nazývá rotační plastika, při níž se kolenní kloub nahrazuje kloubem hlezenním, lidově zvaným kotník (může se také nahrazovat oblast kyčelního kloubu kolenním kloubem, ale to je jiný případ). Dolní část nohy se otočí a připojí ke „zbytku“ horní části. Důležitým předpokladem je zachování cévního zásobování a velkých nervových vláken – ta jsou nejprve svinuta a pak vložena zpět do zachovalé tkáně. Otočením o 180 stupňů může hlezenní kloub posloužit jako kolenní kloub a plynule „zapadnout“ do protézy, která nahradí chybějící „dolní“ část nohy. Protéza se tak pacientovi ovládá lépe, než když by byla provedena klasická amputace nad kolenem. Operace je to zvláštní, ale nikoliv zcela neobvyklá. Najdeme ji i v české odborné chirurgické literatuře a například v edukativním videu z Mayo Clinic (na konci tohoto článku).

Renata nyní může chodit, poskakovat a používat speciální protézu. Dosud se neobjevily známky návratu rakoviny a chlapec je plný energie.

„Daří se mu opravdu dobře,“ říká jeho maminka Ripeka Taneová, která je nyní těhotná a doma má ještě další dvě dcerky ve věku 5 a 2 roky.

„Naučil se plavat a teď zrovna si hraje na hřišti s ostatními dětmi. Je velmi těžké ho odtrhnout od jakékoliv aktivity. Má rád fotbal a hokej. Jeho kamarádi ho nikdy kvůli ničemu neopustí. Nic ho nevrátí zpátky,“ uvedla maminka pro Herald s tím, že protéza funguje velmi dobře. „Používá jí pořád, až tak, že palec na protéze se utrhnul. Chvíli chodil bez palce,“ směje se paní Taneová.

-cik-

 

 

 

Podívejte se na video ze světové proslulé Mayo Clinic, kde je vysvětlen princip rotační plastiky a zkušenosti dívky Shanny, která s protézou cvičí, běhá, plave…