Miroslav Nenutil je od října 2008 sociálnědemokratický senátor za obvod č. 3 - Cheb Foto: ÚSTRCR

Senát by mohl antikuřácký zákon vrátit sněmovně, varuje senátor Nenutil

Mimořádně špatně napsaný zákon. Takové ohlasy sklidil ve velkém množství na poslaneckých výborech návrh tzv. antikuřáckého zákona. Senátor a spolustraník předkladatele ministra zdravotnictví Miroslav Nenutil (ČSSD) dokonce na ústavně právním výboru Poslanecké sněmovny upozornil, že hrozí, že ústavně právní výbor Senátu zákon sněmovně vrátí.

 

Nenutil na schůzi ústavně právního výboru varoval zejména před tím, aby obce a města získaly kompetenci zakázat kouření na veřejně přístupných akcích. „Kolegy z Poslanecké sněmovny jsem jen upozornil, že pokud nebude tímto zákonem zaručeno jeho vymáhání  a nebude-li jím navozován stav právní nejistoty, lze předpokládat, že Ústavně-právní výbor Senátu doporučí návrh zákona vrátit,“ řekl Nenutil České justici.

Před touto částí návrhu zákona varoval i Svaz měst a obcí. Ve svém stanovisku Svaz uvedl, že restrikce by se v praxi nedaly kontrolovat a dodržovat a to zejména v obcích, které nemají obecní policii. „Přestože jsem kuřák i občasný konzument alkoholu, v podstatě se zákonem souhlasím; ale tak nedobře napsaný návrh zákona jsem už dlouho neviděl,“ varuje Nenutil.

Ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny sice přijal pozměňovací návrh, podle kterého by obce pravomoce vydávat „antikuřácké“ vyhlášky neměly, otázkou ale zůstává, v jaké podobě návrh zákona projde ve druhém čtení na plénu sněmovny. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček opakovaně avizoval, že zákon by se měl přijmout v co nejtvrdší podobě vůči konzumentům tabáku a alkoholu.

Podle vládního návrhu by mělo být kouření zakázáno ve všech restauracích a kulturních zařízeních. Kromě toho ale takzvaný protikuřácký zákon počítá s tím, že omezí i prodej alkoholu tak, aby se k němu hůře mohli dostat děti a mladiství. Restaurace by kromě toho měly nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo.

(epa)

Článek vyšel na našem sesterském webu Česká justice.