Podle prezidenta stomatologické komory Pavla Chrze (vlevo) nejsou odchody zubařů do zahraničí problém, horší je to ale s financováním vzdělávání. Zorjan Jojko ze Sdružení ambulantních specialistů pak žádá, aby peníze získané na platy zdravotníků byly v rámci segmentů rozděleny spravedlivě, ne podle toho, jak hlasitě kdo křičí. Foto: video MZ

Soukromí lékaři u ministra: Péče o pacienty ohrožena není

Péče o pacienty rozhodně není ohrožena způsobem, jaký prezentuje Česká lékařská komora (ČLK), která mluví o hrozbě uzavírání nemocnic kvůli nedostatku lékařů a sester. Shodli se na tom včera zástupci Koalice soukromých lékařů (KSL) s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). ČLK prosazuje skokový růst platů v nemocnicích. Podle KSL ale prosté zvýšení platů problémy českého zdravotnictví nevyřeší, nutné jsou systémové změny.

 

ČLK požaduje, aby platy v nemocnicích rostly každoročně přinejmenším o deset procent. Nemocnicím chybějí lékaři, péči zajišťují na úkor neúměrného počtu přesčasů, varuje komora. Lékaři odcházejí do zahraničí a udržet by je podle ČLK mělo právě zvyšování platů. Soukromí lékaři se ale na problém dívají jinak. Tak žhavé to podle šéfa České stomatologické komory Pavla Chrze není ani s odchody do zahraničí, a to navzdory zprávám o nedostatku zubařů.

„Co se týče odchodů českých zubních lékařů do zahraničí, je to minimum. Za posledních deset let jich bylo asi čtyřicet a téměř všichni se do roka vrátili. Zůstali tam pouze lidé, kteří se uchytili na fakultách jako vyučující, to znamená ne praktičtí zubní lékaři,“ konstatuje Chrz s tím, že problém naopak vidí v ohodnocení ceny studia zubaře. To je podle vysokých škol vyčísleno na 200 tisíc za rok také kvůli vysoké spotřebě materiálů, ve skutečnosti ale dostávají kolem 130 tisíc. Prezident stomatologické komory proto chce schůzku s ministryní školství, zda by nešlo zjednat nápravu.

Zatímco ČLK varuje, že nemocnice hledají přes inzeráty téměř tisícovku lékařů a pokud by chtěly dodržovat zákoník práce, bylo by jich nutno ještě třikrát víc, ministr Němeček zastává jiné stanovisko. Odhaduje, že pro dodržování zákoníku práce je třeba navíc několik set lékařů. Poukazuje z vlastní zkušenosti na to, že nemocnice může hledat lékaře, i když aktuální potřebu nemá, ale chce ho mít do budoucna v databázi.

Ambulantní lékaři stárnou nejvíce

Koalice soukromých lékařů, která sdružuje stomatologickou komoru a organizace ambulantních specialistů, praktických lékařů pro dospělé, děti a dorost a soukromých gynekologů, zároveň apeluje na to, aby se politici věnovali zdravotnictví jako celku, nejen nemocnicím, které akcentuje lékařská komora. Právě segment ambulancí přitom postihuje více problém palčivější, než jsou odchody do ciziny, a to je stárnutí lékařů. Vůbec nejvyšší věkový průměr, 56 let, mají dětští praktici, praktici pro dospělé jsou za nimi v závěsu. Celkem 38 procent ambulantních specialistů je v důchodovém věku.

S ČLK se soukromí lékaři shodují na tom, že práce lékaře je v Česku málo ohodnocena. V tom, jak stav napravit, se ale již jejich názory rozcházejí. Šéf ambulantních specialistů Zorjan Jojko přitom zdůraznil, že by peníze měly být rozděleny na základě reálných potřeb, ne podle toho, jak hlasitě kdo křičí. Růst jednotlivých segmentů by zároveň dle koalice měl být proporcionální.

Němeček slibuje spravedlivé rozdělení

Ministr Němeček uvedl, že žádné konkrétní navýšení příjmů soukromým lékařům neslíbil. Záleží podle něj na tom, kolik peněz získá ve vládě. Na dotaz ČTK upřesnil, že do připomínkového řízení dá návrh blížící se požadavku zdravotnické tripartity, aby v příštím roce přidal stát za děti, důchodce či nezaměstnané deset miliard korun. Nyní dává 63 miliard korun.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) řekl, že zdravotníkům požadované zvýšení příjmů přeje, peníze na to ale musejí podle něj najít uvnitř zdravotnictví. Němeček k tomu uvedl, že rezervy systému byly již vyčerpány. Včera také slíbil, že peníze, které pro resort získá, spravedlivě rozdělí a nebude upřednostňovat žádný druh péče.

Soukromí lékaři by více financí uvítali. Jednali s Němečkem také o úhradových mechanismech v roce 2017, přičemž zásadně odmítli návrh ČLK, aby tabulkové platy byly i v soukromých zařízeních. Proti se již dříve postavily také nemocnice.

Na rozdíl od Němečka soukromí lékaři prosazují růst spoluúčasti pacientů, zrušení většiny regulačních poplatků přitom považují za chybu. Pokud je personální situace některých nemocnic opravdu vážná, bylo by podle KSL vhodné zrušit nemocniční ambulance vyjma pohotovostních, příjmových a superspecializovaných. „V naprosté většině regionů ČR by ambulantní zařízení byla schopna péči převzít,“ shodli se soukromí lékaři.

-čtk, red-